Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Jaki ustawić 5dm2 do piłki nożnej?

Mieszany widok

Domyślnie Jaki ustawić 5dm2 do piłki nożnej?

Koledzy i koleżanki, sprowadza mnie problem.

Mam problem z dobraniem właściwych ustawień do robienia zdjęć na meczach piłki nożnej. I jest to spory problem. Wiele zdjęć jest nieostrych i często pocieniowanych. Jestem amatorką, która zaczyna robić zdjęcia wyłącznie w jednej kategorii.

Zazwyczaj robię na ustawieniach Av (czas auto) z przysłoną 6,3; ISO 200; ekspozycja i lampa 0; af automatyczny; styl standard; awb auto; pomiar skupiony bądź punktowy. Często jednak na automacie wychodzi lepiej...

Mowa o Canonie 5dm2. Do tego podpięta Sigma 150-600 ze stabilizacją trzymana ze względu na ciężar na Camrocku 2d.

Ma ktoś jakieś "złote porady" jak w pełni wykorzystać możliwości sprzętu, aby przestały tylko zabawką w moich rękach?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Jaki ustawić 5dm2 do piłki nożnej?

Zlota porada to jakas ksiazka albo poradnik w necie z podstawami foto. Trzeba odpowiedni czas naswietlania dobrac a Ty nawet o nim nie wspominasz %(
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez IwonaC Zobacz posta
    Koledzy i koleżanki, sprowadza mnie problem.

Mam problem z dobraniem właściwych ustawień do robienia zdjęć na meczach piłki nożnej. I jest to spory problem. Wiele zdjęć jest nieostrych i często pocieniowanych. Jestem amatorką, która zaczyna robić zdjęcia wyłącznie w jednej kategorii.

Zazwyczaj robię na ustawieniach Av (czas auto) z przysłoną 6,3; ISO 200; ekspozycja i lampa 0; af automatyczny; styl standard; awb auto; pomiar skupiony bądź punktowy. Często jednak na automacie wychodzi lepiej...

Mowa o Canonie 5dm2. Do tego podpięta Sigma 150-600 ze stabilizacją trzymana ze względu na ciężar na Camrocku 2d.

Ma ktoś jakieś "złote porady" jak w pełni wykorzystać możliwości sprzętu, aby przestały tylko zabawką w moich rękach?
    Podaj parametry nieostrego zdjęcia. Złota rada - książka

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Podaj parametry nieostrego zdjęcia. Złota rada - książka
    zdjęcie - https://ibb.co/h8NNmQ

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

1/125 możesz uzyć dla ogniskowej 125mm. Powinnaś użyć czasu rzędu 1/600-1/800.

--- Kolejny post ---

Po 5 minutach czytania jakiegokolwiek poradnika wyciągniesz wnioski
    http://fotoblogia.pl/6085,poradnik-dla-poczatkujacych-czas-naswietlania

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    1/125 możesz uzyć dla ogniskowej 125mm. Powinnaś użyć czasu rzędu 1/600-1/800.
    A stabilizacja?

W przypadku zdjęć piłki nożnej ważny jest raczej ruch niż ogniskowa, jak czas zamrozi ruch to stabilizacja pomoże w redukcji drgań. Jeśli dobrze pamiętam to czasy jakie należy stosować:
    1/250 - jeśli obiekt przemieszcza się do/on aparatu
    1/1000 - jeśli obiekt przemieszcza się w poprzek kadru
    1/500 - jeśli obiekt porusza się na skos

Więc tryb Tv czas - jeśli nie chcesz co chwila przestawiać to ustawiasz 1/1000, jeśli za ciemno możesz ustawić 1/500 i liczyć się z tym, że zdjęcia obiektów biegających w poprzek kadru będą nieostre.
    AF tak jak koledzy napisali.
    Poza tym kadruj zawsze nieco szerzej, aby łatwiej było złapać w kadrze wszystko co istotne, uniknąć np. poobcinanych kończyn - precyzyjniej skadrujesz w czasie obróbki. Rób seriami, to zwiększa szanse, że jedno ze zdjęć będzie ostre.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    A stabilizacja?

W przypadku zdjęć piłki nożnej ważny jest raczej ruch niż ogniskowa, jak czas zamrozi ruch to stabilizacja pomoże w redukcji drgań. Jeśli dobrze pamiętam to czasy jakie należy stosować:
    1/250 - jeśli obiekt przemieszcza się do/on aparatu
    1/1000 - jeśli obiekt przemieszcza się w poprzek kadru
    1/500 - jeśli obiekt porusza się na skos

Więc tryb Tv czas - jeśli nie chcesz co chwila przestawiać to ustawiasz 1/1000, jeśli za ciemno możesz ustawić 1/500 i liczyć się z tym, że zdjęcia obiektów biegających w poprzek kadru będą nieostre.
    AF tak jak koledzy napisali.
    Poza tym kadruj zawsze nieco szerzej, aby łatwiej było złapać w kadrze wszystko co istotne, uniknąć np. poobcinanych kończyn - precyzyjniej skadrujesz w czasie obróbki. Rób seriami, to zwiększa szanse, że jedno ze zdjęć będzie ostre.
    Wiem, że można i krócej i dłużej,podałeś zakres 1/250-1/1000 więc w sumie zakres podobny do tego co podałem. Na monopodzie pewnie i 1/50 zrobisz na 600mm ale dla koleżance na początek radziłbym zacząć od krótszych czasów

Początki nałogu

Złota rada - książka bo forum jest raczej od bicia piany jak już od dawna zaobserwowałem...

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Początki nałogu Awatar biodar

Spróbuj, może będzie lepiej:
    Tryb Tv - 1/1600, przesłona 6,3 (najmniej jak się da), iso auto - jak się dzieje szybko
    Tryb Tv - 1/1000, przesłona 6,3 iso auto - jak się dzieje średnio
    Tryb Tv - 1/400, przesłona 6,3, iso auto - jak się dzieje mało

Pomiar światła - ja lubię centralny ważony, ale może być też matrycowy.

No i jak koledzy radzą - poczytaj o trybie sportowym a raczej o co w nim chodzi

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Obawiam się, że żadna książka ogólna tu wiele nie pomoże.
    AF w 5DII ma swoje ograniczenia a już zdolności do śledzenia obiektów to ma na prawdę ograniczone.
    Nie wiem jak AF współpracuje z tą Sigmą. Ustaw AI Servo i AF expansion point (CF III/7 na Enabled). Może AF będzie lepiej nadążał.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów