Odp: Jaki obiektyw kupić pod Canona 6D - fotografia ślubna, imprezy, wydarzenia sport
dzięki, niedoczytanie moje.
głowa mi paruje, zatem zapytam: chcę coś kupić porządnego w rozsądnej cenie do mających 50 i 85. Nie wykluczam w późniejszych czasach może dorobić na fotografowaniu, a nie chce wymieniać bo stracę.
zastanawiam się nad dwoma sprawdzonymi szkłami w podobnej cenie. zasugerowany C 17-55 F2,8 IS lub C 24-105 mm f/4.0L EF IS USM, czy jest sens wstawiać tą zachwalaną jakością wyrobu "eLke" do "niepełnej klatki", aczkolwiek uniwersalne ogniskowe, czy bardziej przyda mi się jaśniejszy krótszy 17-55 f2,8. i odpuścić większe ogniskowe.
Powiem tyle że po puszkę 70D jadę we wtorek :D
podpowiedzi?
Odp: Jaki obiektyw kupić pod Canona 6D - fotografia ślubna, imprezy, wydarzenia sport
Do 70d zdecydowanie 17-55.
Cytat:
Zamieszczone przez
dawidb
C 17-55 F2,8 IS lub C 24-105 mm f/4.0L EF IS USM
17-55 to podobno taka "eL-ka" do cropa.
Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM także zbiera dobre notowania.
24-105 to uniwersalne szkło do FF, tak jak 15-85 do cropa.
Moja 17-55 była świetna, póki nie powstały jaśniejsze szkła od sigmy. Przerzuciłem się na FF, ale mam też 7d2, pod którego podpinam Tamrona 15-30/2.8. Jest ok, choć oczywiście brakuje dłuższego końca. Najbardziej jednak zachwyciła mnie 50-100/1.8 sigmy, która jakością obrazka na cropie nie ustępuje stałkom na FF. Tylko ta waga... ;)
Re: Jaki obiektyw kupić pod Canona 6D - fotografia ślubna, imprezy, wydarzenia sporto
Cytat:
Zamieszczone przez
rafels3
Tylko ta waga...
Nikt nie pisał, że będzie lekko :)
W dłuższym zakresie mam Tokinę 50-135/2,8 - świetne do cropa, ale także nie jest leciutkie.
Ostre wzorcowo na 7D2 od 2,8 oraz od 50 do 100 mm. Taki substytut portretówki.
Cytat:
Zamieszczone przez
rafels3
50-100/1.8 sigmy
Cytat:
Zamieszczone przez
rafels3
Tylko ta waga...
hheheh propunuje ponosić sigme 150-600 mmm ;)ponosić to pikuś , ale wymachiwać ją za ptakami........ taki rodzaj sportu - jak dla mnie :)
Re: Jaki obiektyw kupić pod Canona 6D - fotografia ślubna, imprezy, wydarzenia sporto
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
ponosić to pikuś , ale wymachiwać ją za ptakami........ taki rodzaj sportu - jak dla mnie
A myślałem, że jesteś już wprawiony w machaniu tą rurą :)
Mam i 150-600! Tylko że jest 2x dłuższa i jakoś ta jej waga ginie w rozmiarze :p
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
A myślałem, że jesteś już wprawiony w machaniu tą rurą
hehe , 95 % robię ze statywu :)Ale żeby gdzieś dojść, to 3 kg w ręku daje się we znaki . :)
Cytat:
Zamieszczone przez
rafels3
Mam i 150-600!
Wersję C czy S ? Używasz może do zdjęć dynamicznych - sport ?? Ciekaw jestem jak daje sobie taka sigma radę .
Contemporary. Do samolotów/samochodów. Daje radę :)