Blenda duża i mała, może być bardziej przydatna aniżeli "kupa" sprzętu z elektroniką.
Wersja do druku
Blendy posiadam. Moje wymagania co do lamp to doświetlanie w plenerze; blyskanie w pomieszczeniach, lokalach (chcę uzyskać ciekawsze efekty niż samo odbicie od sufitu); no i chce stworzyć w domu mini studio. Oczywiście budżet mam bardzo ograniczony. To jak mówicie, odbierać to co zamówiłem i będę zadowolony?
Jeśli filtrem szarym odbierasz światło, to odbierasz "po całości", i zastane, i Twoje błyskowe (a wcześniej światło dla AF).
Google, kilka minut czasu, i masz dokładną odpowiedź jak to zrobić, od autora zdjęcia: http://neilvn.com/tangents/flash-pho...-guide-number/
Zwróć uwagę na przysłonę, o której pisał (jeśli tego nie widać po zdjęciu), i na różnice w LP lamp dla odległości w metrach i stopach ;)
Ciebie jednak powinny zainteresować inne przykłady z tamtej strony http://neilvn.com/tangents/review-pr...h-photo-shoot/ - to jest to, o czym myślisz, słoneczny dzień, "pełna dziura", mocne doświetlenie błyskiem. Sprawdź parametry zdjęć, szczególnie czas naświetlania. Takie coś uzyskasz mocną lampą, pracującą albo w HSS (mocną, nie taką nakładaną na aparat), albo lampą słabej jakości, o bardzo długim czasie błysku, korzystając z wyzwalania "super sync" (tak to się nazywa w yn622).
Zresztą na blogu "cyfrowi" przetłumaczyli ten pierwszy link, tam masz dokładnie opisaną zasadę określania wymaganej mocy lampy reporterskiej - bez żadnych nasadek, parasolek, softboxów itp. Jeśli dodasz przed palnikiem coś osłabiającego błysk, musisz to uwzględnić.
Przy używaniu lampy w HSS moc błysku bardzo mocno spada, możesz ściągnąć instrukcję np. do Canona 580EX II i poszukać tabelki, jak wygląda liczba przewodnia w normalnym trybie, a jak w HSS. Jak masz już dane, możesz sobie wyliczyć, czy Ci wystarczy jedna lampa, czy np. potrzebowałbyś "choinki" z kilkunastu lamp - nie żartuję, zobacz to: http://strobist.blogspot.com/2008/05...ert-shoot.html
Jeżeli jednak kolega chce zrobić to co chce, czyli zdjęcia w słońcu, na sporej dziurze, z takimi niedrogimi niezbyt mocnymi lampami, jakie może mieć, to prawidłowo kombinuje. HSS w takiej lampie raczej nie wchodzi w rachubę, bo będzie o wiele za słaby żeby pokonać słońce.
Filtr szary oczywiście nic nie pomoże lampie, ale też nic nie zaszkodzi, bo stosunek światła zastanego do błysku pozostanie taki sam. Filtr ND jest po to, żeby sprowadzić czas do pełnej synchronizacji, czyli wykorzystania pełnej mocy błysku.
Pozostaje ustawić lampy blisko i tyle ile się ich ma i do dzieła.
Nie widzę innego sposobu bez kupowania sporo droższego sprzętu.
A to czyli jednak filtr szary ma sens. No ale w tej chwili nie jest mi jeszcze konieczny. Muszę zaopatrzyć się w więcej lamp. Docelowo myślę o 3 może 4 yongnuach. Co miesiąc sztuka. Lampe i wyzwalacze odebrałem. Właśnie testuje w domu. Producent pisał o czasach 1/320 jednak najkrótszy czas jaki można uzyskać bez czarnego paska to 1/250. Ogólnie jestem zadowolony. Ale mam taki problem że wyzwalacz nie wyzwala lampy sunpak pf30x. Nie jest kompatybilna, czy o co może chodzić?
Jak najbardziej ma sens, ale... ;)
Ale wyłącznie w bardzo sprzyjających warunkach. Powiedzmy, że światło zastane daje Ci f:16 przy 1/250, a chcesz mieć f:2.8. Liczymy: 16-11-8-5.6-4-2.8, na moje oko 5EV, czyli filtr musiałby zatrzymać 5EV, więc z pełnego błysku lampy 1/1-1/2-1/4-1/8-1/16-1/32 zostaje 1/32, pisałeś o "zestawie reporterskim", więc pewnie jakaś parasolka (powiedzmy strata 2EV), więc 1/32-1/64-1/128. Przy lampie ustawionej na pełną moc i użyciu parasolki, gdy założysz filtr ND tłumiący światło o 5EV, z lampy zostanie 1/128 mocy, a to może być za mało (sprawdź, jaki wtedy masz zasięg przy niskim ISO i f:2.8).
Głupie pytanie (takie są najgorsze), sprawdziłeś, jaki czas synchronizacji z lampą ma Twój aparat?
Nie wiem o co może chodzić, bo nie napisałeś, jak całość jest "poskładana".
Czy jak weźmiesz do ręki tą lampę, włączysz, i naciśniesz "test" to lampa błyska (w ręce, nie na aparacie)?
No i tu mnie masz- nie sprawdziłem. Jeśli chodzi o lampę to błyska po naciśnięciu test, na sankach aparatu również się wyzwala.
Jeden rf605 założony na gorącej stopce aparatu jako nadajnik. Drugi rf605 jako odbiornik z założoną na sobie lampą sunpak. W tej konfiguracji lampa nie błyska. W konfiguracji takiej że na gorącej stopce aparatu założony jest rf605 a na nim dodatkowo sunpak również nie błyska