Odp: Jaki najlepszy obiektyw zmiennogniskowy w zakresie około 17-130mm do Canona
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Obawiam się, że w jednym obiektywie nie znajdziesz nic lepszego.
Sam przerabiałem różne kombinacje i zawsze wracałem na cropie do 15-85.
Zakres i jakość jest w tym szkle najlepszym połączeniem.
Widzę że będzie ciężko z czymś lepszym i pojedynczym :/
A masz porównanie do Sigmy 17-50? Czy jakość tego Canona jest podobna, chodzi mi o optykę, bo opinie i recenzje ma bardzo dobre.
Nic z Sigmy czy Tamrona też nie ma ?
Odp: Jaki najlepszy obiektyw zmiennogniskowy w zakresie około 17-130mm do Canona
Cytat:
Zamieszczone przez
Frugo84
Widzę że będzie ciężko z czymś lepszym i pojedynczym :/
A masz porównanie do Sigmy 17-50? Czy jakość tego Canona jest podobna, chodzi mi o optykę, bo opinie i recenzje ma bardzo dobre.
Nic z Sigmy czy Tamrona też nie ma ?
Mam Sigmę do dzisiaj, ale dla znakomitej stabilizacji 15-85 i jakości - na wyjazdy w górki (i dołki) zabieram właśnie 15-85 do cropa.
Canon jest "ciemniejszy" od sigmy, ale na wyjazdach i foceniu landszaftów, nie ma to znaczenia bo i tak używam f5,6-11.
Miałem przez chwilę 18-135 STM, ale owe 3 mm, jednak niekiedy mają znaczenie i pozostał 15-85.
Teraz jest jeszcze nowsze 18-135 NANO USM - podobno jeszcze lepsze, najlepiej sam sprawdz ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Mam Sigmę do dzisiaj, ale dla znakomitej stabilizacji 15-85 i jakości - na wyjazdy w górki (i dołki) zabieram właśnie 15-85 do cropa.
Canon jest "ciemniejszy" od sigmy, ale na wyjazdach i foceniu landszaftów, nie ma to znaczenia bo i tak używam f5,6-11.
Miałem przez chwilę 18-135 STM, ale owe 3 mm, jednak niekiedy mają znaczenie i pozostał 15-85.
A no to ciekawe, wygląda na to że powinno mi się to 15-85 spodobać. Zasadniczo 80% mojej fotografii to górki i dołki ;) Coraz bardziej się do niego chyba przekonuje :D A Sigmę może też sobie zostawię jakbym potrzebował dużo światła :D
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Teraz jest jeszcze nowsze 18-135 NANO USM - podobno jeszcze lepsze, najlepiej sam sprawdz ;)
O to muszę jeszcze zobaczyć, może poprawili trochę je teraz :) jak jest USM to przynajmniej AF powinno lepiej działać :D
Rozumiem że poza tymi obiektywami które tu padły czyli:
Canon 15-85mm
Canon 24-105 f/4 IS USM
Tamron 18-270 (nie używany w pełnym zakresie ogniskowej)
Nowy Canon 18-135 NANO USM
Nikt już nie ma żadnego pomysłu?
Ogólnie chce go kupić za jakieś dwa miesiące więc jeszcze mogę poszperać i przejechać się do Fotojokera żeby sobie przetestować :D
Jest jeszcze sigma 17-70 2.8-4.0
Skoro cena nie ma znaczenia to pozostaje tylko jedno - daj sobie spokój z cropem i bierz EOS 5DsR + EF28-300 IS L
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Jest jeszcze sigma 17-70 2.8-4.0
O widzisz, wielkie dzięki, jakoś nie znalazłem wcześniej czegoś takiego :D Też muszę rozważyć :D
Wiesz może jak on się ma jakościowo do canona 15-85? Przeczytam sobie recenzje ale może używałeś obydwu??
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Skoro cena nie ma znaczenia to pozostaje tylko jedno - daj sobie spokój z cropem i bierz EOS 5DsR + EF28-300 IS L
Nie no to, że cena nie ma znaczenia to było "w granicach rozsądku" ;) Poza tym to ma być przede wszystkim mobilny sprzęt, w miarę mały i dobry jakościowo. Takie coś szyte na miarę moich potrzeb ;)
Ja nie używałem więc Ci nie powiem [emoji14] poogladaj testy recenzje sample. Ja bym chyba uderzal w tego nowego 18-135
No rozumiem :D Ale dzięki za podrzucenie bo jakoś całkiem mi umknął ten obiektyw a wydaje się bardzo ciekawy :D
No nic, to mam już trzy typy, teraz muszę wykombinować jak się nimi pobawić i wybrać któregoś :D
Canon 15-85mm
Sigma 17-70mm
Canon 18-135mm (nowy)
Wielkie dzięki za pomoc Panowie! Sam bym pewnie z miesiąc do tej selekcji dochodził :D
Powtarzam to za każdym razem, gdy ktoś rozważa zakup 17-70 ze stabilizacją - odpuść bo za trzy lata będziesz miał obiektyw z rozwaloną stabilizacją i z dużymi luzami. To największe bolączki tego szkła a niestety bardzo popularne. W mojej Sigmie też już nie działa, obecnie ogłoszenie wisi na olx. Chętnie sprzedam ;-)
Tapatalknięte z Honorem