Odp: Temat do dyskusji :-)
Jaś :-) łooootttttttoooooo mi chodziło jeno potrzebowałem mądrego aby to napisał. Te teksty o świetnych szkłach kuszą wielu kupujących, którzy nie mają możliwości podpięcia szkła do puszki. Klasyczny zabieg to wrzucanie jpg na 600 z FF i przymknięciem o jedną dwie działki. Potem fot 1200 px wyostrzony do granic możliwości ... świetne szkło.
Tomm77 ... mam takie zboczenie zawodowe, że śledzę drugi obieg tych obiektywów od około pół roku :-) Mimo, że to Hydepark Cafe to nie zaczynałbym tematu, gdyby nie pewne spostrzeżenia. Nie jest moim celem wywoływanie wojenek z użytkownikami Sigm czy Tamponów 150 600 :-) Takie tam sobie gadanie, dla tych co mają ochotę :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
Jaś :-) łooootttttttoooooo mi chodziło jeno potrzebowałem mądrego aby to napisał. Te teksty o świetnych szkłach kuszą wielu kupujących, którzy nie mają możliwości podpięcia szkła do puszki. Klasyczny zabieg to wrzucanie jpg na 600 z FF i przymknięciem o jedną dwie działki. Potem fot 1200 px wyostrzony do granic możliwości ... świetne szkło.
Tomm77 ... mam takie zboczenie zawodowe, że śledzę drugi obieg tych obiektywów od około pół roku :-) Mimo, że to Hydepark Cafe to nie zaczynałbym tematu, gdyby nie pewne spostrzeżenia. Nie jest moim celem wywoływanie wojenek z użytkownikami Sigm czy Tamponów 150 600 :-) Takie tam sobie gadanie, dla tych co mają ochotę :-)
Sam osobiście nie potrafię utrzymać przy sobie większości obiektywów na dłużej niż rok czasu. Teraz jedzie do mnie szklo które być może bede miał 2 tygodnie a może zostanie na dłużej.
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
dwa rodzaje marketingu - w twoim poscie jest o takim bardziej instytucjonalnie zorganizowanym - ambasadorzy, promotorzy, niezależni :mrgreen: testerzy, ja pisałem bardziej o takim amatorskim marketingu pewnie gdzieś tam zainicjowanym przez ten prawdziwy profesjonalny marketing ale jednak takim oddolnym :) ale masz rację oba zjawiska istnieją.
Tom77 no to podziwiam i zazdraszczam :-) :-) :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
Tom77 no to podziwiam i zazdraszczam :-) :-) :-)
A co tu zazdrościć, też tak możesz :)
Na amerykańskim forum gościu oświadczył wprost, że kupuje Tamrona 150-600 bo jest tani. Ani słowa innego uzasadnienia więc zapadło mi to w pamięci.
Jestem przekonany, że część tych szkieł kupili ludzie , którzy wreszcie mieli kasę na 600mm lufę. Pewnie część z nich je sprzedaje.
Ja kupiłem C50/1.8 chociaż nie znoszę tej ogniskowej ale cena... :oops: Użyłem go tylko do sprawdzenia czy rzeczywiście jest ostry.
Etam, budżetówka ... ja jak kupuję to musi być dobre (a przynajmniej spełniające oczekiwania) bo do śmierci :-) Prędzej zdechnę niż sprzedam 400 5.6 :-) :-) :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Na amerykańskim forum gościu oświadczył wprost, że kupuje Tamrona 150-600 bo jest tani. Ani słowa innego uzasadnienia więc zapadło mi to w pamięci.
Jestem przekonany, że część tych szkieł kupili ludzie , którzy wreszcie mieli kasę na 600mm lufę. Pewnie część z nich je sprzedaje.
Ja kupiłem C50/1.8 chociaż nie znoszę tej ogniskowej ale cena... :oops: Użyłem go tylko do sprawdzenia czy rzeczywiście jest ostry.
Ja tak kupiłem naleśnika 40mm, był plaski i był cashback :0
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
:-) Pracy doktorskiej ze statystyki nie robię ale staram się wyciągać wnioski ... być może błędne. Określenie świetne szkło w stosunku do obiektywu, który jak sam napisałeś na 600 ma podobną jakość jak inny zoom z 1.4 III to nie jest mz komplement :-) I znów opinia dotyczy FF. A ja tu gadam o APSC.
Ten inny zoom to BARDZO dobry i ostry zoom + najlepszy extender. Zestaw kosztuje więcej niż ta 600S. 600mm trudniej zrobić w pewnej cenie niż 400mm. Oczywiście, że piszę o FF. Robie też oczywiście i na APSC... Dp APSC poleciłbym jednak właśnie c100-400II. Nie zapominajmy też o tym, że ostrości będą podobne lub identyczne ale AF już nie. Wypowiadam się też o wersji S, wersje C i wszystkie Tamrony g1 do niższa półka...
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
"Mam do sprzedania obiektyw Sigma Sport 150-600 do Nikona.
Obiektyw zakupiony w lipcu tego roku w stanie idealnym.
Pełen komplet sklepowy wraz z USB Dock.
Dodatkowo obiektyw posiada maskowanie ochronne Huga, jak na załączonych zdjęciach"
Tu w tej chwili ogłoszenie z bagnetem żółtym, z Canonem było kilkanaście dni temu podobne. Tam po trzech miesiącach.
Gość kupił szkło w lipcu. Dokupił do tego maskowanie Huga. Znaczy ptasiarz nie lotnik i raczej nie amator. Po pół roku sprzedaje świetne szkło :-)
Z ciekawości śledzę sobie ogłoszenia o sprzedaży tych szkieł. Serio widać pewną prawidłowość.
Nie wiem co mam odpisać, może w końcu uzbierał na systemową stałkę, która jest lepsza ale i duuuuużo droższa :) Nie jestem wróżem.
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
Ile razy w swoim życiu kupiłeś świetny obiektyw i sprzedałeś go po pięciu miesiącach?
Szczerze? Nie sprzedałem ŻADNEGO obiektywu jaki kupiłem (ba, aparatu też). Może to kwestia przemyślanych zakupów i realnego podchodzenia do sprzętu. Nie zakładam, że obiektyw za 9 tys robi zdjęcia jak ten za 45 tys (w przypadku tele) :) Za innych wypowiadać się nie mogę.
Wracając do meritum, dla mnie sam RAW to za mało do oceny tele.
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
Etam, budżetówka ... ja jak kupuję to musi być dobre (a przynajmniej spełniające oczekiwania) bo do śmierci :-) Prędzej zdechnę niż sprzedam 400 5.6 :-) :-) :-)
Kiedyś popularnością cieszył się 70-300 IS, teraz można go kupić za ułamek ceny zdjęcia robi takie same jak kiedyś a już obiektem pożadania nie jest. Tak samo było z 400 5,6. Do niedawna 100-400 L też trudno było wyrwac ponieżej 4tys a teraz kazdy chce mieć MKII. Doszly do tego 150-600 Sigmy i Tamrona a teraz mamy i MKII Tamrona. Jest w czym wybierać to i ruch w sprzedaży większy.