albo tez DPP to kiepski soft gdzie suwaczki jedno a efekty drugie ...
Wersja do druku
albo tez DPP to kiepski soft gdzie suwaczki jedno a efekty drugie ...
Jaki konwerter proponujesz użyć? ACR nie za bardzo bo mam CS a nie CS2.Cytat:
Zamieszczone przez emisiaczek
hmm byl watek o tym ...
http://canon-board.info/showthread.php?t=6270
możesz jeszcze podać dokładną wersję swojego DPP?Cytat:
Zamieszczone przez emisiaczek
bo ostatnio sporo tam się zmienia (podobno)...
DPP 1.6.0.1. całkowita dyskwalifikacja!!! Program czyta dane z aparatu "CTR+I" i stosuje dla RAW tzn. sharpness, contrast, sauration jako poziom 0 dla konwersji do TIFF lub JPG.
Zrobiłem kilka RAW z różnymi ustawieniami, które wg mnie powinny mieć wpływ tylko na jpg a nie na RAW (jeśli na RAW miałyby wpływać, to przydałaby sie jakaś opcja pozwalająca pominąć dane z ustawieniami z apartu). Rawy wyglądają bardzo odmiennie w DPP (widać ustawienia suwaczków w aparacie na nich), natomiast w ACR lub C1 nie ma różnic tzn. w colorkach i ostrościach miedzy fotkami - wiadomo te dane nie są czytane.
W sumie nie mam nic przeciwko pobieraniu takich danych z aparatu dla RAW bo przecież DPP to soft firmowy, ale robienie z użytkownika idioty i blokowanie możliwości wyłaczenia reakcji na te parametry to już przesada. Rozwala to całą idee wywoływania RAW.
DPP 2.1.1.4 pokazuje ustawienia z aparatu (saturację daje na -1 pomimo 0 z aparatu) i tyle. Można je zmniejszyć, zwiększyć. Jest OK. Ściągnij nową wersje i po bólu :)
Raff, pewnie masz rację, trochę wyższa wersja jest obowiązującą :)Cytat:
Zamieszczone przez Raff
A co się tyczy DPP to od wersji 2.1.1.4 jest to bardzo dobry program do konwersji RAWów. Z moich testów wynika, że w niektórych sytuacjach biję na głowę ACR (tego w CS, bo tego a CS2 nie próbowałem). Jeśli chodzi o wyostrzanie zdjęć to lepszego chyba nie ma (dużo lepiej wyostrza w cieniach niż np. ACR). Jeśli chodzi o szumy to mogli by trochę nad tym jeszcze popracować, ale jak ktoś ma NoiseNinja lub inny odszumiacz, to taki duet nie ma sobie równych. A likwidowanie szumu za pomocą filtrów Adobe Photoshopia też daje świetne rezultaty, lepsze niż funkcja odszumiania ACR. Testowałem też jego możliwości do wywoływania zdjęć z zaniżoną ekspozycją i iso 1600 (mam takie jedno, z którym ciężko mi się rozstać, a jest źle naświetlone) i tu na mój gust też lepiej działa niż ACR.
Możliwość kopiowania ustawień z poszczególnych konwersji do innych i możliwość ich zapisywania jest po prostu rewelacyjna, a niektórzy wytykali tą wadę w porównaniu do innych konwerterów. Picture Styles też jest bardzo pomocne. Niektórzy powiedzieli by, że Picture Styles to takie fajerwerki, które się nikomu do niczego nie przydadzą, a są to bardzo przydatne funkcje, które można porównać do stosowania różnych rodzajów filmów dedykowanych do poszczególnych tematów np.: portret, krajobraz itp.
Powoli zaczynam żałować że większość dotychczasowych zdjęć przekonwertowałem już do jpg nie zostawiając RAWów, bo mając teraz aktualną wersję DPP wyglądały by znacznie lepiej.
Wiem, że mój wywód zabrzmiał zapewne jak hymn triumfalny na rzecz tego oprogramowania, ale polecam wszystkim, aby zaznajomili się z jego nową wersją.
DPP 2.1.1.4 to właściwie pierwszy program (wcześniej próbowałem tylko coś w PS CS), którym konwertuje RAWy i też jestem zadowolony :D Aż się zastanawiałem czemu większość chwali inne, włąsciwie pomijając DPP :-P JPGi też zresztą można podciągnąć.
Być może nie używamy, bo się zraziliśmy np. wersją 1.6.0.1. Domyślam się, że nowa wersja jest do pobrania ze strony canona - jeśli nie, to jak ktoś byłby tak miły i podrzucił linka do aktualnej wersji.
Aktualnie testuję C1 Pro ale to tylko 30 dni, fajna maszynka tylko tempreraturę barwową bardzo zawyża (z tego co się zorientowałem BW nie zależy od profilu kolorów, które tam są dedykowane pod aparaty). Np.DPP pokazuje 5500K a C1 Pro koło 7000K, oczywiście próbnik bieli ładnie ściąga temp., ale jednak trzeba ten krok na każdym zdjęciu wykonać.
Jestem w fazie testów wywoływarek i każda uwaga i sugestia jest dla mnie cenna