Odp: Statyw dla amatora. Wybór lekkiego, niedużego, acz stabilnego statywu.
Zdecydowanie Manfrotto BeFree w aluminiowej wersji sprawdza sie u mnie z kapletnie nie wywazonym zestawem bo D3300+ 24-70 2.8 gdzie obietkyw jest 3x ciezszy niz body ;) nawet w pozycji ponowej da rade przy silnym angielskim wietrze utrzymac dlugie czasy (jak narazie max 30s testowalem).
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kupilem Benro it15.
W sklepie byłem pod wrażeniem. Fajne wykonanie, solidne wykonanie. Waga idealna. Nie za lekki, ale też nie za ciężki. Wiele ciekawych patentów w stylu składania statywu, wykręcania jednej nóżki, żeby zrobić monopod. Do tego idealnie mieści się do plecaka szkolnego po złożeniu. Głowica kulowa też dobry bajer :)
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc! :)
Ja przy użyciu Benro iT15 na którym osadzam aparat ważący 570g i obiektyw o masie 810g jestem w stanie uzyskać bez większych problemów czasy grubo ponad 5min. Tu przykład 7.5 min. To zadziwiające ponieważ nie stosuje żadnego dodatkowego obciążenia statywu. Jedyna wada tego statywu to funkcja monopol'a. Przez nią zgubiłem element służący do podwieszenia obciążenia pod główną kolumną statywu ;(
Ponieważ tak jak watkotwórca nie lubię targać po górkach dużej masy, zdecydowąłem się właśnie i zamówiłem coś takiego:
Slik PRO 624 CF carbon, bez głowicy - bo mam dwie inne.
SLIK PRO 624 CF - Statywy - Foto - Cyfrowe.pl
Jeżeli ktoś ma jakieś spostrzeżenia do tego statywu, to chętnie posłucham.