Odp: Czy warto wydać na EOS 80D 1000zł niż na 70D jeśli chodzi o jakość zdjęć?
Cytat:
Zamieszczone przez
jelcyk
Wcale nie warto. Nie ma roznicy.
Różnica jest całkiem wyraźna, piszę to jako cały czas użytkownik obu puszek (70d i 80d).
Poza brakiem zaśmieconych szumem cieni 80d dodatkowo oferuje wyraźnie lepszą rozdzielczość. To pierwsze przyda się raczej każdemu, to drugie chyba tylko posiadaczom szkieł z najwyższej półki.
Zawsze sie znajdzie cos, co w ekstremalnym wydaniu pokaze jakies roznice, tym bardziej, jesli chce sie robic jakies ogromne powiekszenia do celow reklamowych. Moge sie zalozyc o dobre piwo, ze nie ma w zasadzie zadnych szans , aby normalne , domowe fotki rozpoznal ktos po efekcie koncowym majac do dyspozycji te dwa aparaty. A pisanie , ze "roznica jest calkiem wyrazna" brzmi jak autoreklama. Ale ja stary i slepawy jestem... :-)
Domowe fotki z komórki też zapewne normalnie nie da się rozpoznać wiec po co lustrzanki po 5 tys.
Cytat:
Zamieszczone przez
jelcyk
Zawsze sie znajdzie cos, co w ekstremalnym wydaniu pokaze jakies roznice, tym bardziej, jesli chce sie robic jakies ogromne powiekszenia do celow reklamowych. Moge sie zalozyc o dobre piwo, ze nie ma w zasadzie zadnych szans , aby normalne , domowe fotki rozpoznal ktos po efekcie koncowym majac do dyspozycji te dwa aparaty. A pisanie , ze "roznica jest calkiem wyrazna" brzmi jak autoreklama. Ale ja stary i slepawy jestem... :-)
Nie wiem jakie to są fotki "domowe". Jeśli chodzi o odbitki, to robię formatu 30x45, okazyjnie większe. Tak jak napisałem, różnica jest całkiem wyraźna :)
P.S. Autoreklama? Nie sprzedaję ani zdjęć, ani sprzętu Canona. Piszę jedynie o swoich doświadczeniach. Różnica między 70d a Sony A6300 jest jeszcze wyraźniejsza (cienie w 80d są lepsze niż w 70d, ale w A6300 są idealne) :)
P.S. 2. Napisałem, że różnica jest wyraźna, ale osobna sprawa czy dla kogoś to jest warte dopłaty czy nie. Ja kupiłem 80d z zupełnie innych powodów (tzn. nie obrazek) i dla mnie wart był dopłaty w stosunku do 70d.
P.S. 3. Jakie to jest dobre piwo? :) Mam coraz większy z tym problem. Do niedawna Canon był dla mnie dobrym aparatem, ale coraz więcej z nim problemów (odpadające wieczka pokręteł, zacinające się kółka). Niby duperele, ale coś się jednak zmieniło na gorsze. Na szczęście mogę jeszcze ciągle powiedzieć, że Canon robi dobre obiektywy :) Bardzo dobre :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Domowe fotki z komórki też zapewne normalnie nie da się rozpoznać wiec po co lustrzanki po 5 tys.
Owszem, nie mam nic przeciwko fotografowaniu komórkami :) Sam często używam. Mam tylko ten problem na razie, że nie mają teleobiektywów 300mm + ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jelcyk
Wcale nie warto. Nie ma roznicy.
A ja po kupnie od razu widzę różnicę. Na przykład wreszcie mogłem skalibrować obiektyw Canon 50mm f/1.4 który od dłuższego czasu mi front-focusował. Na EOS 1000D nie ma opcji micro-adjustment.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
robię formatu 30x45, okazyjnie większe. Tak jak napisałem, różnica jest całkiem wyraźna :)
No tak - ja koncze na A4 - zatem idzie nam o inny wymiar , w Twoim moze to miec znaczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
P.S. Autoreklama? Nie sprzedaję ani zdjęć, ani sprzętu Canona...
Zazartowalem nie na temat Twoich ewentualnych kontaktow i interesow z Canonem, bo te mnie nie interesuja, tylko na temat zdolnosci widzenia w wysokiej rozdzielczosci. Dla mnie sprawa niuansow swietlnych to jakby juz troche przeszlosc. Jesli ktos takie szczegoly dostrzega, to zostaje mi tylko pozazdroscic mu dobrego wzroku.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
P.S. 3. Jakie to jest dobre piwo? :) Mam coraz większy z tym problem. Do niedawna Canon był dla mnie dobrym aparatem, ale coraz więcej z nim problemów (odpadające wieczka pokręteł, zacinające się kółka). Niby duperele, ale coś się jednak zmieniło na gorsze. Na szczęście mogę jeszcze ciągle powiedzieć, że Canon robi dobre obiektywy :) Bardzo dobre :)
Dobre piwo to takie, jakie komus smakuje ...:lol: Dla jednego Zywiec, dla drugiego VIP , dla innego Guines - jest tego na swiecie bez liku. Powiedzmy - takie za 10 pln -ow :? .A jesli chodzi o jakosc sprzetow produkowanych przez Canona - to akurat jestem zdania komletnie przeciwnego - firma konstrukcje rozwija i doskonali. Moze nie widac tego za bardzo na zewnatrz, a i odpadajace gdzieniegdzie elementy tez pozwalaja na powatpiewanie , ale roznice na plus w nowych sprzetach sa ewidentne. Tutaj nowe - znaczy naprawde lepsze. Takie jest moje zdanie - kto chce, moze sie ze mna nie zgadzac. I, co najwazniejsze - Canon nie robi tego, co np Sony , gdzie kazdy element jest pomniejszony i pocieniony do granic mozliwosci, bo to taniej, a niedlugo bedzie pewnie robil wszystko z papieru.Pewnie maja jakies swoje powody , ale uwazam, ze Canon jest pod tym wzgledem znacznie lepszy - i uczciwszy. Moze na narzekania ma tu tez wplych stosowanie przez Canona nowych - innych niz dotychczas, materialow np na obudowy - ale to tez sie sprawdza i dobrze, ze te zmiany sa. Tak mi sie wydaje...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
dzieciou
A ja po kupnie od razu widzę różnicę. Na przykład wreszcie mogłem skalibrować obiektyw Canon 50mm f/1.4 który od dłuższego czasu mi front-focusował. Na EOS 1000D nie ma opcji micro-adjustment.
No tak, porownanie z 1000D wreszcie nam sprawe postawilo w odpowiednim swietle... :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzieciou
A ja po kupnie od razu widzę różnicę.
A na co się zdecydowałeś?