Odp: Jakie szkła do Canona Mark I
1. kolory przede wszystkim zimne wyblakłe - nie moje
2. plask na obudowie
3. wąski pierścień ostrości
Może skupmy się czym inni fotografują i dlaczego akurat tym
No to może C 5D + EF24-70 2.8 + lampa i delikatne doświetlanie.
35 typ dobry wybór. Może być f2 na początek. Bardzo polecany jest 2.0 is
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Na pierwsze lata focenia kup C28/1.8USM i C50/1.4USM. Z 100/2USM będziesz miał zestaw do wszystkiego.
nie doczytałem nigdzie co właściwie chcesz fotografować? bo z tym dość mocno związane są obiektywy - jeśli fotografujesz wszystko to 24-105/4 lub 24-70/4, stałka 35mm jest niezłą opcja - do czego chcesz jej używać? kiedyś przeczytałem mądrą radę - "jeśli nie masz nowego projektu to znaczy że nie potrzebujesz żadnego nowego sprzętu :)" - rada była kierowana do bardziej profesjonalnych użytkowników ale w przypadku amatorów też się sprawdza - warto najpierw odpowiedzieć na pytanie "po co sprzęt?", a następnie dopiero zastanawiać się "jaki sprzęt?".
odpowiadać na pytanie czym focą inni nie ma sensu - focą czym potrzebują lub muszą tzn. na co maja kasę - mam kumpla co foci 300 2.8 - ja takim nie focę ale też nie potrzebuję takiego.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
odpowiadać na pytanie czym focą inni nie ma sensu - focą czym potrzebują lub muszą tzn. na co maja kasę - mam kumpla co foci 300 2.8 - ja takim nie focę ale też nie potrzebuję takiego.
Dokładnie - to już kompletny bezsens. Przecież to nie inni" będą robić zdjęcia tym zestawem.
Odp: Jakie szkła do Canona 5D Mark I
zastanawia mnie też to co napisałeś o kolorach "kolory przede wszystkim zimne wyblakłe - nie moje " oglądałeś foty w raw czy JPG ? bo jak to twój pierwszy canon to musisz wiedzieć, że raw-y z canona mają taką specyfikę kolorystyczną
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
Przepraszam ale to chyba z emocji :) tych pozytywnych oczywiście
--- Kolejny post ---
Generalnie mam problem bo nie znam szkieł w Canonie
Na pierwszy ogień testowałem C50 mm 1,8 STM i powiem że całkowicie mi nie przypasował ten obiektyw
Czy obiektywy klasy L są warte składnia na nie pieniędzy i kupna ?
Nie zarabiam na fotografii jest to wyłącznie hobby ale nie oznacza to że muszę mieć najtańsze obiektywy Gdyż lubię ostre zdjęcia i z ładnymi kolorami
Chodzi mi po głowie C35 mm f2,0 a najlepiej C35 mm 1,4 Pytanie czy warto
Moja fotografia to portrety ale tu już mam 100 mm f 2,0
Szukam podstawowego szkła więc moje kroki, z uwagi na dotychczasowe przyzwyczajenia poszły w kierunku ciemnego zooma C24-70 f4,0 ale większość posiadaczy starej piątki w przeważającej części wyrażają swe pozytywne opinie do stosowania na tym korpusie jasnych stalek.
Dodam, że wolałbym systemowe szkła - choć mogę nie mieć racji stąd ten temat się pojawił.
C17-40, C24-105, C70-200, C24-70, S35A, C85, C50. Jest w czym wybierać, sam musisz wybrać ogniskowe dla siebie. Systemowych można było się trzymać 10 lat temu jak nie było alternatywy, teraz nie ma to już takiego znaczenia.