Podobno oba zoomy są identyczne jeśli chodzi o jakość. Ja się bałem o AF, wybrałem Canona i śpię spokojnie.
Wersja do druku
Podobno oba zoomy są identyczne jeśli chodzi o jakość. Ja się bałem o AF, wybrałem Canona i śpię spokojnie.
A nie rozważałaś 24-70L ale w wersji I?
Ja mam tą cegłę i na prawdę złego słowa nie powiem.
Używany wyszarpiesz za 3.5k - to ci zostanie na jakąś stałkę
Myślałam... ale z tego co wyczytałam to tamron 24-70 jest lepszy optycznie od wersji I :/
Nawet się nad tym nie zastanawiałem, bo jeszcze nie robiłem takim niemowlaczkom zdjęć.
No to może rzeczywiście do fotografii dziecięcej, taki zoom byłby w sam raz.
--- Kolejny post ---
Porównuję sobie jakość tego zooma do jasnych super ostrych stałek Sigmy i w centrum nie widzę istotnych różnic, natomiast w rogach stałki są oczywiście dużo lepiej skorygowane:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=787&Camera=453&Sample=0&FLI=3&API= 0&LensComp=941&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp =0&APIComp=3
No ale czy rogi przy takiej fotografii są aż tak istotne?
Taka ciekawostka...Ostatnio wykonałem test astrofotograficzny na gwiazdach tym zoomem no i zostałem zaskoczony bardzo pozytywnie. Poza znacznym winietowaniem, punktowość gwiazd od przysłony F3.2 prawie idealna. Na F2.8 nie sprawdzałem, ale na pewno też jest, pomijając winietowanie.
W 24-70 masz kilka obiektywów w jednym w bardzo dobrej jakości.
Wiekszosc dzieciecych fotografow uzywa 24-70 2.8 - wiec cos jest na temacie.
tylko pytanie o canona :/ - ja zdecydowanie wolałbym Tamrona 24-70 vc i do tego sigme 35mm art. Wyjdzie ta sama cena a możliwości znacznie większe. I tak jeśli chodzi o Tamrona - to Canona będzie trochę ostrzejszy na brzegu (ale nie ma stabilizacji, która do fotografii niemowlęcej gdzie światło jest ważne może się przydać), ale to nie jest problem bo zawsze na końcu będziesz pewnie troche blurować krawędzie - szczególnie na 5ds r, Sigma pozamiata i Tamrona i Canona 24-70 f2.8 II jeśli chodzi o ostrość zarówno na środku jak i na brzegu. Ja co prawda nigdy nie trafiłem na problem z AF w serii ART (w 50 ex niestety tak), Do serii ART masz też za 200zł dock, który załatwi potencjalne problemy. Jeśli mam być szczery a zdecydowanie nie jestem fanboyem Canona to jedyny Canon warty zakupu przez AF to 70-200. Przy takiej lufie i dynamicznych ujęciach AF musi być kosmicznie szybki i dokładny.
Jeśli chodzi o Tamrona 24-70VC to stabilizacja ogólnie się przyda w Twoim 5dsr, który jest wrażliwy na ruch.
Kliknij tutaj, pooglądaj sobie zdjęcia, poczytaj podpisy pod nimi i wczytaj się w treść tego blogowego wpisu:
Lens Recommendations for Newborn and Family Photographers | Stacey LaCoursiere Photography
Tak to wygląda w świecie Canona, wszystko co najlepsze dla 5DS R:Cytat:
What Lens Do You Buy First?
It’s hard when you have limited cash but you need them all right? Again, this is just me, and someone else’s shooting style may be different. So here’s the order in which I would buy lenses if you are just starting out based on primary needs over style of shooting:
#1: 24-70mm & 50mm 1.4 – With these two you’ll be covered from wide angle to slight zoom and you’ll have the 50mm for low light capability. You’ll be able to use the 50mm for the majority of your newborn session and be able to use both happily for family sessions.
#2: 85mm 1.4 – If you love the beautiful closeup look, then going for this lens second will give you a leg up in beautiful output. It is a great lens for shooting families, babies, seniors, and even headshot portraits. Some photographers prefer the 70-200mm 2.8 telephoto for the nice compression quality. I feel the 85mm allows me to be more creative and is much easier on my wrist. But to each their own!
#3 35mm 1.4 – When I purchased this lens it hardly left my camera for my own personal photography. It is an amazing all around lens producing beautiful wide angles but also gorgeous photojournalistic closeups. Having the wide open option is a much better than the 2.8 speed of the 24-70mm.
#4: 105mm 2.8G Macro – Again not necessary but it truly is the professional thing to do and does give you a leg up over your competition.
https://www.dxomark.com/Reviews/Best...-f-2.8L-II-USM
https://www.dxomark.com/Reviews/Best...up-photography
Życzę udanego wyboru. Stacey zaczynała z jakąś 50mm, teraz jak ją już w końcu stać to używa obiektywów o ogniskowych 35mm oraz 85mm o świetle f/1.4 - taką informację podejrzałem w jej odpowiedzi na czyjś komentarz która znajduje się na samym dole jej blogowego wpisu.
Inną sprawą jest fakt, że głębia ostrości inaczej będzie się rozkładała w 50mm i inaczej w 35mm. To nie jest tylko kwestia odległości od fotografowanego miejsca.