Cześć![]()
Mam duży dylemat. Przesiadłam się z nikona na canona 5dsr. Niestety nie znam za dobrze szkieł Canona - stąd moje Pytanie do Was: do mojego obiektywu lepiej kupić dwie stałki (obojętnie czy Sigma czy Canona) 35mm i 50mm czy też zooma 24-70 II. Na ten moment mam do użytkowania sigmę art 50mm i jest bardzo dobra, ostrość rewelacyjna. Mam jednak specyficzne wymagania, dlatego uprzejmie proszę o pomoc.
1. Jasność nie jest dla mnie tak bardzo istotna - 5dsr ma oczywiście ubogie ISO, ale chodzi o to, że przy fotografii niemowlęcej nie mogę sobie pozwolić na nieostre jedno oko przy f1.4 ;/. Stad najczęściej walę 2.8 w górę.
2. Uniwersalności, chcę wyjść na miasto i sobie cykać - myślę, że tu przewaga zooma jest jasna.
3. Jakość obrazka na 5dsr - tu w zasadzie jest klu pytania... jak to z tymi stałkami jest i...
4. ...i czy ten zoom tak jak 70-200 is ii L potrafi zastąpić 3 stałki (24,35,50)?
5 Czy są jakieś plotki na temat wersji III... oraz dlaczego 24-70 kosztuje praktycznie tyle samo co 70-200 is II l skoro tamten to nie dość, że lufa to jeszcze ma IS.
Dodam, że fotografia niemowlęca jest dla mnie bardzo istotna.
Z góry dziękuję Wam za odpowiedzi.