Aptur używasz tego obiektywu na co dzień ?
Nie przeszkadza Tobie światło - tzn czy nie za ciemny ?
Szkło co by nie mówić mało gości na rynku wtórnym w porównaniu do 24-105 f4 też z serii "L"
Wersja do druku
Aptur używasz tego obiektywu na co dzień ?
Nie przeszkadza Tobie światło - tzn czy nie za ciemny ?
Szkło co by nie mówić mało gości na rynku wtórnym w porównaniu do 24-105 f4 też z serii "L"
Ja używam 24-70, do rodzinnych zdjęć, wyjazdów w sam raz. Gdy potrzebuje małej głębi ostrości sięgam po 50 1.8 STM, mały, tani i daje dużo radości:)
miałem 50 1,8 STM i przyznam że nie podobały mi się kolory z niego Były chłodne
Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, ale kolory z serii "L" obiektywów są bardziej ciepłe i te szkła mają też inne zalety
Miałem taki dylemat ale zamiast 24-70 "wałkowałem" 24-105. Osobiście wybrałem 35 IS aby zacząć się uczyć bardziej kreatywnego podejścia a nie tylko jeździć zoomem w przód i tył. Stałki są upierdliwe i wymuszają całkowicie inne podejście bo inaczej trzeba je co chwilę zmieniać. Osobiście jakbym miał wybierać spacer zooma o f4 to jednak 24-105 - może i szeroki kąt jest gorszy niż w 24-70 ale przepaści nie ma. 24-105 ma o wiele bardziej praktyczny zasięg więc jak ktoś lubi zoomy i stawia na wygodę to jest to wg mnie lepsze wyjście...
rozumiem dzięki Kmeg za trafną opinię
Follo aptur, zoom zawsze się przyda szczególnie ten zakres bardzo uniwersalny szczególnie na reporterkę. A stałka cóż.... stałka to stałka, zazwyczaj jaśniejsza i lepsza optycznie (prostsza konstrukcja). Zależy do czego używasz danych szkieł. Osobiście jestem fanem stałek, ale zoomem nie gardzę jeśli nie chce mi się kadrować nogami:)
Zdecydowanie 35mm IS. Zamieniłem Sigmę 35art na ten obiektyw, a resztę kasy planuję przeznaczyć na 24 1.4 albo 20 1.4, gdyż w większości przypadków wystarcza mi to światło, ale i rozmiar na plus.
Idzie zima i zimne kolory brrrr :lol: można kupić ocieplacz w formie filtra sky, lub ocieplać na piecu typu PS.
Trzymaj się 1 planu i szukaj tego kursu, przeczytać coś mądrego też by się przydało, a przede wszystkim nie licz klatek nabitych na licznik tylko poznawaj możliwości puszki, to jak auto, jak pokierujesz tak pojedziesz. Elka czy Ilona sprawy nie załatwi, trzeba je popieścić by były ciepłe czy gorące, wszystko w Twoich rękach.;)