Odp: Zdjęcia za pieniądzę
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Wartość jest taka za jaką klient jest w stanie zapłacić za zdjęcia, oraz czego oczekuje i czy fotograf jest w stanie to dać klientowi,
a nie na podstawie forumowego "widzi mi się" kogoś z drugiej strony firewalla :-)
Tak a jaki klient bierze w ciemno fotografa nie widząc za co płaci?
Jako klient chcę zobaczyć jakie zdjęcia robi "kolezanka" i na tej podstawie oceniam czy są warte tych pieniędzy czy też nie oraz to ile jestem w stanie za nie zapłacić.
Pewnie masz rację, nie znam się na klientach ale jak dają to trzeba ciągnąć ile się da. :)
Czy tak musi wyglądać każdy wątek z "miękkim tematem"? Wszyscy modzi na wakacjach czy teraz trolowanie jest dozwolone?
Pytam serio, bo to kolejny wątek, w którym większość odpowiedzi nie wnosi nic do tematu, niektóre sprawiają wrażenia zwykłego wyżywania się. To powinno być szybko ucinane, bo forum zamiast budować bazę wiedzy, staje się śmietnikiem.
A ja Ci pomogę :D
Cytat:
Zamieszczone przez
paula21
1) Jak to jest z podpisywaniem zdjęć? Jeżeli robicie foty na ślubie bądź panieńskim, a później je oddajecie obrobione - wszystkie dajecie z logo?
Zdjęcia w pełnej rozdzielczości bez logo. Niektórzy dają dodatkowy folder z miniaturami z logo + dodatkowy zapis w umowie o publikacji np. na FB właśnie tych oznaczonych
Ja stosuję taki zapis,ale zawsze po rozliczeniu grzecznie proszę klienta o podpisanie zdjęć. Jeśli tego nie zrobi nie będę się jakoś bardzo spinał. W 80% przypadków są mili i to robią.
Cytat:
Zamieszczone przez
paula21
2) Czy umowę podpisujecie przed imprezą, czy przy oddawaniu zdjęć?
Jeśli chcesz uniknąć nieporozumień i w efekcie kłopotów - zawsze przed!
Cytat:
Zamieszczone przez
paula21
3) Luźne pytanie o ceny - jeżeli chodzi o początkujących - ile brać na początku? ile Wy braliście?
Jeśli jesteś dobra to ceny rynkowe.
Jeśli zaczynasz i jeszcze szlifujesz warsztat to lepiej zacząć od niskiego/średniego pułapu i podnosić z kolejnymi zleceniami.
Cytat:
Zamieszczone przez
paula21
Cześć,
Nie mam się do kogo zwrócić, więc mam nadzieję, że znajdą się osoby, które pomogą ;)
Mam kilka pytań dotyczących współpracy.
1) Jak to jest z podpisywaniem zdjęć? Jeżeli robicie foty na ślubie bądź panieńskim, a później je oddajecie obrobione - wszystkie dajecie z logo?
2) Czy umowę podpisujecie przed imprezą, czy przy oddawaniu zdjęć?
3) Luźne pytanie o ceny - jeżeli chodzi o początkujących - ile brać na początku? ile Wy braliście?
1. Chciałabyś dostać zdjęcia z podpisem fotografa płacąc za nie 2-3 tys ?
2. Pytasz poważnie ?
3. Nie ważne ile biorą inni. Jest jakieś minimum za które musisz przeżyć utrzymując swoją firmę. Zacznij od minimum, żeby zdobyć zlecenia i portfolio
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
Tak a jaki klient bierze w ciemno fotografa nie widząc za co płaci?
Jako klient chcę zobaczyć jakie zdjęcia robi "kolezanka" i na tej podstawie oceniam czy są warte tych pieniędzy czy też nie oraz to ile jestem w stanie za nie zapłacić.
Pewnie masz rację, nie znam się na klientach ale jak dają to trzeba ciągnąć ile się da. :)
A jesteś, czy zamierzasz być klientem ? Raczej nie.
To ile jesteś w stanie zapłacić, to Twoja sprawa, są tacy co mogą więcej i mniej. Nie ma to żadnego znaczenia.
Są tacy co jadą po bandzie i dla paru zł w kieszeni biorą pierwszego z brzegu (bo taniej), potem płaczą ... ale to ich sprawa. Niańczyć nikt nikogo nie będzie.
Rynek weryfikuje partaczy dość szybko. Prowadzenia biznesu nikt na forum nie nauczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Rynek weryfikuje partaczy dość szybko.
Z tym to bym bardzo polemizował. Znam wielu partaczy którzy partolą od lat i mają się świetnie (w różnych dziedzinach), a w branży o której mowa jest to szczególnie łatwe, bo nie istnieją obiektywne kryteria oceny.