Otóż to.
Przesłał jpg czy rawa? Jeśli jpg to przecież zdjęcie mogło być wyostrzone i ze zwiększonym kontrastem. Takie cuda niestety.
Wersja do druku
Fotki z f4 wrzucę pod wieczór. Wiem jedno, zwracam ten obiektyw przez allegro, jest tam chyba jakiś wniosek do druku prawda? Dzwoniłem do gościa i zgodził się na zwrot. Także czuje się zniesmaczony tą sytuacją, dostałem inne zdjęcie niż powinienem, stan obiektywu też jest trochę inny niż na fotkach.Ten Tamron odpada, może podpowie ktoś jaki pierwszy obiektyw do pełnej klatki wybrać? Najlepiej ze zmienna ogniskowa do 1500zl około.W niedzielę mam chrzest, zobaczymy co ja tym zdzialam.
niestety dalej nie rozumiem
jakie zdjęcie powinieneś dostać?
jasny zoom do chrztów za 1500 zł? ciężko będzie, obawiam się, że ów tamron może nie mieć konkurencji w tym przedziale cenowym
jeśli znajdziesz gdzieś używany 35mm IS to polecam, spokojnie można nim zrobić całe chrzciny
możesz też kupić 50/1.8 STM, sporo taniej - także da radę
ogólnie jako pierwszy zoom to polecam 24-105/4 ale specjalnie jasny to on nie jest choć chyba da się kupić za ok. 1500 zł
A może tamron 17-50 mm 2.8?
Jaki wniosek? Od kogo kupowałeś, od firmy czy od osoby prywatnej? Jak od firmy to masz bodajże 14 dni na zwrot, wysyłasz obiektyw w stanie w jakim go otrzymałeś wraz z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość i musisz dostać zwrot kasy. Jak od jakiegoś kombinatora to w sumie jesteś ugotowany, jak raz Ciebie kiwnął (chcący czy niechcący) to co, nie zrobi tego drugi raz? Próbuj ale chyba najpierw kasa na konto a dopiero potem zwrot obiektywu bo nie wyobrażam sobie tego inaczej.
Swoje zdjęcie zrobiłeś na f/2.8 przy ogniskowej 75mm gdzie:
Cytat:
Jak dla mnie jedyną wadą jest delikatny spadek ostrości dla kombinacji przysłony 2.8 i 75mm. Zauważalny przy powiększeniu zdjęcia, ale obraz w dalszym ciągu jest użyteczny a po obróbce to już w ogóle, spokojnie można tak pstrykać (doczepią się do tego chyba tylko ludzie pracujący na stałkach i flagowych obiektywach systemowych, gdzie faktycznie ostrość miażdży).
Źródło: Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO - Optyczne.plCytat:
Przy zakupie proszę brać pod uwagę rozrzut pomiędzy egzemplarzami - ja trafiłem idealny, lecz czytając wypowiedzi innych, zdarzają się też gorsze sztuki. Za takie pieniądze jednak myślę, że warto zaryzykować - ja ze swoim chyba się nie rozstanę, lecz pewnie w przyszłości przejdę na canonowską L-kę o podobnych parametrach.
Jak chcesz mieć ostrzej na f/2.8 to możesz spróbować pobawić się mikroregulacją AF w aparacie. Aktywujesz ją, idziesz pod to ogrodzenie na którego fragment ostrzyłeś i robisz zdjęcia na 28mm i 75mm zwiększając i zmniejszając działki mikroregulacji powiedzmy co pięć? 0,5,10,15,20 na plus i na minus. Dane o mikroregulacji są dodawane do każdego zdjęcia i można je sobie podglądać na LCD. Wrzucasz potem zdjęcia na kompa a karta pamięci z powrotem do aparatu. Oglądasz na kompie zdjęcia, wynotowujesz sobie numery tych które na obydwu ogniskowych są najostrzejsze i sprawdzasz w aparacie jaka była im przypisana wartość mikroregulacji. I takie wartości wprowadzasz dla tego obiektywu - pod W dla 28mm, pod T dla 75mm. Potem jeszcze możesz sprawdzić czy po tej mikroregulacji obiektyw dobrze ostrzy na różnych odległościach (różnych od testowej odległości). Jak źle ostrzy to wyłączasz mikroregulację i podbijasz wartość przysłony na wyższą czyli f/3.5 albo f/4.