Odp: Blokowanie ekspozycji.
Ustawiona PRZEZ CIEBIE EKSPOZYCJA to nie to samo co POPRAWNA EKSPOZYCJA (z punktu widzenia aparatu). W trybie M Ty ustawiasz a aparat podpowiada... A w ogole pytanie - jak nie wiesz jak dziala tryb M to po co go uzywasz? - i mala podpowiedz od razu (bo mysle, ze moze taki efekt chcesz osiagnac) - uzyj trybu Av, Tv lub P razem z KOREKCJA EKSPOZYCJI (klawisz +/-). Wtedy mozesz dalej sie kierowac automatyka (co jest szybkie i przydatne) ale nieco jej "podpowiedziec" tzn. rozjasnic lub przyciemnic zdjecie :)
Czy autor jeszcze tu zagląda?
Generalnie, żebyś zrozumiał, w M to Ty ustawiasz ekspozycję i nie masz możliwości "zablokowania" jej w tym czy innym punkcie drabinki. Ekspozycja to nic innego jak wynik dobory czasu, przysłony i ISO więc w M Ty o tym decydujesz. Blokowanie w konkretnym punkcie drabinki możesz zastosować w trybach półautomatycznych na przykład. Wtedy na przykład ustawiasz pożądaną przysłonę a aparat sam dobiera czas. Do tego możesz zastosować korektę ekspozycji na + czy - lub ustawić na 0. Będziesz miał wtedy zablokowaną ekspozycję a aparat sam dobierze jeden z parametrów.
Natomiast w M zmieniając parametry aparat pokazuje Ci na drabince jak twoje zdjęcie będzie naświetlone.
Autor niech sobie przeczyta instrukcje bo za chiny nie ogarnia aparatu.
przepraszam ale od takich rad to ja tu jestem
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
A w ogole pytanie - jak nie wiesz jak dziala tryb M to po co go uzywasz?
Prawdopodobnie założyciel wątku używa trybu M żeby się nie skompromitować na tym forum. "Masz body FF i używasz je jak pstrykacza?" - zaraz ktoś wygarnie.
Nigdy nie używam trybu M i nigdy bym się do tego nie przyznał na CB :lol:
Dziękuje za odpowiedzi , pozostaje dalej używanie trybu A.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
przepraszam ale od takich rad to ja tu jestem
też myślałem że będziesz pierwszy w podsumowaniu użytkownika :mrgreen:
ale jak się ma takie widoki (jak na zdjęciu w innym wątku) to tryb M schodzi na dalszy plan
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Nigdy nie używam trybu M i nigdy bym się do tego nie przyznał na CB [emoji38]
Z lampą też jedziesz na automacie? ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Z lampą też jedziesz na automacie? ;-)
Lampe ustawiasz 1/1 nastepnie dopasowujesz expo w M.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaceks
pozostaje dalej używanie trybu A.
Czemu? Trym M jest szczególnie przydatny, gdy chcesz zablokować ekspozycję na dłużej niż na jedno zdjęcie. Np. gdy warunki się nie zmieniają.