Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Blokowanie ekspozycji.

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Blokowanie ekspozycji.

Ostatnio ptobowałem uzyskać efekt rozmyte smugi wody w trybie manual niestety nie mogę w swoim aparacie zmienić ekspozycji.Wiem, że to jest pełny manual więc sam mogę sobie zmienić przez np. czas, ale ekspozycja jest automatycznie zmieniana. Powiedzmy ustawiam sobie 2 s i f8 a ekspozycja ustawia mi się na -0.3. Ktoś mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego tak się dzieje i nie jestem w stanie zablokować ekspozycji?
    Canon 6d

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Domyślnie Odp: Blokowanie ekspozycji.

Czy aby na pewno chodzi Ci o blokowanie ekspozycji (po prostu klikasz gwiazdkę, ale to nie w M), czy może jednak o auto ekspozycję, czyli trzymanie naświetlania na "0" przy dowolnej kombinacji czasu lub przysłony? Swoją drogą to drugie masz załatwiane przez półautomatykę TV lub AV, czyli zadaniu jednego z parametrów ekspozycji.
    W Manualu ustawiasz ręcznie, a aparat na drabince pokazuje Ci, jak te nastawy mu się mają do pomiaru światła. Tylko tyle i aż tyle.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez chester_jds Zobacz posta
    czy może jednak o auto ekspozycję, czyli trzymanie naświetlania na "0" przy dowolnej kombinacji czasu lub przysłony
    dokładnie chodzi mi o blokade auto ekspozycji-0

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Ale z definicji M(anual) to manual i tam masz wolnoamerykankę, a nie automat. Drabina pokazuje tylko jak się to ma do jego pomiarów, ale o efekcie decydujesz Ty.
    Blokadę ekspozycji masz tam, gdzie pracuje automatyka ekspozycji (w trybach automatyki).

Kiedyś chyba była wielka dyskusja o tym, jak to Canon nie ma automatyki w Manualu, a taki Sony ma....

Coś już napisał

Wiem, że M to jest pełny manual więc sam mogę sobie zmienić przez np. czas, ale ekspozycja jest automatycznie zmieniana. Powiedzmy ustawiam sobie 2 s i f8 a ekspozycja ustawia mi się na -0.3 , czyli rozumiem że tak musi być i nic z tym nie zrobie w trybie M

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Drabinka pokazuje Ci co zmierzył światłomierz i jak to się ma do twoich ustawień. Na tej podstawie możesz ocenić, czy zdjęcie będzie prawidłowo naświetlone.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez jaceks Zobacz posta
    Wiem, że M to jest pełny manual więc sam mogę sobie zmienić przez np. czas, ale ekspozycja jest automatycznie zmieniana.
    Dokładnie tak jest, bo tak ma być.
    Poprawna ekspozycja to kombinacja trzech parametrów: ISO, czasu naświetlania i przysłony. W trybie M Ty jako fotograf ustawiasz samodzielnie każdy z tych parametrów, opierając się na swoim doświadczeniu i efekcie jaki chcesz uzyskać, dlatego aparat nie ingeruje w ustawienia. Może najwyżej pokazać, że według inżynierów którzy go zaprojektowali, poprawna ekspozycja powinna być inna (i pokazuje to kreskami światłomierza), Ty jako fotograf opierając się na swoim doświadczeniu możesz albo skorygować ustawienia, albo pozostawić bez zmian, wiedząc, że aparat się myli (bo nie fotografujesz średnio szarej kartki papieru).
    Automatyczne dopasowywanie parametru "iks" do zmienionego ręcznie parametru "igrek" to domena trybów półautomatycznych.

Pełne uzależnienie

w celu zmiany "ekspozycji" należy zaczekać aż się trochę ściemni (albo rozjaśni jesli ktoś woli jasniej) i wtedy "ekspozycja" się trochę zmieni - tryb M nie ma takiej mocy i 6D nie jest zepsuty - można jeszcze zmienić ISO, canon 6D ma auto iso nie pamiętam tylko czy dziala w trybie M, a najlepiej to kupić filtr ND.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Wyrzuć go przez okno. Tylko napisz gdzie mieszkasz ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

W trybie M masz zawsze dokładnie taką ekspozycję, jaką sobie sam ustawisz i nie jest ona zmieniana przez aparat. Jak cały czas bez względu na ustawienia czasu i przesłony masz podobnie naświetlone fotki, to musisz zmienić ustawienie ISO z auto na konkretnie wybrane.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów