Odp: wymienić tylko body, czy zrobić rewolucję?
Idź w pełną klatkę (C6d) i jasne stałki 35,50,85 :-) będzie skok jakościowy i nie aż tak ciężko :-) do tego po szerokości c16-35L f4,0 genialny albo c17-40L f4,0 dobry. Jako zoom polecam T70-300 VC dużo lepszy od canonowskiego odpowiednika :-) Ja tak zrobiłem i to jest skok w obrazku :-) 80d to półśrodek w stosunku do 60d
Cytat:
Zamieszczone przez
PRZEMOLO79
Idź w pełną klatkę
To się musiało tak skończyć. Tu nawet pytania o statyw czy torbę kończą się radą - kup FF :lol:
No bo wiadomo, wyższe użyteczne ISO to statyw nie potrzebny, radość z obrazka taka, że puszki wcale do torby nie będziesz chował, tylko ciągle focił, to po co torba... :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
To się musiało tak skończyć. Tu nawet pytania o statyw czy torbę kończą się radą - kup FF :lol:
No bo wiadomo, wyższe użyteczne ISO to statyw nie potrzebny, radość z obrazka taka, że puszki wcale do torby nie będziesz chował, tylko ciągle focił, to po co torba... :mrgreen:
Bo taka prawda a kolega Spocket nie fotografuje od dzisiaj i dziwi mnie troszkę jego chęć zmiany na EOS M :-) chyba mu się już ciężary znudziły :-) ale de fakto 6d nie jest ani cięższy ani większy od 80d a obrazek :-) i odchodzi statyw jak słusznie napisał Eberloth czyli jakiś kg z bagażu :-) zdjęcia na wysokim iso w ciemnych miejscach mają magię :-)
Mialem kilka razy w rekach Fuji X-E2. Fajna budowa, zdjecia ok ale jakos nie chcialbym tym "robic"... Wole swojego 100D. Wagowo wychodzi podobnie. Wielkosc - tu jest ciekawie. Canon wezszy ale wyzszy i grubszy... Zobacz czy w ogole pasuje Tobie robienie zdjec patrzac na wyswietlacz... Dla mnie wizjer ma pewna magie z ktorej predko nie zrezygnuje... Optycznie - z takiemi obiektywami jakie masz wielkiej roznicy nie zauwazysz. Jesli wymiary i ciezar to jedyne kryteria - biez bezlusterkowca.
Masz niezłą zagwozdkę, bo czy wybierzesz M czy 100d czy innego bezlusterkowca, to nie będziesz zadowolony z osiąganych wyników versus to co robisz teraz. Ja do fotografii podróżniczej dźwigam 5diii. Tez mi ciężar doskwieral i próbowałem 100d i fuji. Niestety (dla bólu pleców) wróciłem do normalnego korpusu, bo najzwyczajniej nie podobały sie mi generowane obrazy. Tak wiec przed Toba tylko 80d lub czekanie na jakies nowe rozwiązania bezlusterkowe, które Canon ma wypuścić.
Co do ergonomii to imho maly i lżejszy korpus wcale nie działa na plus. Ale ja mam ponad 40 lat wiec juz stary jestem i konserwatywny :-).
I w sumie na Twoim miejscu poszedlbym jednak w 6d bi zdjęcia zrobisz jeszcze lepsze niż teraz robisz...
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Tak wiec przed Toba tylko 80d lub czekanie na jakies nowe rozwiązania bezlusterkowe, które Canon ma wypuścić.
80D raczej nie dal lepszej jakości. Lepsze DR to nie wszystko.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
I w sumie na Twoim miejscu poszedlbym jednak w 6d bi zdjęcia zrobisz jeszcze lepsze niż teraz robisz...
Amen.
Teraz ja... Zestaw duży: 5D2 + 50/1.8 MkI + 17-40L + 24-105L + 70-210/3.5-4.5 + 35/2.0 IS. Dlaczego to wypisałem? Ano dlatego, że ostatnio w większości używam EOSa M + 22/2.0 :) Mały, ale wariat :) Jestem z niego bardzo zadowolony. Jak dla mnie ma tylko dwie wady: słabą baterię i AF czasem gubiący się przy małych odległościach. Podejrzewam, że gdybym miał dużą puszkę z APS-C to "zestawu dużego" wcale bym nie używał. Jednak to tylko moje zdanie. EOS M we wszystkim większych braci nie zastąpi. Chociaż w fotografii wycieczkowo - wakacyjnej na pewno tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
sprocket73
do tej pory myślałem, że kupię sobie 80D (bez pośpiechu, jak stanieje), ale pojawiła się myśl o zmianie. O wielkiej zmianie - Canon EOS M. Główną zaletą jest dla mnie mniejsza waga i gabaryty. Przyzwyczaiłem się już do obecnego zestawu, ale jakbym miał nosić 3x mniej to byłoby super.
6D/a6300/a7RII
FullFrejm tak :)
Nie powiem, że nie myślałem o tym. Oczywiście, że myślałem. Czy zdjęcia byłyby ładniejsze... pewnie by były. Ale dla mnie fotografia to tylko hobby i finansuję ją z nadwyżek. Zmiana na FF to jednak byłyby zbyt duże koszty. Chciałbym mieć i UWA(S12-24) i standardowy zoom(C24-105L) i tele(C100-400) i makro(100L). Aż strach liczyć ile to by kosztowało... i ile ważyło.
Nie doradzajcie mi proszę 3 stałek, bo wiem już jakich ogniskowych mi potrzeba do moich zastosowań.
Z 60D jestem naprawdę zadowolony. Myślę o zmianie dlatego, że mój egzemplarz robi się już po prostu wyeksploatowany. Myśląc o zmianie na bezlusterkowca, zakładałem jej sens tylko wtedy, jeżeli miałbym mieć takie same zdjęcia. Z tego co piszecie, jednak takie same nie będą. Wygląda więc na to, że kupię bezpiecznie 80D i będę miał ciut lepiej niż mam teraz.
Cytat:
Zamieszczone przez
sprocket73
Wygląda więc na to, że kupię bezpiecznie 80D i będę miał ciut lepiej niż mam teraz.
Warto tak?
Cytat:
Zamieszczone przez
sprocket73
Chciałbym mieć i UWA(S12-24) i standardowy zoom(C24-105L) i tele(C100-400) i makro(100L). Aż strach liczyć ile to by kosztowało... i ile ważyło.
Masz trochę szkieł. Możesz zrobić zamianę. Wbrew pozorom UWA do FF nie kosztuje dużo. W sensownej cenie masz używkę 17-40 L. 24-105 to ok. 1500zł. Tele masz.
Nie chcę ciebie namawiać ale IMO tylko FF da tobie znaczącą różnicę w obrazowaniu. Na dzień dobry możesz jechać tylko na 24-105.