Odp: Fotografia reportażowa 7d mkII czy 6d co kupić?
24-105 jakoś mnie nie zachwycił ani na FF ani na cropie i dlatego sprzedałem bez żalu.
Z "szerokości" używam 17-40 i na cropie bardzo się przydaje, zaślepiony z przodu filtrem.
Podróżniczo na cropie mogę polecić 15-85 i ten obiektyw odpowiada 24-105 na FF, a jakość jest bardzo dobra.
Jest jeszcze wiele innych szkieł - przykład zestawu do cropa
1) Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM
2) Canon 55-250 STM i na tych dwóch masz świetny komplet.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Magia pełnej klatki to pierdzielenie moim zdaniem
Ale jedziesz "po bandzie";)
Nikt nie wspomina o C 70-200/4, solidne, stosunkowo tanie, szybkie i ostre od f4. Sprawdzi się doskonale z 7dII i 6d. Pozostanie kwestia szerokiego kata.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
Nikt nie wspomina o C 70-200/4, solidne, stosunkowo tanie, szybkie i ostre od f4. Sprawdzi się doskonale z 7dII i 6d. Pozostanie kwestia szerokiego kata.
I to tego magnezowa obudowa. Fakt to szkło wypada mieć, lub chociaż spróbować.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
Zamieszczone przez zysk
Magia pełnej klatki to pierdzielenie moim zdaniem
Ale jedziesz "po bandzie"
Heh,oczekiwałem po FF wiecej niż otrzymałem.Po świetnych fotkach z Pentaxa oczekiwałem ,z z 5D3 będą mega razy świetniejsze,a nie były a z 7D2 wcale nie są gorsze.Może studio i profi z FF wyciagaja wiecej ,ale amatorszczyzna wiewiórkowo -psowa róznicy nie zauważy hehehe : .
nie kumam tego biadolenia o ''plastikowosci'' 6d... rzucacie swoimi aparatami czy jak? 7d 1 bylo pancerne, nawet po podpaleniu dzialalo... i w codziennym odbiorze nie widze roznicy miedzy nim z 6d, tym bardziej 5d3... roznice miedzy ''plastikowoscia'' lub nie widac w porownaniu z 1dynkami
ja np do cropa z ff juz nie wroce, ff daje lepszy obrazek i to nie jest onanistyczne stwierdzenie, jest wiecej detalu ktory nie ginie w szumiacej papce z cropa, tym bardziej w repo takim czy innym gdzie dosc czesto trzeba mniej lub bardziej ciac klatki, ja roznice widze przy obrobce i to wyrazna, jak ktos nie widzi to moze nie chce jej zobaczyc albo ma mniejsze wymagania w tej kwestii, af wiadomo ze 7d2 bedzie lepsze od 6d... tu glownie idzie o lepszy af vs lepszy obrazek, tak teraz mysle ze to jest jak iphone 6s vs samsung s7, ktorego nie kupisz bedziesz zadowolony ale oba w sumie roznica sie po 1 bardzo waznej rzeczy :twisted:
co do szkla nie kupuj 70-200/4 bo bedziesz bluznil i niedlugo bedziesz chcial zmieniac... jak chcesz szklo na przeczekanie to kup jakies tanie 70-300
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
co do szkla nie kupuj 70-200/4 bo bedziesz bluznil i niedlugo bedziesz chcial zmieniac... jak chcesz szklo na przeczekanie to kup jakies tanie 70-300
tu mnie zaciekawiles. za ciemne czy co z tym szklem nie tak ?
Cytat:
Zamieszczone przez
feciu
tu mnie zaciekawiles. za ciemne czy co z tym szklem nie tak ?
Dla mnie coś w tym rodzaju. Jak już 70-200 to 2.8, a dla f/4... To lepiej porządne 70-300, nawet ciemniejsze na długim końcu.
Jako wieloletni użytkownik 70-200/4 nie zauważylem aby był to "nieporzadny" obiektyw. Mały, lekki, ostry, bardzo dobre kolory, dobra cena, szybki af.
No właśnie wszystko się rozbija o to czy w reportażu bardziej mi się zda szybki crop czy ff z ładnym obrazkiem :) Ale tak jak sobie myślę na spokojnie to chyba warto chyba kupić dobrze wyposażony i w miarę świeży crop niż okrojony ff ? Nie wiem czy to dobrze klasyfikuje ale 7d2 to taka wyższa półka cropa a 6d niska półka ff tak? Poza tym myślę że nie głupią opcją byłoby zakupienie 7d2 i później po przejściu na np 5d tego zostawić jako szybki zapas pod ręką. Ja tam osobiście widze różnicę między pełną klatką a cropem ale nie jestem pewien czy już będę w stanie wykorzystać możliwości ff i czy nie musze jeszcze do niego dorosnąć :)
Odnośnie podziału na klasy masz rację. Lecz weź po uwagę, że 80d też wolny nie jest a ma lepszą, może nawet przełomową matrycę, jeśli chodzi o apsc Canona.