Odp: Obiektyw szerokokątny
Kup na poczatek kita 18-55. Moze byc najnowszy w wersji STM. Dosyc ostry. 18mm mozna uznac juz za szeroki kat. Rozmycia super nie bedzie, od razu mowie. Ale zobaczysz jak to wszystko dziala. Nie kazde fajne zdjecie musi byc od razu rozmyte... 50tka 1.8 jest ok ale zdziwisz sie jak "malo" przez nia widac na malej matrycy jaka masz. Idz do sklepu, podlacz sobie 50STM, zrob kilka fot, podlacz kita - znow kilka fot. Zobacz co Tobie bardziej pasuje. UltraWideAngle jak np. 10-18 jest ciekawy ale tla tym za nic nie rozmyjesz (w sensie o jaki Tobie chodzi). Poza tym to nie jest uniwersalny obiektyw... Lepiej go nie kupowac jako perwszy i chwilowo jedyny. Jak to "artystyczne rozmycie" jest priorytetem - wez 50mm 1.8. Lepiej mniej "widziec" niz "za duzo". Mozesz pokusic sie o dwa obiektywy: uzywany kit 18-55 i uzywana ALE NIE ZAJEZDZONA 50 1.8 II. Zamkniesz sie w 600zl a juz cos bedziesz mial "i do tanca i do rozanca"... Jakosci nie bedzie kosmicznej ale na takie cos musialbys wydac jakies conajmniej 3-4 razy wiecej. Sam przerabialem podobny problem 2 lata temu. Mam 10-18, mam kita i mam 18-135. 50 jeszcze nie mam i predzej chyba kupie Sigme 18-35 1.8 niz 50. Ale to juz sporo pieniadze :( (mam na analogowe Canony i tam 50mm to byl super obiektyw, ale na APSC to jednak nie to...).
No dobra, widzę że sobie troszkę śmieszkujecie :D
Nie znam się, dlatego chcę aby mi doradzono co do konkretnego modelu, może troszkę poleciałem z pytaniem to zmienię formułę - obiektyw używany 400-600 zł który robi ogólnie ostre ładne zdjęcia, przede wszystkim przyrody, ale fajnie jakby potrafił i zrobić coś więcej (szczególnie z rozmazywaniem). Wiadomo - cena nie duża, więc nie oczekuje cudów, ale oczekuje czegoś lepszego niż kit. Dziękuje za poprzednie odpowiedzi i chętnie poczytam kolejne :)
Pozdrawiam
ps: Andrzej, standardowego kita 18-55 już mam, a pisząc 50 1.8 II masz na myśli coś takiego?
BTFOTO: Canon EF 50 f/1.8 II. Nowy F.V. (6014164735) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Jego cena nowego to 420 zł, nie za tanio? czy to tyle chodzą?
Cytat:
Zamieszczone przez
Fallmau
Nie znam się, dlatego chcę aby mi doradzono co do konkretnego modelu, może troszkę poleciałem z pytaniem to zmienię formułę - obiektyw używany 400-600 zł który robi ogólnie ostre ładne zdjęcia, przede wszystkim przyrody, ale fajnie jakby potrafił i zrobić coś więcej (szczególnie z rozmazywaniem). Wiadomo - cena nie duża, więc nie oczekuje cudów, ale oczekuje czegoś lepszego niż kit. Dziękuje za poprzednie odpowiedzi i chętnie poczytam kolejne :)
Pozdrawiam
albo poczytasz i się dokształcisz, albo dorzucisz kasy do obiektywu, albo nic z tego nie będzie. Najlepiej kup jakieś 18-135 porób foty i zobaczysz co Ci najbardziej potrzeba
Cytat:
Zamieszczone przez
Fallmau
obiektyw używany 400-600 zł który robi ogólnie ostre ładne zdjęcia, przede wszystkim przyrody
Pytanie już padło, ale je powtórzę. Co rozumiesz pod pojęciem przyrody? Krajobrazy, roślinki, czy zwierzątka?
Cytat:
Zamieszczone przez
Fallmau
Witam, zakupiłem sobie canonca eos 500d do amatorskiej fotografii, chciałbym się przymierzyć do kupna pierwszego obiektywu, padło na szerokokątny, ponieważ często i chętnie fotografuje przyrodę. Tu chciałbym się poradzić co wybrać używanego tak do 400-600 złotych, chciałbym aby zdjęcia były ostre i by w miarę ładnie rozmazywał tło kiedy trzeba (tak artystycznie :)). Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Kup sobie 18-55 STM (jakieś 300zł) lub 18-135 IS (jakieś 500zł) lub ewentualnie poszukaj Tamrona 17-50 2.8 (w zależności od egzemplarza można kupić do 600zł)
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Pytanie już padło, ale je powtórzę. Co rozumiesz pod pojęciem przyrody? Krajobrazy, roślinki, czy zwierzątka?
Przyrody :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Fallmau
Pozdrawiam
ps: Andrzej, standardowego kita 18-55 już mam, a pisząc 50 1.8 II masz na myśli coś takiego?
BTFOTO: Canon EF 50 f/1.8 II. Nowy F.V. (6014164735) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Jego cena nowego to 420 zł, nie za tanio? czy to tyle chodzą?
raczej wszyscy mają na myśli 50 1.8 STM
Canon EF 50 mm f/1.8 STM - Optyczne.pl
ten 50 1.8 II który linkujesz to plastic fantastic.
ale na cropie 50mm to nie jest szerokokątny obiektyw :) ale kupić warto - idź do sklepu podłącz do korpusu zrób parę zdjęć - dla mnie takie obiektywy służą bardziej do fotografowania ludzi niż przyrody ale w końcu człowiek to też przyroda :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ale na cropie 50mm to nie jest szerokokątny obiektyw :)
na FF też nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fallmau
Przyrody :)
Tzn??? Przecież zadałem proste pytanie! Jeśli nie potrafisz na nie odpowiedzieć, to nie będziesz w stanie dobrać obiektywu do tematu. Czym innym fotografujesz mrówki a czym innym zachody słońca - wszystko to przyroda!!!
no tak de facto to jest jeszcze EF-S 24/2.8, ktory spelnia kryteria szerokosci i jasnosci (do przyrody, owszem!) chociaz nie do konca miesci sie w zalozonej cenie i trzeba bedzie zapolowac na uzywke.
jak jest z rozmywaniem tla przez niego to nie wiem. przy normalnych odleglosciach ostrzenia tam nie bedzie duzo nieostrosci...