Odp: Nikon vs Canon - Portret i krajobraz
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Posiadacze 14-28/2.8 mogliby się z tobą nie zgodzić.
Tak, wiem - nie da się filtrów założyć. Ale nie wszystkim, jak widać, to przeszkadza.
Już nie chodzi nawet o te filtry...Ja po prostu nie brałem pod uwagę tego obiektywu. Kolega który pyta, nie chce wydawać sporych kwot na obiektywy.
14-24, to dla mnie legenda, ale niestety trochę kosztuje.
A w Cwanonie jest taki jeden fajny, względnie tani UWA - zoom, wprawdzie z F4, ale za to ma stabilizację;)
Do UWA nie potrzeba mi ani dobrego światła, ani stabilizacji. Fajnie jakby była dobra rozdzielczość, kontrast, kolory i praca pod światło. Nie potrzebuję też stałoogniskowego tele. Potrzebuję tele do widoczków - zatem powinno spełniać te same kryteria co UWA. :P
Jakby mnie naszła ochota na jakiegoś Heliosa, to chyba też lepiej C, bo w Nikonie nie ostrzy na nieskończoność.
Obecnie mój zestaw to: a6000, Samyang 12/2, SEL 50/1.8, SEL 55-210 i manualny Rokkor 58/1.4. Przydałoby się mniejsze GO w plenerze. Z Samyanga jestem średnio zadowolony. Tele jest kiepskie. Manuala za bardzo nie lubię, bo za miękki trochę dla mnie na pełnej dziurze, a nie po to kupowałem, żeby przymykać. SEL 50 jest całkiem fajny, tylko trochę słabo sobie radzi pod światło.
no to masz 6d 17-40 i 70-200 4 LIS i 50 1.8 stm jest bardzo ok, 100 2.0 tez jest bardzo ok, ale 135 2 L jest bajeczne.
Jak się nie boisz zmiany to wbijaj w 6d :mrgreen:
50 będzie dla mnie chyba za krótkie. Miałem na DX 35/1.8 i dla mnie to szkło było jakieś nijakie. Ni to szeroko, ni to do portretu.