5dm3 z tego co wiem to nie ma odchylonego ekranu, hm?
Wersja do druku
5dm3 z tego co wiem to nie ma odchylonego ekranu, hm?
W Nikonie nie bylo szkiel pod cropa? Z jakiego Nikona zrezygnowales na rzecz 6D i dlaczego?
Co do szkiel, tlustyx juz dobrze to wytlumaczyl.
Pocieszenie jest takie, ze szkla z FF uzywa sie z powodzeniem na cropie (odwrotnie juz nie).
Zrezygnowałem ze starego amatorskiego nikona d3100 na którym uczyłem sie podstaw, kompozycji etc. A zrezygnowałem z wielu powodów - bardzo słabe zdjęcia przy słabym świetle, stabilizacja nie dawała rady, filmy ograniczone do 10 minut przy jednoczesnym fatalnym AF, i tak można wymienić długo. Wiem ze skok z d3100 na 6d czy inna pełna klatkę to kolosalna różnica, ale inwestując ponad 10 000 zł chce zeby był to zakup na dluzej.
Jeżeli w przyszłości chcesz mieć dwa aparaty: FF i APS-C, to kupuj obiektywy do pełnej klatki (canon oznacza je EF).
No chyba, że spodoba Ci się jakiś wyjątkowy obiektyw EF-s, to sobie go kupisz do użytku tylko z APS-C.
A mnożnikami się nie przejmuj - po prostu zobaczysz przez wizjer to, co zobaczysz.
@Leon007 - a wracając do kwestii samych body - 6D + 70D to dobry wybór, czy lepiej pomyśleć o tym nikonie D750?
No tylko ten odchylany ekran... cholera...
Mnie się wydaje dobry i gdybym nie miał tego co mam (5dI i 7DI), to pewnie bym taki właśnie kupił. Kupując 7D poważnie zastanawiałem się nad 70D. O 6D na forum są w zasadzie tylko dobre opinie.
Zestaw jest na tyle dobry, że ważniejszy staje się rozwój umiejętności (...moja pierwsza pełna klatka w życiu...?).
O nikonie nic nie powiem, bo nie znam.