Odp: Canon 6D - problem z Sigmą 35 1.4
Sigma sigmie nie jest równa. Ja na swoją złego słowa nie powiem. Daje radę w tańcu jak trzeba. Ja też w tańcu przymykam do 2.0 ale żeby mieć taką ostrość na 35IS musiałbym przymykać do 2.8 wiem bo przez pewien czas miałem oba. Gdyby Sigma w tańcu pod względem celności była gorsza od IS zostawiłbym Canona. Wypowiadam się tylko o swoim egzemplarzu - pierwszym lepszym z pułki bez żadnej kalibracji. Zdjęcia na 1.4 to bajka i żadne 2.0 nie da takiej plastyki. Mam gdzieś, że młodzi nie zobaczą różnimy między 1ev - ja to widzę a to już dużo.
Komora lustra przedmuchana. Może jest odrobinę lepiej ale to chyba nie ta sama żyleta co na początku.
bo psiukanie w nowym body jest troche.... dziwne;)
Po weekendowym plenerze z Sigmą jest OK. Okazało się, że to jednak wina paprochów w komorze lustra chociaż to dziwne przy prawie nowym sprzęcie. Zrobiłem również porównanie z Canonem 35L w sklepie. L-ka jest mniej ostra od Sigmy i ma większe aberracje ale AF ma szybszy (nie 'doostrza' tak jak Sigma). Dodatkowo zaobserwowałem, że przy przy jednakowym naświetleniu tam gdzie z Sigmą czas migawki wynosi 1/320 to dla 35L aparat ustawia 1/400. Wygląda jakby L-ka była jaśniejsza (również w rogach). Niestety Canona 35 2.0 IS nie było na stanie więc jeszcze nie mam porównania. Dziękuję za pomoc :)
Sigma chyba dość czesto "oszukuje" jesli chodzi o jasność. Z 24 1.4 jest podobnie. Z moja.była sigma 70-200 i 120-300 tez tak bylo.
Cytat:
Zamieszczone przez
knapix
Po weekendowym plenerze z Sigmą jest OK. Okazało się, że to jednak wina paprochów w komorze lustra chociaż to dziwne przy prawie nowym sprzęcie.
Nie zgadzam się z tym, że to dziwne. To tak, jakby powiedzieć, że dziwne jest ptasie guano na nowym samochodzie. Raz na jakiś czas paproch na czujnik padnie w takim miejscu, że pogarsza jego pracę, i tyle.
Cytat:
Sigma chyba dość czesto "oszukuje" jesli chodzi o jasność. Z 24 1.4 jest podobnie. Z moja.była sigma 70-200 i 120-300 tez tak bylo.
Ciekawa sprawa z tym światłem w sigmach, czyżby producent zawyżał sobie lekko parametry. Jeśli chodzi o jakość AF to posiadam canona 35 L i AF jest na tyle dobry, że nie wymieniłbym na żadną sigmę nawet kosztem ciut ostrzejszych zdjęć na pełnej dziurze. Oglądanie nietrafionych, a dobrych kadrów boli i to bardzo.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
bo psiukanie w nowym body jest troche.... dziwne;)
Były już tu wątki o tym, co można znaleźć w nowym body :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Sigma chyba dość czesto "oszukuje" jesli chodzi o jasność. ...
A jak to zmierzyłeś?
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
A jak to zmierzyłeś?
moje osobiste testy porównawcze w przypadku Sigmy 70-200 2.8 i 120-300 2.8,
dodatkowo często jest to poruszane w testach Sigm, tu na forum chyba Cichy w teście Sigmy 24 1.4 Art też o tym pisał,
różnica to 1/3 ev czasami mniej, ale jest