hehehe dobre ...
Też myślałem nad zamianą 6d na jakiegoś bezlusterkowca. Po testach w sklepie odpuściłem. Radzę dokupić dobre szkło i cieszyć się.
Wersja do druku
Może wystarczy dokupić na spacerki jakiś mały, dobry kompakt np. Canon G7X lub Sony RX100.
Pozdr
Sam sie zastanawiam mocno nad przesiadką na Olka. Niedawno miałem okazję trochę pobawić się EM-1 i muszę przyznać, że zrobił na mnie spore wrażenie. Mały, szybki, świetny EVF, świetnie rozplanowane przyciski, itd. Jedyne co tylko, to jeśli jesteś fanem "bokehu" to za bardzo nie poszalejesz - f2.8 w m43 to jak f5.6 dla pełnej klatki jeśli chodzi o głębie ostrości - trudniej uzyskać bardzo rozmyte tło. Jeśli chodzi o fotografów, którzy dają czadu na m43 to zobacz sobie: Moises Saman, Peter van Agtmael, Eli Reed, Alex Majoli, Ian Berry, Jerome Sessini (wszyscy z agencji Magnum), poza tym Vittore Buzzi.
Wydaje mi się, że na FF najłatwiej uzyskać efektowne, "fotograficzne" zdjęcia, zwłaszcza dysponując jasną stałką.
Podobnie najłatwiej uzyskać doskonałą jakość obrazka, przejścia tonalne, ostrość, zakres tonalny.
Im mniejszy obrazek tym trudniejsza obróbka i gorszy efekt.
No ale czytamy, że aparat jet duży i to też jest fakt.
Nawet Ian Paice się rozbawił słysząc powyższe słowa...:mrgreen:
E-M1 + 12-40/2.8 (ISO3200 f2.8 1/80s)
W zasadzie jedno nie wyklucza drugiego - można mieć i 6D i Olka :) Każdy może mieć swoje zastosowania i czas pokaże co komu pasuje.
Pytanie innych co jest dla Ciebie lepsze trąci paranoją, bo każdy ma inne priorytety i zapatrywania.
rozumiem że się tak ubawił gdy usłyszał o tanich obiektywach od olka :mrgreen: ja też się uśmiałem.
link do ceneo z tym 12-40/2.8 Ceneo - porównanie cen, sklepy, perfumy, agd, rtv, komputery
No cóż, niestety źle zrozumiałeś. Ale najważniejsze, że jest wesoło :D
Nie odkrywamy nic nowego. Obiektywy do Olympusa, te dobre zawsze kosztowały sporo. Do 4/3 12-60 -4tys, 8 mm -4tys, 11-22 - 4tys, 14-54 - 2,3tys. To mniej popularny system i nic tańszego niż w systemie canona czy nikona o porównywalnej jakości nie dostaniemy. Lepiej wygląda rynek używanych szkieł Olympusa które dosyć mocno tracą na wartości