Odp: Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM
Swego czasu Cichy robił test sigma 85 w porównaniu z 85l. Jeśli wierzyć Cichemu a raczej można to sigma nie ma się czego wstydzić. Nie pisał nic o AF w kontekście potrzeby kalibracji. Jeśli z każdą puszką trafia bez konieczności kalibracji jak to często choć nie zawsze ma miejsce w serii A(24,35 i 50) to nic tylko brać, Jeśli jednak trzeba kalibrować to zostaje tylko serwis (brak kompatybilności z dockiem), a to już według mnie jest kłopotliwe. I może dlatego warto poczekać na A - gdzieś czytałem, że ma wyjść jako następny po 24A.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Choćby zmiana obudowy na tą z logiem "A" podniesie sprzedaż.
Wsparcie USB Dock'a też się przyda.
Na pewno masz ten obiektyw? :lol:
To szkło daje konkretne fiolety i zielenie poza GO.
Chyba muszę się temu przyjrzeć bliżej, bo ze 2 lata użytkowania i nic takiego nie zwróciło mojej uwagi :D, Widziałem jak aberruje c85 1.8 i tam jest nieciekawie na 1.8 w słońcu.
Chyba piszesz o jakichś ekstremalnych warunkach. Sprawdzę jak będę w domu :)
Co do USB Docka to nie jestem fanem tego rozwiązania. Obiektyw powinno się kupić i powinien działać dobrze. U mnie Sigma 85 trafiała na 1Ds mk II, 5d mkII, 6d, 5d mk3 bez korekty w puszce...co nie zmienia faktu, że 2 pozostałe modele, które sprawdzałem w sklepie miały BF.
Cytat:
Zamieszczone przez
kochinur
Swego czasu Cichy robił test sigma 85 w porównaniu z 85l. Jeśli wierzyć Cichemu a raczej można to sigma nie ma się czego wstydzić. Nie pisał nic o AF w kontekście potrzeby kalibracji. Jeśli z każdą puszką trafia bez konieczności kalibracji jak to często choć nie zawsze ma miejsce w serii A(24,35 i 50) to nic tylko brać, Jeśli jednak trzeba kalibrować to zostaje tylko serwis (brak kompatybilności z dockiem), a to już według mnie jest kłopotliwe. I może dlatego warto poczekać na A - gdzieś czytałem, że ma wyjść jako następny po 24A.
Z 85 faktycznie nie było większych problemów jeśli chodzi o AF. Ale przydałaby się możliwość współpracy z Dockiem.
Sam temat aberracji w 85/1.4 to już byłby znaczący powód do wypuszczenia 85ART.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Sam temat aberracji w 85/1.4 to już byłby znaczący powód do wypuszczenia 85ART.
Nie miałem w ręku wielu Sigm 85, ale mój egzemplarz zdecydowanie aberruje mniej niż 85L który miałem.
Na tym płotku m.in. robię codziennie zdjęcia różnymi obiektywami i aberracje wyłażą na krawędziach, cyknąłem właśnie Sigmą i jest super:
http://www.kubacichocki.pl/kosz/sigma_8514.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Na tym płotku m.in. robię codziennie zdjęcia różnymi obiektywami i aberracje wyłażą na krawędziach, cyknąłem właśnie Sigmą i jest super:
Płotek jest w GO więc jak masz to widzieć? :p
Fiolet widać nieco na bliższej części płotka, zieleni nie ma bo nie miała się czego złapać.
Test Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM - Aberracja chromatyczna - Test obiektywu - Optyczne.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
WOW...chyba mieli jakiś zwalony egzemplarz! Tak to na pewno nie jest, bo bym zauważył
Cytat:
Zamieszczone przez
dreamstorm
WOW...chyba mieli jakiś zwalony egzemplarz! Tak to na pewno nie jest, bo bym zauważył
Więc mój egzemplarz też był zwalony :o
No dobra. Będę tego żałował ale macie : http://dreamstorm.home.pl/pub/85_1.jpg
Fota full screen bez obróbki, więc proszę nie komentować zdjęcia , tylko zrobiony JPG w LR.
Jak dla mnie to nie ma za wiele aberracji. Pojawiają się jak się mocno prześwietli na 1.4, ale moim zdaniem jest to na bardzo rozsądnym poziomie.
No właśnie o tym mówię. Na analogicznych zdjęciach z 85L miałem fiolety w miejscu gdzie jest ostrość, więc nie mówię o aberracji w nieostrościach, bo tam ich to nie ma chyba tylko Otus :)