Odp: 135l macro do zwykłego użytku?
100mm podpięte pod cropa to już dość wąsko jest i będziesz miał problemy z kadrowaniem portretów i utrzymaniem tego nieruchomo bez statywu. Jeśli portrety mają być robione w różnych warunkach niezbędne będą statyw i lampa. Chcąc kadrować trochę szerzej zdarzy Ci się pewnie wleźć plecami w ścianę lub żywopłot ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
canofbeer
100mm podpięte pod cropa to już dość wąsko jest i będziesz miał problemy z kadrowaniem portretów i utrzymaniem tego nieruchomo bez statywu. Jeśli portrety mają być robione w różnych warunkach niezbędne będą statyw i lampa. Chcąc kadrować trochę szerzej zdarzy Ci się pewnie wleźć plecami w ścianę lub żywopłot ;)
Takiej głupoty jeszcze nie czytałem... Nie ma żadnego problemu z kadrowaniem, utrzymaniem nieruchomo itd. Wystarczy umieć trzymać aparat i ustawić odpowiedni czas otwarcia migawki. Jaki statyw, jaka lampa? Genialne portrety wychodzą z Canona 200mm f/2 i to jest gigantyczne szkło, a da się nim robić "z rąsi" nie ze statywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Genialne portrety wychodzą z Canona 200mm f/2 i to jest gigantyczne szkło,.
same wychodza takie genialne?
szukalem w specyfikacji , ale canon na ten temat milczy , ani slowa ze "wychodza genialne" - czyzby nie wiedzieli co skonstruowali?
ciekawe jaki jest udzial ceny za genialnosc w calkowitej cenie obiektywu.
ale widac genialnosc nie jest wiele warta, skoro razem z soczewkami , obudowa kosztuje cos ok 4000 zl.
nie ma wiec specjalnie powodu by zazdroscic genialnosci innym, skoro to takie tanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
same wychodza takie genialne?
szukalem w specyfikacji , ale canon na ten temat milczy , ani slowa ze "wychodza genialne" - czyzby nie wiedzieli co skonstruowali?
ciekawe jaki jest udzial ceny za genialnosc w calkowitej cenie obiektywu.
ale widac genialnosc nie jest wiele warta, skoro razem z soczewkami , obudowa kosztuje cos ok 4000 zl.
nie ma wiec specjalnie powodu by zazdroscic genialnosci innym, skoro to takie tanie.
albo nie zrozumiałem żartu, albo coś pokręciłes z cenami:mrgreen:
to tak jakby i zachwalac pendzel , ze obrazy wychodza spod tego pendzla genialne.
P.Scriptum
ceny raczej sie zgadzaja.
200 L kosztuje ok 1000 eu lekko ponizej czyli ok 4000 pln
jesli za tyle mozna kujpic genialnosc - to nie jest ona w cenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
to tak jakby i zachwalac pendzel , ze obrazy wychodza spod tego pendzla genialne.
PS ceny raczej sie zgadzaja.
200 L 2.8 kosztuje 1000eu
a canon 200 L 2.0 o którym tu mowa to: Canon EF 200mm f/2L IS USM Lens 2297B002 B&H Photo Video
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
ach to co innego , mialem na mysli 200/2,8
200/2.0 jest drozszy.
tez nic nie ma wspecyfikacji ze portety" wychodza genialnie".
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
200 L 2.8 kosztuje 1000eu
Na zytniej u Canona 2769zł - to dużo mniej niż 1000eu
Canon EF 200mm f/2.8L II USM - Obiektywy - Proclub
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
widac potanialy - i dobrze.
na amazonie tez po 650 euro.
genialnosc coraz tansza.
A ja zamówiłem (200/2.8L), będę nim robił GENIALNE foty i żaden Bechamot swoim zrzędzeniem mi mojej radości nie zmąci :D