a co ma to +0.3EV do ISO?
Wersja do druku
a co ma to +0.3EV do ISO?
Himi - speszialforju - ISO6400 z RAWa z 5d MK II, zero odszumiania, warunki podłe (czas 1/40s). Nic nie ruszane w C1. Wszystko na default, a więc można oczywiście to wycackać na wszystkie strony (jest EXIF):
Polecam zabawę tymi RAWami. Spory DR tam widać. Nie jest tak źle, jak myślałem, że może być ;-)
a możesz podać parametry ekspozycji ?
Bo to chyba nie chodzi o to czy światło sztuczne czy nie tyko o moc tego
światła..
jakiś czas temu robiłem masturbanckie testy 1Ds mark II na ISO 3200 - łaziłem po pokoju i robiłem różne dziwne fotki - np. takie że wsadzałem głowę z aparatem do wielkiego kartonowego pudła - czas wyszedł chyba z 1/20 czy 1/15 z przysłoną 2.8 i ISO 3200 - więc było naprawdę ciemno.
http://canon-board.info/showthread.p...343#post535343
Miłosz, dawaj cropy :mrgreen:
Jak pisałem, to jest na default w C1, tylko odszumianie na zero. Nie ostrzone (disable zaznaczone przy konwersji):
Weźcie pod uwagę ekspozycję i pińcet różnych źródeł światła. To jest 1/40 przy iso6400! Jak dla mnie DR i szczegółowość są bez zarzutu.
Warto też wiedzieć, że w 5d Mk1 czasy na ISO 1600 będą takie same jak czasy na D3 ISO 2000, więc różnica jest mniejsza niż 1EV. Iso 3200 w 5d da czasy takie same w tej samej scenie jak iso 4000 w Nikonie. Sprawdzałem to z kolegą, który ma Nikona d80. Iso z wcześniejszych Canonów (tych z przed 40d) jest o 1/3 EV zawyżone. Czyli robiąc pewne ujęcia na iso 1600 w Canonie mamy te same czasy co w nikonach byłoby na iso 2000.
ma ktoś info na temat wejścia na rynek 5DmkII ???
A teraz coś o wyciąganie ze świateł. Ciągle ISO6400 przy 1/40s.
W kolejności Przed / Po
-0.7EV:
-1.5EV:
-2.5EV:
Chyba niepotrzebnie się cykaliśmy, że przesadzili z ilością mpixów. Dla mnie jest ok. Takie pierwsze wrażenie ;-) Teraz poczekam na RAWy z lepszych warunków (choćby jak ze zdjęcia michy kolegi Himiego)
Jeśli chodzi o ilość mpx to tu jest gęstość pikseli dokładnie taka jak w 30D (2.4 MP/cm²), a jak wiadomo nie była to zła matryca.