Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
R ma jeden atut. 30 Mpx to jednak 50% więcej niż 20. I to jest główna wada R6. Wg mnie. Trochę mało tych pikseli.
Zgadzam się w 100%, przesiadłem się na R6 i brakuje mi bardzo tych 30mpx.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Bangi jak Ci wyskoczy komunikat sformatuj kartę, to zrozumiesz gdzie Canon popełnił niewybaczalny błąd z eRką :) Tak. Mi wyskoczył.
Nie miałem dotychczas tego problemu (ok. 2 lata mam R). Możesz napisać coś więcej na jego temat?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie miałem dotychczas tego problemu (ok. 2 lata mam R). Możesz napisać coś więcej na jego temat?
Pewnie. Sezon ślubów ruszył, więc szykowałem sprzęt. Jedna karta sandisk 128gb po włożeniu do aparatu wyrzuciła komunikat o sformatowaniu. Sformatowałem, działa, ale do zleceń jej nie wezmę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Zgaduję: karta padła, jeden slot, zdjęcia do piachu.
Ja nie miałem nigdy takich problemów a przed R przerobiłem 6 aparatów z jednym slotem, ale oczywiście to może być dla niektórych ważne.
Bangi, ale to karta krzyczała żeby ją sformatować a nie aparat :)
Pierwszy raz w życiu tak miałem. Taki znak z nieba. Karta plus promocja na r6 za 10K. To już dwa znaki? :) Chce ktoś kupić eRkę. Mam dwie na sprzedaż. Jedna bardzo tanio za 3K*
Jak masz problem z kartą, to zrób sobie samodzielnie zgłoszenie RMA a dostaniesz nową https://kb-eu.sandisk.com/app/rmafor...5HYmFBJTIxJTIx Nie pamiętam już czy wysyłkę robiło się na ich koszt czy na swój, robiłem to raz w życiu kilka lat temu jak rozpadła mi się obudowa w mojej karcie SD z serii Extreme PRO. Pamiętam natomiast bardzo dobrze że wysyłkę robiło się do Czech.
Jak już będziesz miał R6, to może wyłącz sobie od razu stabilizację w aparacie. Dlaczego? Bo jak padnie, to pomimo tego iż jesteś w CPS naprawiony aparat możesz otrzymać dopiero po ponad dwóch tygodniach jak pewien Kanadyjczyk https://www.canonrumors.com/forum/th...ternoon.40246/
mkamelg dzięki za podpowiedź. Karta raczej pójdzie do kosza. Kupiona dwa lata temu na amazonie, black friday. Wiesz, ona działa, także nie wiem czy mi uznają reklamacje.
Co do R6 to... Spoko, mam beckupy i stabilizacji raczej rzadko będę używał ze względu na czasy naświetlania w jakich pracuję.
Byłem ostatnio w serwisie na żytniej. Wymiana matrycy w R to 4 dni robocze, także może z R6 nie będzie tak źle u nas :)
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
mkamelg dzięki za podpowiedź. Karta raczej pójdzie do kosza. Kupiona dwa lata temu na amazonie, black friday. Wiesz, ona działa, także nie wiem czy mi uznają reklamacje.
Co do R6 to... Spoko, mam beckupy i stabilizacji raczej rzadko będę używał ze względu na czasy naświetlania w jakich pracuję.
Byłem ostatnio w serwisie na żytniej. Wymiana matrycy w R to 4 dni robocze, także może z R6 nie będzie tak źle u nas :)
Stabilizacja to nie jest taka głupia sprawa. Przy dłuższych ogniskowych np. 135L obraz w celowniku nie lata podczas kadrowania i myślę, że sam AF na łatwiej jeśli ten obraz nie drga ( = większa celność).
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Przypominam sobie, że miałem problemy z kartami różnych producentów w 7d, po wyjęciu z czytnika i włożeniu i do aparatu wyskakiwał wspomniany komunikat i też uznałem, że karta jest walnięta i tak wywaliłem 3 karty, aż przy następnym komunikacie wcisnąłem w aparacie przycisk przeglądania zdjęć i się zdjęcia wyświetliły, podlączyłem aparat do komputera, komputer widzi zdjęcia, dało się je zgrać, tym razem wywaliłem czytnik, kupiłem Transcenda pod USB 3 i od tej pory nie miałem problemu z kartami ani w 7d, ani R. Podejrzewam, ze sprytny czytnik dopisywał coś na kartach, co się 7d nie podobało, ale co się podobało producentowi czytników.