Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
I jeszcze kilka informacji na temat Canona RF 800mm f/11 DO IS STM:
11 elementów w 8 grupach (w tym element DO),
minimalna odległość ostrzenia 6.0m,
stabilizacja 4 stopnie,
średnica filtra 95mm,
długość 281mm (złożony)/351.8mm (rozłożony)
waga 1260g
Jest specyfikacja RF100-500:
https://www.canonrumors.com/here-are...4-7-1l-is-usm/
No i niby 3200 Euro :cry:
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Podali ceny
RF 100-500 cena 14.000 zł
RF 600 cena 3.500 zł
RF 800 cena 4.500 zł
RF 85 f/2,0 cena 3 200 zł
Plus VAT i cło do tych cen
Czyli 85/2.0 nie będzie tańszy os sigmy art 85/1.4... Hmm sam nie wiem co będzie lepsze bo sigma co by nie mowic ostra jest od 1.4. No i jeszcze ten samyang z mocowaniem rf, tyle ze on chyba gorzej wypada od sigmy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Czyli 85/2.0 nie będzie tańszy os sigmy art 85/1.4... Hmm sam nie wiem co będzie lepsze bo sigma co by nie mowic ostra jest od 1.4. No i jeszcze ten samyang z mocowaniem rf, tyle ze on chyba gorzej wypada od sigmy.
Zależy do czego Ci potrzeba. Klient nie rozróżni obrazka z 1.4 i otwartego 2.0 bo zobaczy finalny produkt z jednego szkła ( wiadomo, że po przymięciu bokeh już nie jest taki fajny jak z pełnej dziury). Sigma Art to kloc straszny jest. Milion razy wolałbym Samyanga 85 1.4 choćby dla komfortu trzymania aparatu w jednej ręce. Natomiast RF 85 myślę że będzie do bólu nijaki. Optycznie poprawny, mały, szybki i nic więcej, tak jak 35RF co w moim mniemaniu w portrecie jest wadą - ta nijakość i poprawność współczesna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Problem w tym, że wiele fotografów będzie wybierało pomiędzy Sigmą Art 85 1,4 a Canonem EF 85 1,2 II L USM. Ten drugi mam (ma to coś), tego pierwszego testowałem (nuda). Tak więc IMO RF 85 f/2,0 będzie tzw. gorszym wyborem, ale jedynym możliwym, aby zachować pozory kompaktowości zestawu z body. No i będzie zapewne ostry jak brzytwa i piekielnie nudny (oddanie nieostrości) jak wszystkie nowe konstrukcje. Resumując MZ RF 85 f/2,0 będzie pozycjonowany na półce entry level, pomimo ceny, albo właśnie dzięki niej w porównaniu do pozostałych szkieł RF o cenie > 10k zł.
No tak tylko ten canon ef 85/1.2 to cenowo po 10k dobija wiec już zbliza się do tych Lek z RF.
A orientujecie się czy ten samyang RF ma tę samą optykę co w wersji na Sony ?
Zastanawiam się nad dokupieniem czegoś typowo do zdjęć portretowych ale chodzi mi o takie gdziecw kadrze mam całą postac lub prawie całą. Do ujęć twarzy z częścią tułowia to w zasadzie wystarcza mi.moj canon 100L/2.8 choć to macro nie portretowy. Natomiast przy ujeciach calej postaci brakuje mi troche wiekszego rozmycia tła dlatego myślę o czymś z przysłoną 1.4 i zeby już na niej mial dobrą ostrość. Poczekam na tego samyanga bo możliwe że na moje amatorskie potrzeby będzie wystarczajacy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
No tak tylko ten canon ef 85/1.2 to cenowo po 10k dobija wiec już zbliza się do tych Lek z RF.
Używanego EF 85 1,2 II L USM w idealnym stanie spokojnie można kupić za 3,5-4k zł. Coś o tym wiem ;) Na tym polega różnica między szkłami EF a RF ;)
Hola, hola! Jeszcze nie ma sampli z RF85/2. Nie zapeszajcie :D
Sigma 85/1.4 + jeszcze przez adapter? Nie, dziękuję. Choć tak najbardziej to przeszkadza mi ten sigmowy, idealnie regularny bokeh ;) wiadomo kwestia gustu.
Jak na razie po uwzględnieniu ceny, gabarytów i rysunku (po samplach z netu) wygrywa Samyang 85/1.4RF.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Hola, hola! Jeszcze nie ma sampli z RF85/2. Nie zapeszajcie :D
a po stalce z IS-em spodziewasz sie jakiegos wybitnego bokehu?
ja mialem/mam tylko 35/2 i 28/2.8 i oba, nazwijmy to delikatnie, nie urywaja pupy pod wzgledem bokehu. 35/2 w pelnej klatce jest paskudny, 28/2.8 ratuje w duzym stopniu to ze tam nie da sie az tyle rozmytego zrobic :)