Ja jako ciekawostkę pokaże zdjęcie z polarem B+H 67 circular-pol mrc z samolotu:
Wersja do druku
Ja jako ciekawostkę pokaże zdjęcie z polarem B+H 67 circular-pol mrc z samolotu:
Myślę, że zdjęcie zrobione przez centymetrowej grubości okienko samolotu nie jest miarodajne. Szybka z pewnością też posiada jakieś filtry, z takiego połączenia mogą wychodzić dziwne rzeczy.
To nie jest argument przeciwko filtrom B+W !
Może zapomniałeś, że polarka trzeba czasem troche obrócić :mrgreen: :)
Wybacz złośliwosć, ale chyba widziałeś efekt przez wizjer - po to przecież są lustrzanki! Myślę, że dało by się nawet w takich warunkach i przez szybę ustawić lepiej, a poza tym intensywność działania polaryzatora zależy od kąta padania światła, więc przy szerszych kątach nierównomierność na niebie jest jak najbardziej naturalna i NAPEWNO nie zależy od firmy - chyba, że marny filtr prawie nie działa.
Mialem to samo jak robilem zdjecia z samolotu:)
krzy, przecież nie oceniałem tego filtra jako zły. Wrzuciłem to zdjęcie dla ciekawostki. W warunkach przyziemnych filtr sprawuje się świetnie. A co do mojej nieświadomości tego że filtrem można kręcić to powiem Ci że wiedziałem o tym i efekty tego były tylko takie że ten czarny obwarzanek się tylko zniekształcał i przesuwał
Jestem podobnego zdania. Moim zdaniem na widoczne na zdjęciach efekty mogły mieć wpływ dwa czynniki : pierwszy to wysokość na której wykonywane były zdjęcia, drugi to ewentualne "powłoki" w które mogły być wyposażone okna samolotu. Trudno oceniać jakość filtrów na podstawie zdjęć wykonanych w tak "nietypowych" warunkach.
Jakiego filtru użyłeś?
Hoya Pro1 Digital. Ale ten efekt to ponoc wina mineralnego szkla uzywanego w samolotach. Bo w normalnych warunkach fitr sprawowal sie bardzo dobrze:)
To jest efekt nierownej polaryzacji swiatla przechodzacego przez plexe ochraniajaca iluminator. Plexa jest plastikiem formowanym cisnieniowo i stygnac nierowno rozkladaja sie naprezenia powodujac lokalne zmiany gestosci. Podobny efekt zauwazycie robiac fotke z polarem pudelku do CD lub... gornemu wyswietlaczowi 40D (wystarczy nan spojrzec przez okulary z polaryzatorem). Efekt wystapi niezaleznie od marki filtru.
Wtam, dlaczego, a moze z jakiego powodu filtr Hoya polaryzacyjny kołowy HMC Super PRO1 77mm jest prawie dwa razy drozszy od filtru Hoya polaryzacyjny kołowy PRO1 Digital 77mm. Co takiego fantastycznego uczyniono za taka cene? Pozdrawiam.
Właśnie tak jak napisał axk
według producenta:
Seria HMC: Filtry tej klasy słyną ze swoich zdolności minimalizowania odbić refleksów światła od powierzchni filtra, redukowania widma i plam. Rezultatem tego jest średnia transmisja światła przez filtr wynosząca 97%, wynikiem czego fotografujący otrzymuje ostry obraz i niezmieniony balans kolorów.
Filtry HOYA HMC są rekomendowane dla poprawy osiągów i zachowania szczególnych parametrów, obiektywów z pokryciem wielowarstwowym.
zobacz jeszcze stronę:
http://www.hoyafilter.com/products/hoya/coatings.html
z wykresem odbić w funkcji długości fali.
Dzieki chlopaki za info. Juz kupiony i leci do mnie z foto-tip.pl : Hoya polaryzacyjny kołowy HMC Super PRO1 77mm. Zobaczymy jak smiga w praktyce :)
Cieszymy się z Tobą ! :-D
Dobrze, że do taaakich szkieł nie kupiłeś jakiejś szybki okiennej z doczepionym gwintem typu HAMA z marketu - nawet na kompakcie widać róznicę.
Krzy, mial byc B+W ale nie moglem znalezc sklepu netowego, ktory ma na stanie i z wysylka ze granice. Poza tym foto-tip juz mam sprawdzony.
Fakt - czasem z dostępnoscią B+W są problemy, no i ta cena... :(
ale jestem przekonany, że HOYA HMC Super Pro1 to także super sprzęcik !
Mam, dolecial. Jutro postaram sie cos zapodac porownawczo :) pzdr.
Witam,
poszukuję informacji na temat filtrów polaryzacyjnych prostokątnych 4X4 FORMATT, LEE lub TIFFEN. Czy ktoś z Was może ich używa ? Planuje zastosowanie plenerowe.
Witam was serdecznie. Dopiero zaczynam zabawę z fotografią, i mam problem właśnie z polaryzacyjnym filtrem. Posiadam coś takiego jak Hoya 58mm PL-CIR. Zapakowałam na obiektyw i robiłam fotki lotnicze. Niestety - po wrzuceniu na kompa okazały się totalną klapą. Kompletnie zmienione kolory. A bawiąc się poziomami widać ewidentny nadmiar niebieskiego. I co ja mam z tym wszystkim zrobić :( już nie wiem czy to mi brakuje jakiejś podstawowej wiedzy, czy coś przegapiłam, czy ten filtr jest po prostu kiepski. Drugi mam UV też Hoya i jest zadowalający.
Witam, jak sie ma jakosc filtra polaryzacyjnego Cokin w stosunku do Hoya HMC Super?
Tak sie sklada ze wlazlem w polowki Cokina (HiTech) i zastanawiam sie nad wymiana tej Hoyi na filtr polaryzacyjny pasujacy do holdera cokina.
A wiec jak sie to ma do siebie?
moge Ci zrobic zdjecie porownawcze Hoyi SHMC Digital z Cokinem P164 (akurat mam faktycznego Cokina, nie zamiennik). nie spodziewalbym sie jakis duzych roznic, ale tez z checia zobacze
Witam, poszukuje filtr do tamrona 17-50 coś ala ten: B+W; POL-CIR MRC Slim z zastosowaniem do krajobrazów - interesuje mnie też do tego jakieś połówki co możecie poradzić :) ?
Do praktykow, jaki byscie polecili dekielek do filtra Hoya SHMC Pro1, podobno oryginalne canona da sie na taki nadziac, ale spada, a moze ktos cos poleci....konkretnie.....moze na allegro bedzie cos?.....duzo tego i nie wiem co wybrac.
Pytanie do praktykow, a nie tych co mowia ze "ten powinien byc dobry ale nie sprzawdzalem".
Pozdrawiam
Do zabezpieczenia w/w filtru można wykorzystać coś takiego :
http://www.allegro.pl/item482995941_...yjny_58mm.html
Niestety wadą takiego rozwiązanie jest sposób mocowania dekla. Zamiast zatrzasków (jak to ma miejsce w oryginalnych deklach) posiada on gwint co sprawia iż jego montaż jest nieco bardziej problematyczny. Swego czasu miałem możliwość przetestowania powyższego rozwiązania i poza sposobem montażu (do którego po pewnym czasie można przywyknąć) sprawdzało się ono nie najgorzej.
HOYA SUPER HMC PRO1 ,a
Hoya Pro1 Digital
jest jakas roznia znaczna pomiedzy tymi filtrami?
Kiedyś używałem PRO1 a od ok 2 lat Pro1 Digital (przeszedłem na większy rozmiar). Ten Digital daje chyba ładniejszy, głęboki odcień niebieskiego nieba bez fioletowych zafarbów ale zmieniłem i korpus i obiektywy i monitor więc to może być złudzenie. Tak czy owak ten rodzaj niebieskiego bardzo mi odpowiada.
Próba porównania w praktyce:
http://www.photofilter.com/compariso...ra_filters.htm
W zasadzie potwierdza moje odczucia.
na wstępie to witam wszystkich serdecznie. niedawno nabyłem C. 400D + sigmaDC 18-200 i od dłuższego czsu namiętnie chłonę wiedzę z CB :) już wiem 1000000x więcej niż na początku.
wracając do tematu...
z racji posiadania jedynie porysowanego HamaUV jestem na kupnie filtrów UV, Skylight i Pol-CIR.
W sumie prawie jestem zdecydowany na Hoya UV SHMC + Hoya SL SHMC 1B + (no i właśnie...) Hoya Pol-CIR Pro1 Digital.
Z tym ostatnim zastanawiam się jeszcze nad Harumi DHG CPL (?) W sumie "ciężko" dostać i mało opinii o nich widziałem.Jak to się ma do Hoyi Pro1 D.? Czy w ogóle warto? No i czym się różni Marumi od Sunpak/Marumi? Poniżej dwie aukcje przykładowe:
http://www.allegro.pl/item497710425_...m_fv_gwar.html
http://www.allegro.pl/item492630364_...m_62mm_cp.html
Proszę o rady i opinie. Z radością przyjmę każdy nowy kawałek wiedzy :)
PS: Jeszcze jedno pytanie, w jakiej kolejności są polary Hoyi od najgorszego do najlepszego z podanych:
SHMC
Pro1 Digi.
SHMC Pro1
Im więcej czytam i sprawdzam ceny, tym bardzi zaczyna mi się to mieszać...
Sądzę, że nie zamierzasz kupować UV i Skylight do tego samego obiektywu? Moim zdaniem są one na tyle zbliżone, że się zdublują.
Ten "najgorszy" polar Hoya - SHMC - po prostu nie jest Slim a ma pełny zestaw powłok przeciwodblaskowych.
PRO1 Digital jest nieco delikatniejszy w sensie wyrazistości działania niż SHMC PRO1. Obie wersje PRO są Slim.
O powłokach Digital niewiele wiadomo. SHMC to z kolei najbogatszy zestaw u Hoyi.
Ja używam PRO1 Digital i odpowiada mi.
Różnice cen wynikają przede wszystkim z tego czy filtr jest Slim czy zwykły.
To dobry wybór. Seria PL-CIR PRO1 Digital posiada jeden z najlepszych stosunków jakość/cena z pośród dostępnych na rynku filtrów polaryzacyjnych.
Czy możesz rozwinąć powyższą myśl? Co rozumiesz pod pojęciem "wyrazistość działania"? Posiadam oba modele (PRO1 Digital oraz HMC Super PRO1) i przyznam iż nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy w obrazowaniu tych filtrów.
dzieki marfot za wyprostowanie mojej wiedzy ;) teraz tylko wybrać sklep z najlepszym stosunkiem towar/cena ;) z czasem na pewno pochwalę się jakimiś fotami.
a co z tym Marumi??? ... czy to nie tak, że Marumi robi szkło a różne firmy to pakują w ramki?
Też mam oba typy filtrów ale ich nie testowałem równocześnie na tym samym temacie bo mają różny rozmiar i pasują do zupełnie różnych moich obiektywów. Z porównania wielu moich zdjęć wydaje mi się, że Digital daje mniej natarczywe efekty niż PRO1 - konkretnie nie daje fioletowego zafarbu na bardzo ciemnym niebie i nie zażółca tak wyraźnie zieleni i jasnoszarych powierzchni.
Wczesniej podałem link do strony gdzie jest takie porównanie i to odczucie się potwierdza.
planuję zakup polarka w tygodniu. myślę nad HOYA POL-CIR PRO1 DIGITAL 58mm za 139zł. posiada 12 powłok.
będę go nakładał na kita i 55-250 is.
opłaca się panowie? jak ten filiterek może działać z w.w szkłami?
Będzie działać znakomicie. Oczywiscie jeżeli go tak wykorzystasz:smile:.
opłaca i wszystko będzie działać - tylko zastanów się, czy często będziesz go używać na takim ciemnym tele
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
opłaca i wszystko będzie działać - tylko zastanów się, czy często będziesz go używać na takim ciemnym tele
sądzę, że częściej będę go używał na szerokim kącie.
chociaż tele też fotografuję czasem jakieś landszafty, albo ptactwo podczas lotu. w tym wypadku niebo będzie ładnie podkreślone. planuję również jakieś plenery w górach tej zimy, więc na odbłyski od pokrywy śnieżnej itp. pasuje jak ulał.
z czasem pewnie wymienię cześć szklarni więc w.w filterek nie będzie się kurzył w plecaku.
dzięki za wszelkie rady i testy zawarte w tym wątku. wszystko to jest bardzo pomocne przy wyborze polara, mam jeszcze tylko ostatnią prośbę. dzięki waszym opiniom jestem niemal ostatecznie zdecydowany na Hoyę Pro1 D. ale w tej samej cenie można też mieć Marumi DHG:
http://www.allegro.pl/item498845456_...ny_kolowy.html
http://www.allegro.pl/item497710425_...m_fv_gwar.html
Moja prośba to chciałbym od was "usłyszeć" co jest lepsze z powyższych. Szukałem testów porównawczych, ale jeszcze słabo poruszam się w świecie (d)SLR. A pytam głównie dlatego, ponieważ te Marumi są okryte "zamgloną legendą", niby świetne, ale nikt nic o nich się nie wypowiada :) Czyżby wszyscu tu używali Hoyi?
Ja mam Marumi DHG water proof coat 77mm i jest ok. Stosunek cena jakość z tego co pamiętam lepszy niż Hoya.
Na swojej stronie Marumi tak reklamuje swojego polara.
http://www.marumi-international.com/...3/F_023ex.html
Jak kogoś kręci ten kolorek:mrgreen: to znalazł swój filtr.
http://sklepfotograficzny.pl/sklep.f...y-3-82/?20,B+W - B+W Pol. kołowy MRC Slim, 82mm
http://www.pstryk.pl/details:3984/b%...m%20mrc%2082mm - B+W Pol Circular Kasemann Slim MRC 82mm
Krótkie pytanie - te dwa filtry są takie same bo pstryk w nazewnictwie namieszał czy jednak ten słynny kasemann w nazwie to oznaczenie jakiejs wersji premium? ;)
Uwaga: pierwszy z podanych linków prowadzi do filtrów UV i Skylight.
Kaesemann (KSM) to właśnie "premium". Było o tym co najmniej kilka razy... wystarczyło chwilę poszukać. Sam producent podaje:
"Käsemann was an independent German company renowned for manufacturing some of the highest quality polarizer material in the world. Schneider Krueznach purchased the company in 1989.
The quality and consistency of Käsemann material is uniform and neutral in color. In addition, the latest cementing technique used on these filters is guaranteed to prevent delamination. Moisture from humidity will destroy polarizing material if delamination occurs and this cementing technique protects the material by preventing delamination. Käsemann Polarizers are available in Linear and Circular. Note: The circular type comes with MRC (Multi-Resistant Coating) through 95mm."
Dodatkowo - te filtry (B+W) występują w trzech grubościach szkła, ale na naszym krajowym rynku to już abstrakcja.
Do produkcji filtrów polaryzacyjnych w wersji Kaesemann (KSM) używa się lepszych jakościowo, grubszych foli polaryzacyjnych. Przekłada się to na mocniejszy efekt polaryzacji. Dodatkowo brzegi szklanego krażka są wyczernione dzięki czemu nie dostajesz gratis blików i odbić.
W filtrach polaryzacyjnych B+W Kaesemann Slim są moim zdaniem zbyt delikatne oprawki - co powoduje, że filtr może samoczynnie się odkręcić i uciec od właściciela :evil:
Lepiej troszkę dołożyć i kupić B+W w oprawce F-prot, która jest już solidnie wykonana i ma drugi gwint.
F-prot :shock: .. czy F-PRO?Cytat:
Lepiej troszkę dołożyć i kupić B+W w oprawce F-prot, która jest już solidnie wykonana i ma drugi gwint.
Zaznaczając przy tym, że F-PRO jest zazwyczaj opcją tańszą od wersji Slim 8)
Oczywiście, że F-PRO :oops::oops::oops:
... a cena zależy od źródła.