W kwietniu nie będzie już EIZO serii S.
Wersja do druku
W kwietniu nie będzie już EIZO serii S.
Źle bo nie ma równorzędnych następców. Monitory uniwersalne znikają z rynku.
Witam,
Od jakiegoś czasu zastawiam się nad wyborem monitora LCD m.in. do fotoedycji/grafiki i ostatnio natknąłem się na ten Samsung MD32B. Warto brać go w ogóle pod uwagę? Wg specyfikacji ma matrycę S-PVA, więc teoretycznie odwzorowanie barw powinno być należyte, ale jak z podświetleniem? Miał ktoś styczność z tym modelem?
Czy może lepiej wziąć pod uwagę:
- HP ZR2740w
- Dell U2913XM
- Dell U2713HM
Może inny z matrycą 27"->
Budżet 2000-3000zł
32'' i 1920x1080 to nieciekawa kombinacja dla monitora. Do 1920x1200 to 24'' jest w sam raz. Chyba, że ma Ci to robić za telewizor. Ale w sumie wtedy 32'' to mało. :P Dziwny monitor. Myślałem, że to ma ze 2500 w poziomie.
ok, czyli ten Samsung to bardziej jako TV.
a te monitory z Della i HP? miał ktoś styczność z tymi modelami?
Ćwierkają wróbelki od samego rana
EIZO potaniało Marysiu kochana! :mrgreen:
Polecam szczególnej uwadze Eizofilów b. dużą korektę SX2462W - cena powinna spaść poniżej 3500PLN!!!
Potanieją też nieco SX2762W i sprzedażowy hit SX2262W, umacniający się na pozycji samodzielnego lidera najtańszych monitorów szerokogamutowych wysokiej klasy.
Panel EV2436 potaniał do poziomu współmiernego do jakości obrazu (poniżej 2000PLN).
Do oferty wchodzi nowy ColorEdge CS230 w cenie nieco ponad 3000PLN.
"Krawędziaki" CX240 i CS230 będą teraz dostępne w korzystnie wycenionych zestawach z licencją ColorNavigator.
Żaden producent, ot tak sobie nie obniża cen dla "dobra klienta".....KRYZYS robi swoje.
Kryzys na rynku polskim objawia się dla EIZO w ten sposób, że w ubiegłym (2012) roku zwiększyło sprzedaż. Co więcej - w strukturze sprzedaży wyraźnie zwiększył się udział droższych monitorów serii SX i CG.
Albo więc klienci będący w trudnej sytuacj materialnej uznali, że nie stać ich na dziadostwo, albo nie jest jeszcze tak źle ;)
Na moim biurku już stoi SX 2462W w atrakcyjnej cenie i także skalibrowany sprzętowo :)
Mam pytanie, czy jest jakiś skrót na klawiaturze przestawiający obraz na pionowy po zastosowaniu pivota (przekręceniu monitora na pion)? Inaczej za każdym razem muszę wchodzić w ustawienia).
I druga sprawa, w PhotoShopie niektóre narzędzia (kadrowanie, lupa, kroplomierz, rączka) zrobiły się jakieś dziwne, po ich włączeniu i korzystaniu mam je jakby zduplikowane na trzy. Rozdzielczość ekraniu mam dobrze ustawioną na 1920x1200, nie wiem co na to wpłynęło.
Za pivotyzację są niestety odpowiedzialne stery grafiki - należy sprawdzić w ustawieniach karty czy jest możliwość definiowania/operowania skrótem.
Nie bardzo natomiast wiem o co chodzi w przypadku narzędzi, nie spotkałem się z czymś podobnym. Proponuję wyłączyć akcelerację sprzętową (Prefs.>Performance>GPU Settings, [ ]Enable OP=penGL Drawing), być może znowu winna jest grafika/sterowniki.
Tak, wygląda na problem ze sterownikami karty graficznej.
Steroniki miałem aktualne - wykonałem ktualizację karty - mam Matroxa Millenium P690 Plus - przez Matrox Power Desk.
Wciąż w ustawieniach GPU mam tę samą informację: "Opcje GPU nie są dostępne w systemie Windows XP w standardzie programu PhotoShop". Czy może mieć to związek z zainstalkowanym na innym dysku systemem Win XP choć jest nieaktywny gdyż odpalam go wyłącznie z pozycji biosu dla celów skanowania na Nikonie 8000ED (soft Nikona pracuje tylko pod 32bit)?
Oprogramowanie sterujące instaluje się automatycznie podczas aktualizacji sterownika? Jeśli tak, to ją zrobiłem.
Jeszcze jedno "dziwne" zachowanie choć mogę się mylić... po kalibracji gdy teraz wyłączam komputer ekran mojego SX 2462W nie wygasza się do końca tak jak bylo to przed kalibracją, jest cały czas trochę podświetlony i muszę wyłączać go - a więc do samej czerni - przyciskiem na monitorze. To normalne? Jeśli nie to chyba coś podczas kalibracji nie zostało dobrze ustawione?
Aktualizowalem wszystko co sie da i nic się nie zmieniło, wciąż niektóre narzędzia są potrójne, zresztą są bardzo małe. Stało się to wraz z podłączeniem nowego SX246W, wcześniej był podłączony S1932 i było ok, była ta sama karta graficzna i ten sam system. Po prostu podłączenie nowego 24" Eizo zmieniło tak te narzędzia. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić?
Zaczynam się zastanawiać czy nie pozostaje nic innego niż przeinstalowaniem całego systemu...
Proponowałbym pożyczyć inną kartę grafiki i sprawdzić, czy obecna (lub jej sterowniki) nie jest walnięta. Może to oczywiście równie dobrze być jakiś wirusolog/zachwaszczenie i reinstalka systemu doprowadzi sprawę do pionu, ale równie dobrze może się okazać daremna.
Wie ktoś jak wygląda sprawa ze świecącymi pikselami u Eizo? Mam monitorek mniej niż rok, wyskoczył 1 świecący piksel niedawno (wyraźnie go widać na czarnym tle), wyświecone 2800h.
Naprawiają takie rzeczy, wymieniają monitor na nowy, czy olewają sprawę? ;)
Patrząc na tą tabelę, i wiedząc, że monitor (S2433) zalicza się do klasy drugiej - EIZO - Defekty pikseli
Trzeba żyć z białym pikselem :-(
Witam,
Po 4 latach zmienilem monitor z Eizo S1921 na SX2462 (w końcu panorama:) )
Monitor jest podpiety do macbooka retiny przez display port. Wczesniej mialem skalibrowanego macbooka i S1921 za pomoca i1 Display 2, wiadomo, retina troche odbiegala z balansem bieli od Eizo, byla troszke czerwiensza, eizo bardziej blade.
Teraz nowy monitor jest wide gamut wiec niektore rzeczy sa przekolorowane, np w programie do podgladu zdjec Xee ktorego uzywam. Kalibratora i1 Display Pro jeszcze nie kupilem ale powininem go miec w nastepnym miesiacu.
Moje pytanie brzmi, jak ogarnac wide gamut w takim zestawie z podpietym laptopem? Prosze o wskazowki i porady, z gory dziekuje:)
Na Macu? Nic nie trzeba robić. Profil z deklaracją przestrzeni zmaterializował się sam i wyświetlanie nie jest przekolorowane. Jeśli takie się wydaje to dlatego, że poprzedni monitor miał blade.
przelaczajac na sRGB mode widac wyraznie jak sRGB jest ubogie :) Zauwazylem wlasnie ze nie wszystkie przegladarki zdjec maja zarzadzanie kolorem, przykladem jest Xee (swietna prosta darmowa przegladarka rodem z Linuxa), Podgląd, ACDSee i reszta programow adobe wyswietlaja obraz poprawie, tylko akurat Xee mi dorzuca kolorow - cóż, trzeba bedzie zmienic przegladarkę.
Jesli chodzi o sam profil monitora to podpialem profil od Pana ktory jest zamieszczony na MVA , musi na chwile obecna starczyc dopuki nie bede mial kalibratora.
Moze mi pan jeszcze poradzic cos na temat tego czy da sie cos zrobic z obrazem z samej retiny, teraz mam ustawiony ekran na 5800K zeby byl choc troszke blizej 6500K na SX2462. Macbook stoi obok Eizo, jako ekran pomocniczy, np w lightroomie
W OSX jest domyślnie włączone zarządzanie barwą i o ile aplikacja go nie wyłączy, musi być dobrze. Istnieją jednak takie czarne owce jak Chrome które przenosi bezsensowną windowsową filozofię na grunt Maca. Być może tak samo działa Xee, zaraz spróbuję sprawdzić.
Z laptokiem bez kalibracji nic się nie da uradzić. Brak potrzebnej regulacji.
EDIT: Xee działa źle.
ale chrome wyswietla zdjecia bez przesaturowywania, w porownaniu do Xee....
nie da sie ustawic retiny tak zeby wyswietlala obraz poprawniej? prosto z pudelka miala duzo czerwieni. kalibrowalem i1 Profiler.
Zamiast tego Display 2 proponuję nabyć/pożyczyć Display Pro. Niebo a ziemia. Ekrany zaczną być trochę podobne.
Gdyby kogoś interesowało - prowadziłem wczoraj webinarium, na którym prezentowałem kalibrację/profilowanie CX240 - zapis znajduje się tutaj:
Monitor graficzny
Ponowna instalacjia systemu oraz sterowników karty Matroxa pomogło, zduplikowane narzędzia zniknęły :)
Pivot też działa ale nie mogę chyba zmieniać układu skrótrem, nie widzę go nigdzie w ustawieniach, ale może coś przeoczyłem... w którym miejscu dokładnie mogę to sprawdzić? I nie da się takiego skrótu jsamemu utworzyć?
Przy okazji dwie drobne prośby:
- jak powiększyć pasek zadań i paletę z narzędziami?
- Ctrl+Alt+Shift w czasie uruchamiania CS3 nie resetuje mi ustawień, gdzie ręcznie mogę wybrać tę operację?
Jak wygląda sprawa NEC P232W vs EIZO EV2436WFS? (Pomijając kwestie wielkości i rozdzielczości).
Jako monitor layoutowy EV będzie lepszy z uwagi na rozdzielczość i rewelacyjną regulację jaskrawości. Do obróbki zdjęć, softproofingu, przygotowania do druku/minilabu - bez szału. Wprawdzie P232 też bez szału, bo nie ma poszerzonego gamutu, ale w kwestii tego, co wyświetla wielobitowy 3DLUT z kompensacją równomierności robi swoje.
Jeśli się chce mieć*"2w1 szampon plus odżywka", to polecam dołożyć do SX2262W.
Tudzież "All in one - super turbo - plus" w postaci SX2462W. ;)
Niby różnica procentowo jest spora, ale trzeba rozważyć jaka to kwota w kontekście 10 lat użytkowania.
Mam pytanko szczególnie do Toma ale nie tylko:
Jak Wam się pracuje na monitorach 27 calowych - bo planuje zakup NECa PA271 (bo jeśli chodzi o 27 calowce to jest chyba najtańszy).
Pytam gdyż nie raz gdzieś czytałem ze niektórzy trochę narzekają że "wszystko jest zbyt małe".
Nie mam właśnie okazji zobaczyć gdzieś w działaniu 27 cali :(
Ponadto czy NEC PA271 to dobry monitorek, czy w tej cenie można kupić coś innego/lepszego ?
Czy za bardzo on nie świeci i da się go dobrze skalibrować i wyregulować żeby "nie dawał" po oczach ?
Obecnie od paru lat korzystam z NECa 2070 NX i przesiadka na 24 cale wiele większego obszaru roboczego mi nie da (1600x1200 vs 1920x1200).
Mam w pracy 27" della, pracuje na windowsie 7 i ogolnie "wszystko jest mniejsze jak na powiedzmy full HD 24", ale powiedzialbym ze przyjmnie mniejsze:) Duzo obszaru roboczego, na wszystko:0
Pod OSX na 27 "wszystko jest troszke wieksze" bo osx ma inaczej DPI ustawione i nie da sie tego zmienic (przynajmniej w Lionie i Mountain Lion'ie).
Oczy dosc szybko ci sie przyzwyczaja do mniejszej plamki na 27". Spokojnie dasz rade:)
jesli chodzi o sam wybor monitora to niech eksperci sie wypowiedza:)
PA271W to dobry monitor ale trzeba zwracać uwagę na "wyciekanie" światła u dołu. Częsta wada. Więcej na ten temat może powiedzieć Dominik (Strideer). Przerobił parę sztuk i skończył na EIZO CG243W. Regulacja w PA271W jest bardzo dobra, typowa dla monitorów profesjonalnych.
Mógłbyś coś więcej na ten temat na pisać ? Czy to aż taka poważna wada, czym sie objawiac itp ?
Z góry dzięki
No właśnie jeśli chodzi o 27 cali to widziałem tylko nowego iMaca ale wiem właśnie że w menu OSX czcionki są trochę większe niż pod windowsem.
W sumie nawet napalałem się na niego dopóki nie przeczytałem na żółtym forum opinii Czornyja - że monitor w nim jest tragiczny :P a później udało mi się go oglądnąć.
pawelx, a patrzyles na SX2762?
Kurcze troche drozszy , a za roznice w cenie moznaby kalibrator kupic :P
Wstrzymaj się*parę dni z 27ką - możliwe, że pojawi się fajna opcja ;)
jaka opcja ?:) Nec nowy?