No wyprane, szczególnie jak się porównuje przedprodukcyjną puszkę z tą która jest na rynku od dłuższego czasu i po upgradzie firmware ... ludzie wyluzujcie.
Wersja do druku
Ja nie widzę wielkich różnic w szczegółach i szumach, widzę natomiast jak 4000PLN zostaje mi w kieszeni.
Swietny filmik. Jak juz mamy fajny przycisk Movie Record, to szkoda, ze nie pokuszono sie o przycisk PAUZE :) Ale to juz totalne robienie kamery z body bedzie.. :) Fakt przydac by sie przydal. Brakuje mi jednego w tym filmiki - mogli nagrac scenke z strzelaniem seria 8fps.
Dzięki gietrzy :) Muszę przyznać, że odwalasz dla tego wątku kawał dobrej roboty. Sam nie mam na tyle czasu, by szukać nowych zdjęć/recenzji, dlatego z zadowoleniem korzystam z publikowanych przez Ciebie linków :)
Mam do ogółu jedno pytanie - czy ktoś gdzieś widział nocną fotę 7D, tylko że ISO 100, statyw itd. Taki dobry landszaft. Bo ja chyba przegapiłem albo po prostu takiej jeszcze nie było.
Witam wszystkich na tym forum.
Znalazłem jeszcze kilka fotek z 7D. http://photography-on-the.net/forum/...&postcount=256 oraz post 297 na stronie 20. Chyba ich jeszcze tu nie było, a jeśli się mylę, to przepraszam i ... udanych fotek :).
--
Pozdroowka
Michał
EXIF to ja Ci moge z takich zdjec odczytac. z 90% prawdopodobienstwem ISO jest 3200, potem 9% ISO 6400. jesli chodzi o przeslony to z 99% prawdopodobienstwem jest f/8, bo tyle sie uzywa do pokazania ostrosci ;)
a tak serio... na diabla mi ten EXIF jesli wszystkie zdjecia wygladaja mizernie, bo z 3200 to nawet wypasne odszumianie Nikona nie zrobi cudow? zadna roznica jakie to ma parametry, jak zdjecie spelnia jakosciowe standardy co najwyzej reporterow i kotleciarzy, i to tylko pod warunkiem nie ruszania suwaka jasnosci/ekspozycji, bo wtedy nawet te standardy przestanie spelniac ;)
To jest trochę jak z jasnymi szkłami - dużo ludzi nie kupuje ich po to, by robić 100% zdjęć na pełnej dziurze. Kupuje się je m.in. po to, by przymknięte o 2-3 działki były ostrzejsze niż zoomy f/2.8 albo f/4, a możliwość zrobienia zdjęcia na f/1.2 czy 1.4 jest tylko dodatkową zaletą*.
* Nie dotyczy "ślubnych"
Czyzbyś uważał , że reporterzy i robiący imprezy ( np. śluby ) mają tak niskie wymagania ?. Nie jestem ani jednym , ani drugim . Uważam jednak , że przede wszystkim kotleciarze potrzebują dobrego albo bardzo dobrego - wysokiego ISO . Mylę się ?.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
To proste! Co człowiek robi w pierwszy wieczór po zakupie istotnej zabawki? Nie mam tu na myśli siódmego z kolei szkiełka czy trzeciej lampy błyskowej. Tylko pierwsze body cyfrowe albo coś równie podniosłego. Otóż siedzi się w fotelu i kręci gałkami oswajając się z urządzeniem, próbując pstrykać fotki wszystkiemu co jest w pomieszczeniu. A wiadomo - wieczorem jest ciemno. Dlatego wszystkie te zdjęcia podekscytowanych nowych posiadaczy 7d są robione na wysokich ISO. :mrgreen:
Rozmowa wynikła z mojego pytania o sample nocnego landszaftu (lub jakiegoś dziennego, ale dobrego). Prawda jest taka, że takie ujęcia nie są zbyt popularne - większość strzela wysokie ISO lub porównuje na jakiejś scenie testowej. Na dpreview jest troche architektury, ale zauważ jakie tam są warunki na zdjęciach - kolory szare, niebo prawie stalowe - czyli nic, co wiele powie m.in. o kolorystyce oddawanej przez matryce. Po prostu dobry, porządny landszaft przy odpowiednich warunkach oświetleniowych by się przydał, również nocny (a w zasadzie to wieczorny). Moim zdaniem teza akustyka jest słuszna.
Oczywiście można sobie wywnioskować jak to będzie wyglądało z fot portretowych i pewnie również z testowych setupów, bo takie widziałem, ale mimo wszystko fajnie by było zobaczyć w realu tą konkretną aplikację tego aparatu :)
Tia, 924 fotki w jeden dzień :lol: O niczym bardziej nie marzę...
No nie bardzo . Jeśli on te fotki i pozostałe akcje wykonał na jednej baterii , to wg mnie - w 5D mkII , nie zaliczyłby tego . Może dlatego jest zszokowany .
A swoją drogą - na cholerę canon zmienił te baterie - akumulatory . Nie można było zastosowć starych w nowszym , lepszym ( czyt. bardziej pojemnym ) wykonaniu ?!. Czy pęd za kasa jest w canonie tak wielki , że nawet na duperelkach - ale aby zarobić ?.
Zależy , co rozumiesz za strzał ?. Cy Raw z jpg ? czy kręciłeś również filmiki , czy używałeś monitorka , jak długo wyświatlane są kontrolne fotki , jaka karta , same ustawienia itd. Tak z ciekawości - sprawdzę u siebie - do tej pory umykało to mojej uwadze . Może dlatego , że używam oryginału na przemian z podróbami . Te ostatnie są kiepściutkie - ale są - awaryjnie .
Ja kiedyś sprawdziłem, ile dokładnie można zrobić w 5DII. Zawsze mogę liczyć na 1200 największych rawów, czasem trafia się zrobić 1300. Nie oglądam każdego zdjęcia, nie nagrywam filmów, czasem coś tam kasuję. Bateria zawsze ma tę samą moc, nie zauważyłem, żeby mi któraś kiedyś zrobiła mniejszą ilość.
Gdzie ja taką tezę postawiłem ??. Wkładasz w moją treść słowa , których nie napisałem . Mogłem tylko wyrazić powątpienie - w domyśle !!??. Ja natomiast również , tak jak napisałeś - "nie prowadzę żadnych statystyk na ten temat, po prostu używam aparatu" .
Nie przywiązywałem do tego większej wagi ( może i błąd z mojej strony ) - jak długo trzyma akumulator - jest rozładowany , wymieniam i cykam dalej . Ten rozładowany idzie do ładowarki . Ze względu jednak na to , że taki temat pojawił się , uzmysłowiłem sobie fakt , że w zasadzie nic nie wiem dokładniej na temat zasilania puszki .
Z tą rozszerzoną kontrolą zasilania to fakt - jest i jest korzystna dla użytkownika . Nie usprawiedliwia to jednak faktu zmiany gabarytów i łącz . Jeden jest tylko argument - przy tych samych parametrach wymiarów i łącz mogłoby dochodzić do pomyłek w użytkowaniu konkretnego modelu akumulatorka do konkretnej puszki ( jesli ktoś używa jednocześnie - tak jak ja 5D mkII i 50D ).
Nic to - jak mawiał Wołodyjowski . Może pod koniec tego tygodnia będę miał
7D to sprawdzę wszystko hurtem .
Ciekawa informacja, że wreszcie jest cichy. W 40d tryb seryjny płoszy zwierzynę w promieniu 50 metrów...
Nie wiem - badań nie robiłem ale znów tak dużo cichszy od np. 30D na moje ucho nie jest. Odgłos jest raczej inny i to może mieć wpływ.
Odnośnie dźwięku migawki: http://blog.planet5d.com/jw6
" The autofocus module felt snappy in our short experience with the camera, but what really got us hooked was the sound of the shutter. Canon told us the firm actually did a survey with other photographers to find out which kind of shutter sound they prefer, and the one produced by the EOS 7D was meticulously crafted as a result. "... hmmmm:)
http://www.canonrumors.com/canon-eos-7d-mini-review/
The 7D would be a great compliment to the 5D Mark II if you want increased responsiveness, snappy AI Servo autofocus and the big frame rate increase. If you bought the 5D Mark II because you wanted the best image quality you could afford, then the 7D may disappoint.
Wszystko w tym temacie.
8 Frames Per Second
The camera is capable of 8 frames per second bursts. I do want to note that there are situations you won’t get the full 8fps. The following is from the manual of the 7D (page 93 USA/Canada).
- When the battery level is low, the continuous shooting speed will be slightly slower.
- In the AI Servo AF mode, the continuous shooting speed may become slightly slower depending on the subject and lens used.
- In low-light areas or indoors, the continuous shooting speed may become slower even if a fast shutter speed is set.
From Canon Tech Support in regards to the slowing of frame rate
The slowdown of the frame rate is because of Canon’s new metering system. Frame rate is sacrificed in favor of metering accuracy.
Workaround?
If you use exposure lock, the camera will ignore the above and shoot at the desired 8fps.
thanks to Dan for the research.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://galleries.stevemelvin.com/7D_40D_noise_test/