1. 1/ogniskowa dla 200mm na 40D to 1/320s.
2. allgsm, Micles ma racje w tym wypadku
inna sprawa, że te zdjęcia na szczególnie poruszone nie wyglądają... :)
Wersja do druku
1. 1/ogniskowa dla 200mm na 40D to 1/320s.
2. allgsm, Micles ma racje w tym wypadku
inna sprawa, że te zdjęcia na szczególnie poruszone nie wyglądają... :)
Napisz konkretnie, co jest głupotą? To, że zdjęcie jest poruszone? Jest i to bardzo. Sam tego nie widzisz? Mam wrażenie, że robisz sobie jaja i celowo wrzucasz kompletne knoty do wątku.
To tak samo jak z liczeniem DOF. Dla takich rzeczy nie ma granicy. Jest tylko jakieś założenie, nie mówię, że na 1/8 na 200mm na 40d nie dałoby się zrobić nieporuszonego zdjęcia, ale widzę bez problemu, że jest poruszone. Nie ma sensu roztrząsać tego tematu dalej.
Proponuję natomiast poszukanie kilku ochotników do niezobowiązującego prowadzenia jakiegoś bardziej wymoderowanego wątku edukacyjnego typu : uczeń robi zdjęcie, trzech znawców tematu pisze co możnaby poprawić, uczeń robi poprawione zdjęcie według rad specjalistów. Jeżeli widać poprawę, to uczeń zostaje w szkółce, jeżeli natomiast po raz dziesiąty popełnia jeden z karygodnych błędów, wypada.
Krótko.. Lampy błyskają przy czasach 1/200 lub 1/250, więc należy jak najbardziej przymknąć przesłonę żeby uzyskać takie czasy. Druga sprawa są bliskie odległości przedmiotowe więc, żeby GO pokrywała całą postać też trzeba zwiększyć wartość przesłony.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niestety, ale Micles ma racje ! Ja jak zobaczyłem Exif to chwyciłem się z głowę i powiedziałem do siebie " O ja pie..... ". Toż to dla mnie jest extreme nie do pojęcia. Według exifu
ISO 160
Czas otwarcia migawki : 1/8 sek
Przesłona : 4
Dla mnie to jest nie do pojęcia i nie zrozumiane. Robisz zdjęcia pół roku, a takie podstawowe błędy robisz. Jeżeli nie masz światła to nie rób zdjęcia lub inaczej doświetl lampą, podciągnij ISO nawet do 800 jeśli tak potrzeba, przy takiej odległości ogniskowej jaką jest 135 x 1.6 powinieneś minimum 1/60 czasy wyciągać gdzie to by był również moim zdaniem .
Niestety, ale brak znawców i uczniów.
ja mogę być uczniem :D tak czy siak utrzymać w miarę 200mm na 1/8s to też trzeba mieć zdolności, albo seriami, seriami :)
z kadrem allgsm lepiej ;) ale ta reka troche jakos tak ...nie do konca...
sluchaj chlopakow bo troche nawet bardzo przesadzasz z czasami
moze nie wiesz to ci napisze mala sciagawke, a jesli wiesz to mea culpa
im krotszy czas tym zdjecie mniej poruszone czasy rosnaco (coraz dluzsze) np 1/500 1/250 1/125 1/60 1/30 itd....a ty masz 1/8 widzisz ile razy musialbys jeszcze skracac?
dalej im większa dziura tym mniejsza wartosc przyslony, czyli mniejszy obszar ostrosci czyli np (malejaco liczba = rosnaca dziura) f22, f16 f 11 f8 f5,6 f3,5 f2 itd
ISO im mniejsza liczba tym mniej czuła matryca/klisza i więcej światła potrzebujesz lub dłuższych czasów aby zdjęcie było dobrze naświetlone ISO 100 ISO 200 ISO 400 itd
jeśli masz słabe warunki oświetleniowe to zaczynaj od np ISO 400...teoretycznie im wieksze ISO tym wieksze szumy ale to roznie bywa dla klisz, roznie pewnie dla matryc, niektorym szumy odpowiadaja niektorym nie...zalezy co tobie odpowiada
allgsm jesteś na dobrej drodze ale te zdjęcia są widocznie ostrzone w programie...no moze po zatym BW....naprawde w pomiesczeniu wrzuc na ISO 400 lub nawet wieksze..albo doswietl blendą....i dla wyluzowania walnij sobie jakies piwko przed sesja ;) bo moze za bardzo sie starasz i dlatego tak to wychodzi :)
a moze sprobuj analogiem....koszt klatki moze cie bardziej zmobilizuje do przemyslanych akcji ;)
Ja uważam że wina kolorów leży po Twojej stronie. Używałem laptopów marki HP i było wszystko ok,teraz używam inny i też jest ok, z jednym małym wyjątkiem kiedy to sam popełniłem błąd. Zdjęcia robię w RAW następnie wywołałem tego RAW-a w przestrzeni ProPhoto 16bit po zrobieniu wszystkiego już jak ma być zmieniłem z 16bit na 8bit i zapisałem JPG. Zdjęcie przeglądnąłem pod przeglądarką windowsa i wszystko ok no więc daję na tapetę i o cholerka co się stało z kolorami? :shock: Okazało się że zapomniałem o konwersji z przestrzeni ProPhoto do sRGB.
Sprawdź to.
Bez urazy ale większą głupotą jest robienie zdjęć na tak długim czasie naświetlnia niż komentowanie takiej głupoty :roll: .
Panuj nad sobą i aparatem. I bez zbędnych wymówek bo inaczej dalej nie zajdziesz (a wcale nie jesteś daleko).
85 1.8 na 40D = czas ok 1/100 i nie krótszy + przysłona 2.8 nie większa. W razie potrzeby podbijasz iso/doświetlasz/darujesz sobie i w innych warunkach ośw czy o innej godzinie robisz.
Cierpliwości, nie zawsze musisz to konkretne zdjęcie zrobić właśnie w danym momencie. Jak masz pomysł to go dopracuj i zrób poprawnie technicznie i koncepcyjnie nie zapominając o przyprawieniu obróbką (kolory i cera na ost zdjęciach leżą).
W tym momencie muszę się niestety wtrącić.
Kolego Kucza21, nie wiem jakie masz doświadczenie w pracy w studio, ale sądząc po tym poście to chyba marne :( Nie wprowadzajmy więc w błąd ludzi, którzy chcą się czegoś tutaj nauczyć.. Praca w studio ma tą zaletę, że można dowolnie (pomijam tu ograniczenia techniczne) operować GO dostosowując ją do naszych potrzeb. Jeżeli pracujemy tylko przy świetle błyskowym czas pozostaje zawsze ten sam - czas synchronizacji (zależnie od aparatu), iso jak najniższe, przesłona taka, na jaką mamy ochotę, natomiast resztę załatwia moc lamp. To są oczywiście podstawy, nie wspominam tu o mieszaniu źródła świateł, fotografii makro itp., ale to można znaleźć w książkach o fotografii studyjnej.
Pozdrawiam
nie zgodzę się z Tobą! Nie zawsze GO musi w studio pokrywać całą osobę. Jeśli masz problem z przysłoną (bo za jasno) to śmiało możesz zmniejszyć moc lampy, jeśli to nie pomoże to dodatkowo założyć na obiektyw szary filtr ND.
To że lampy mają synchro np 1/200 wcale nie znaczy że tyle trwa błysk. Można śmiało dłużej naświetlać fotografię...
Przyznam szczerze, że moja wiedza praktyczna na temat pracy studio jest mizerna raczej kierowałem się wiedzą na temat lamp błyskowych czyli tzw flashy które mają chyba te same zastosowanie, a i działają podobnie co lampy studyjne. Szczerze mówiąc to chyba nie widziałem aktu zrobionego na 2.8 . Właściwie to teoretycznie możemy sobie stosować przesłonę jaką chcemy, ale w ogólnym zastosowaniu raczej spotykamy zdjęcia robione na bardziej przymkniętej niż otwartej przesłonie. Jeżeli chodzi o fotografie makro to jest całkowicie inna bajka i nawet nie wgłębiam się w ten temat
A ja się z tym zgodzę;)
Również mógłbym się zgodzić z tym, że można robić zdjęcie w czasach 1/8 np do panoramowania obiektu lub zoomowania, albo pokazać inny ruch np taniec. Ale po co mącić w głowie początkującym ?
Jeśli chodzi o czasy, to śmiem wspomnieć, ze ogniskowa nie jest jedynym kryterium jakim się powinnismy kierować. Oczywiście jeśli zastosujemy czas 1/f to mamy duże prawdopodobieństwo, że sami fotki nie poruszymy trzymając aparat w rękach. Niezapominajmy jednak, że fotografujemy żywe osoby, które też nie są z kamienia. Dla mnie ostre zdjęcia osób siedzących, to masz 1/30s a stojących 1/45-60 nie zależnie od ogniskowej. Fotografowałem ostatnio w dośc ciemnym kościele, i przy 200mm udaje się utrzymać z ręki 1/90s , przy założeniu, że mamy stabilną pozycję i opieramy się o coś. Fotografując 50mm udaje mi się czasem utrzymac 1/20, ale co z tego, jesli postacie zdążą się poruszyć?
W kwestii aktów na 2.8 to polecam fotki P. Wantucha - sporo jest z płytką głębią ostrości.
Jesli chodzi o studio, to moje doświadczenia są takie, że nie zawsze możemy tak otworzyć przysłonę, jak nam to pasuje - Lampa 600Ws, wyregulowana na 1/64 mocy, ustawiona jakieś 4m od modela, przy iso 200, nie pozwala otworzyć 4-5.6 bez przeswietlenia. Jeśli dodamy jeszcze jedną lampkę z przodu i coś w kontrze, może się okazać , że 5.6 będzie za jasno. Oczywiście można mieć słabsze lampy, albo je czymś przyciemniać, ale to nie zawsze jest wykonalne...
Wydaje mi się, że do zdjęć na 2-2.8 najlepiej było by mieć światełko żarowe o regulowanej mocy.
Oczywiście pozostają szare filterki, ale wydaje mi się że psują trochę dynamikę przejść tonalnych.
I tym sposobem z tytułowych portretów przeszliśmy bezboleśnie do aktów. Pliz continue ;)
generalnie to chodziło mi o coś innego, ale źle to opisałem. W studio można śmiało robić zdjęcia z czasem np 1/50 (nie proponowałem nikomu robienia zdjęć z czasami takimi jak 1/8s) aby zmieszać światło błyskowe z zastanym.
Kolejna to 'trwanie błysku' a czas synchro o jakim pisałem. Światło z lampy ustawionej na 1/64 mocy szybciej wygaśnie niż z odpalonej z maksymalą mocą.
dobra, chyba już dość off topicu, bo z tematyki kreatywnej wchodzimy powoli w sferę sprzętową.
Pozdrawiam
Dobra koniec prowokacji :twisted:
1.
Zamierzony wyglad "laleczki" ;-) choc ,jeszcze probuje wyrobic w zonie pewne spojrzenie ktore doda wiecej uroku. Paenka czy tutaj nie pasuje ten blyszczyk ?
2.
Czy nie za waski kadr ?
sprytnie usunięty EXIF co by się już nikt nie przyczepił :)
Na pierwszym zdjęciu nie podobają mi się przepalenia na włosach i... błyszczyk, ponieważ wyszła na ustach śmieszna błyszcząca kreska. Poza tym kadr mi się bardzo podoba.
NO NO!!!!!!!
tylko czemu z uporem maniaka jej te brodę przycinasz??
Powiedzmy, że na razie nie wierzę. Poczekam na utrzymanie formy z ostatnich 2 zdjęć. Pierwsze ok, drugie tak jak napisałeś. W końcu widzisz co zrobiłeś źle, nawet bez podpowiedzi innych. Tylko czemu wystawiasz zdjęcie, jak mógłbyś zrobić nowe i wystawić je bez wątpliwości odnośnie kadru?
Nie sprytnie usuniety exif, przyciolem minimalnie w PS i wygladzilem skore, moze dlatego exif polecial w dal. A jestes ciekaw ? Prosze bardzo:
F/3,2 1/20s iso 1250 85mm 1.8
He Paenka przyciolem brode, bo przy ktoryms zdjeciu przyciolem szyje i napisalas "Nie tnij jej szyi" ;-) Wiec przyciolem tak ;-)
Co do swiatla na ustach, tez sie zastanawialem czy nie usunac, jest ono wynikiem doswietlenia srebrna blenda.
allgsm...skoro ty masz przy ISO 1250 (nawet nie wiem czy takie w tym eosie w ogole jest, nie znam sie) ale co do wysokosci i patrzac na czas jaki uzyles...to ty fotografujesz w strasznych ciemnosciach.
To gdzie utniesz to Twoja sprawa ale to mus ibyc spojne a tu nie jest...tak mi sie przynajmniej wydaje. no nie wiem...ma po prostu wrazenie ze twoja żona zasługuje na pokazanie i ładnej szyi z ładnymi włosami a nie tylko twarzy.
gdzieś ktoś chyba pisał, żeby brody nie ucinać, już lepiej czoło... a szyi tez za dużo przyciąć nie można, bo wtedy wygląda jakby miała szyję o długości kilku cm...
przedostatnie zdjęcie jak dla mnie super, prócz oczywiście tej brody :)
allgsm nei chodzilo mi o wysokosc a o wartosc ;) ale nie ważne...generalnie efekt fajny ...tylko tej brody żal ;) popróbuj szerzej...dużo szerzej...np od pasa?
Paenka specjalnie dla Ciebie ;-)
A czemu nie rozwiesisz na chwilę prześcieradła na oknie aby te światło zmiękczyć tylko przysłaniasz żaluzje, cosik żeś się uparł na te żaluzje. Zdjęcie pierwsze z ostatniej serii mnie się podoba tylko te cięcie brody nie na miejscu, widzę że na kadry poziome też żeś się uparł. To samo ujęcie w kadrze pionowym było by ciekawsze bo pokazał byś więcej dołu tzn. szyja, ramiona itd.
Pozdrawiam
Nooo i teraz świetnie, to mi pasuje :wink:
hahah rozbawił mnie tytuł tego zdjęcia ;) nie trać cierpliwości do mnie proszę :D
pozwoliłam sobie ciut wykadrować do bardziej odpowiedniego rozmiaru choć i tak troszke pikseli na szerokosci za dużo jest ;) no ale mnie ramię troszkę jakoś tak ..rozpraszało ;)
He no tytul przypadkowy ;-)
Ktos chcial pionowe kadry, prosze bardzo ;-)
Człowieku wreszcie się wziąłeś za siebie i za swoje zdjęcia ! Mam nadzieję, że utrzymasz poziom, a czasy rzędu 1/8 czy pytania typu jak zrobić, żeby obydwa oczy były ostre będą rzadziej powtarzane:)
1/20s to nie tak dużo krócej ;]
Ja trening w domu bym już zakończył, bo jest kilka zdjęć-sukcesów, i nie ma co tego psuć. Na pewno z rezultatów jest zadowolona, więc zgodzi się na wypad na dwór. Fotografuj w cieniu unikając miejsc nasłonecznionych w tle. Do roboty! :D
ja polecam zabrać ją na 'pole' zamiast na 'dwór' - żniwa są i może coś się uda ze zbożem pstryknąć ;)
o 18 czy 19 zboża nie zabierają, a światełko ładne... nikt tu nikomu nie każe używać lampy...
Słońce może być za chmurami i cieni nie będzie.
lepiej by światło było na tyle 'zdecydowane' żeby choć kierunek cieni dało się spostrzec. Ostatnio fotografowałem na ciemnej alejce w potwornie pochmurny dzień (sobota popołudniu) pod drzewami i postacie wyglądały jak wklejone - po prostu totalny brak cienia:)
Witam wszystkich!
Zaglądam do tego wątku od dłuższego czasu i postanowiłem poddać Waszej ocenie moje fotki.Proszę o opinię, uwagi, porady, słowa krytyki...
1http://img391.imageshack.us/img391/3918/57737107sh4.jpg
2http://img165.imageshack.us/img165/9779/40525828zs8.jpg
3http://img151.imageshack.us/img151/6258/35188755hi5.jpg
Witam wszystkich!
Dopiero zaczynam swoją przygodę z CB, na razie czytam, czytam i w wolnych chwilach ... czytam, jednak po 7 dniowym studiowaniu tego wątku od deski do deski chciałbym krótko przedstawić moją opinię co do fotek zamieszczonych w tym wątku.
Z racji tego, że najwytrwalszym "uczniem" jest allgsm.pl - pozwól, że skupię się na Twoich dziełach :D
Patrząc na fotki z pierwszych stron (fotki w domu) - kompletna amatorka ;), Pierwsze próby w plenerze - mniej i bardziej udane ... ale było widać, że się uczysz...
Kilka sesji domowych, z małą progresją in PLUS...8-)
Dalej nastąpił spadek formy przy fotkach domowych, spowodowany m.in. błędnymi ustawieniami aparatu... :|
Kończąc na - moim zdaniem - bardzo ciekawych, ostatnich ujęciach (z tym błyszczykiem - szczególnie przedostatnie)
W znacznym stopniu potrafię wczuć się w Twoje fotki, ponieważ jestem w tej chwili na etapie gdzieś 1,5-2 miesiąca Twoich prób ;-)
Wiem, że czasem bardzo Ci zależy na zrobieniu akurat danego zdjęcia, mimo, że oświetlenie na to nie pozwala. Też jak się uprę, to utrzymam 1/5 przy ISO 800 na kitowym szkle z 400D, jakim od niedawna dysponuję, ale właśnie powoli zaczynam rozumieć, że nie tędy droga do dobrego zdjęcia... :-)
W pokoju mam straszne problemy ze światłem (parter, za oknem drzewo, maaaało światła nawet w południe!) Sądząc po niektórych Twoich zdjęciach, u Ciebie też są problemy z uchwyceniem odpowiedniego światła. Tyle, że u Ciebie bywa za jasno... Ja na szczęście właśnie zmieniam lokum i ten problem się skończy, mam nadzieję, że Ty też znajdziesz dobry sposób na światło, bo to podstawa i na pewno będzie można bardziej skupić się na kadrowaniu i kompozycji. Może faktycznie to prześcieradło na oknie załatwiłoby sprawę... spróbuj i zostaw w spokoju te żaluzje, to skończą się zdjęcia ISO 1250 w środku dnia ! :-)
Dobra, bo się robi niezły OT...
Ogólnie: gratuluję Ci postępów, wytrwałości, uporu w dążeniu do celu i wielu udanych fotek! Jeszcze długa droga przed Tobą (przede mną jeszcze dłuższa), ale mam nadzieję, że z czasem zaczniemy focić choć po części jak Van czy Vitez :mrgreen:
Inni userzy prezentowali nam swoje fotki sporadycznie, więc nie będę do nich wracał. Mam nadzieję, że za kilka tygodni będę mógł zaprezentować moje pierwsze "pseudo portrety" z 400D + KIT, bo jak na razie ich poziom jest zbyt niski i nie chcę zaśmiecać wątku :-)
Pozdr. i powo!
Karolina S. @ "Pomacaj szkło Sigmy" @ Kodak BW 400 CN (C-41), 300V i pewnie Sigma 70-200 2.8. Przysłona pewnie 2.8, a czasu to już nie pamiętam :D
Dla szumofobów : http://www.micles.neostrada.pl/cb/kl...s_filtered.jpg
Hubson - jedynka i trójka są całkiem fajne, choć tą ostatnią trochę innaczej bym skadrował.
Nie czepiaj się kolegów oni mają rację. Chcesz otrzymać opinie na temat zdjęc pogódź się z tym, że beda negatywne jak technicznie zdjęcie jest złe to co sie maja kadru czepiać? 1/8 sek to przy 50mm wyjdzie poruszone i tak przy 200 i 1/8 dobrze utrzymałeś ale nie jestes supermenem daj czas 1/320 i bedzie dobrze :)
PS. ostatnie Twoje 2 zdjęcia mi się podobają ale przedostatnie chyba lepsze :)
Niepewnie wrzucam nowe wypociny ;)
http://img93.imageshack.us/img93/923...srodku2ru0.jpg - coś pośrodku...
Nie mogłem się zdecydować co do kadru... Wrzuciłem 3 :D Choć osobiście podoba mi się najbardziej chyba ten najwęższy. Może jakieś inne propozycje? Mam podobno z tym niemałe problemy :/ Mogę wrzucić w kolorze jak się nie podoba b&w ;)
Podoba mi się środkowe zdjęcie, uciąłbym może tylko prawej strony. Taka moja subiektywna ocena kadrowania. co do jakości chyba jest ok, twarz ładna, fajne spojrzenie, trochę niepewne.
kolega allgsm to sie jednak uparl na ta brode:
http://plfoto.com/1598410/zdjecie.html
ale tam komentarze sa te same jak tu, moze myslal ze brac cb uwziela sie niego
a propo fot widoczny progres a szczegolnie progres w obrobce.ostatnio zabralem sie za studiowanie calego watku i wyszlo mi z kolega chce wykonywac skomplikowane akrobacje lotnicze ale niechce wogole uczyc sie latac.mysle ze pora na chwile wziasc maly oddech przestudiowac wszystkie bledy i nie naiskac sie za mocno a efekty przyjda same
Nie Bejrut nie myslalem ,ze sie brac z CB uwziela, jak dobrze poszukasz, to zobaczysz ,ze zawsze wystawiam i tu i tu fotki, szukam poprostu wszedzie gdzie sie da wskazowek i komentarzy na temat portretu. Co do brody, nie uwziolem sie poprostu tak to widzialem i tak skadrowalem, proste.
wydaje mi sie ze wygladzanie skory wychodzi ci czasem lepiej niz kompozycja w zwiazu z tym mam pytanie jaka technike stosujesz do wygladzania skory? moze byc na prive
pzdr
Widzę, że ciągle kadrujecie bardziej "do góry". Ja mam w drugą stronę, często mi się zdarza nieco za dużo czoła uciąć (chociaż, na szczęście coraz rzadziej) albo uszu ludzi pozbawiam. Strasznie dużo przydatnych rzeczy się tu można doszukać. Właśnie, doszukać, bo bajzel niesamowity jest :P