Odp: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż
Wielkie dzięki za wasze uwagi. Jak narazie zdecydowałem sie na canona 6D + 24-70 f2.8 II
6D mniejszy a obrazek podobny jak 5DmkIII. Stwierdziłem, że wolę zainwestować więcej w szkło niż dokładać do 5DmkIII.
Jeśli miał by to być aparat do celów zarobkowych, to napewno wybór 5D jest oczywisty ( autofokus, ergonomia itp ).
Jednak na wyjazd, mniejszy aparat będzie poręczniejszy i w razie uszkodzenia zawsze to kilka tysięcy mniej straty niż w przypadku 5D.
Co do stabilizacji, chyba wolę światło 2.8 (portrety) niż światło 4 i stabilizację. Poza tym, przeważnie ludzie się ruszają i tym przypadku stabilizacja niewiele może pomóc.
Pozostaje jeszcze kwestia zabrania canona 70-200 f4 IS. Bardzo lubie to szkiełko i ciężko będzie zostawić je w domu. Do portretów z większej odległości i krajobrazów bardzo mi pasuje. Ale to zawsze dodatkowy kilogram do dźwigania w górach. Ewentualnie jakbym stwierdził, że 70-200 się nie przydaje, to sprzedam w czasie podróży ;-)
Jeszcze raz wielkie dzieki!
Mimo wszystko, myślę, że warto ten jeden kilogram więcej taszczyć, dłuższa ogniskowa często okazuje się bardzo przydatna.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel11
Wielkie dzięki za wasze uwagi. Jak narazie zdecydowałem sie na canona 6D + 24-70 f2.8 II
6D mniejszy a obrazek podobny jak 5DmkIII. Stwierdziłem, że wolę zainwestować więcej w szkło niż dokładać do 5DmkIII.
Jeśli miał by to być aparat do celów zarobkowych, to napewno wybór 5D jest oczywisty ( autofokus, ergonomia itp ).
Jednak na wyjazd, mniejszy aparat będzie poręczniejszy i w razie uszkodzenia zawsze to kilka tysięcy mniej straty niż w przypadku 5D.
Co do stabilizacji, chyba wolę światło 2.8 (portrety) niż światło 4 i stabilizację. Poza tym, przeważnie ludzie się ruszają i tym przypadku stabilizacja niewiele może pomóc.
Pozostaje jeszcze kwestia zabrania canona 70-200 f4 IS. Bardzo lubie to szkiełko i ciężko będzie zostawić je w domu. Do portretów z większej odległości i krajobrazów bardzo mi pasuje. Ale to zawsze dodatkowy kilogram do dźwigania w górach. Ewentualnie jakbym stwierdził, że 70-200 się nie przydaje, to sprzedam w czasie podróży ;-)
Jeszcze raz wielkie dzieki!
Ja na Twoim miejscu wybrałbym tak samo.
Moje podróże, choć intensywne, to zwiedzanie przy użyciu mikrobusu, chodzenie z plecakiem po mieście (czasami tylko ostre podejście)
Photo: 5N5C3684a | Arizona 2013 album | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
Mam ze sobą 24-70/2,8 oraz 70-200/4.
Przez 16 dni fotografowania tylko 3 zdjęcia przy użyciu 70-200/4 i żadne z nich wydruk "duży na ścianę" więc swobodnie mogłem, do prezentacji w necie, ogniskową 70mm i wykadrować, bez żadnych strat szczegółów.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Nie musi być albo 2s albo natychmiast. Ja prawie nigdy nie robię zdjęcia jednym ruchem, nawet bez IS. Czekam może 0.3 - max 0.5s, ale na pewno nie całe dwie.
A stabilizacja drgań na monopodzie z mojego doświadczenia z obiektywem tele zawsze była zaskakujaco nikła, zgodnie z tym, co mówi Canon. Może przy idealnie wyważonym zestawie jest lepiej, ale raczej traktuję monopod jako podpórkę dla wygody i odpoczynek dla rak, a nie sposób na wydłużenie czasu migawki.
1. Stabilizacja na monopodzie
Using a monopod
When an IS lens is mounted on a monopod or hand held the IS mechanism detects the ‘slight’ yet inevitable movements as relatively large and erratic and therefore switches into its conventional correction mode, compensating for any detected movement
Tutaj nie ma informacji że działanie jest nikłe.
Jeśli masz jakieś własne pomiary to proszę, podaj je
2. IS oraz 2 sekundy zwłoki
To informacja z EOSmagaznie, mam kilkadziesiąt numerów i brak dostępu do bazy elektronicznej spisu treści.
O ile pamiętam to była wyraźna różnica, gdy startował system stabilizacji a gdy już pracował, w rozmyciu obrazu.
Co innego czas detekcji a a co innego rozruch
Ja staram się, gdy robię zdjęcia w zakresie IS (czas dłuższy niż odwrotność ogniskowej) przytrzymać tą przerwę trochę dłuższą. Powiedzmy nie krócej niż sekunda.
W opisanym teście sprawdzałem ostrość "wzrokowo" ale głównie przy obserwacji wyliczonego śladu rozmycia w funkcji redukcja potrząśnięć.
Bardzo pouczające.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
1. Stabilizacja na monopodzie
Using a monopod
When an IS lens is mounted on a monopod or hand held the IS mechanism detects the ‘slight’ yet inevitable movements as relatively large and erratic and therefore switches into its conventional correction mode, compensating for any detected movement
Tutaj nie ma informacji że działanie jest nikłe.
Jeśli masz jakieś własne pomiary to proszę, podaj je
jp
No jest, jest ta informacja. Może to nieporozumienie wynika z języka obcego, to ja chętnie przetłumaczę:
>>Kiedy obiektyw jest ustawiony na monopodzie lub trzymany w rękach, mechanizm IS wykrywa "nieznaczne" ale nieuniknione poruszenia jako stosunkowo spore i chaotyczne i dlatego przełacza się w normalny [ nie statywowy - dopisek tłumacza] tryb korekcji, kompensujac każde wykryte poruszenie.<<
To oznacza, że system IS nie potrafi odróżnić monopodu od fotografowania z ręki, co z kolei oznacza, że stabilizacja aparatu na monopodzie jest nikła, w porównaniu ze statywem.
Jaśniej już nie będę próbował, ten koń już jest zdechnięty i nie warto go dalej kopać. 2 sekundy też.:mad:
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No jest, jest ta informacja. Może to nieporozumienie wynika z języka obcego, to ja chętnie przetłumaczę:
>>Kiedy obiektyw jest ustawiony na monopodzie lub trzymany w rękach, mechanizm IS wykrywa "nieznaczne" ale nieuniknione poruszenia jako stosunkowo spore i chaotyczne i dlatego przełacza się w normalny [ nie statywowy - dopisek tłumacza] tryb korekcji, kompensujac każde wykryte poruszenie.<<
To oznacza, że system IS nie potrafi odróżnić monopodu od fotografowania z ręki, co z kolei oznacza, że stabilizacja aparatu na monopodzie jest nikła, w porównaniu ze statywem.
Jaśniej już nie będę próbował, ten koń już jest zdechnięty i nie warto go dalej kopać. 2 sekundy też.:mad:
Wiesz, chyba masz jakieś "zafiksowane" spojrzenie z którego masz kłopot się wyzwolić.
Pisałeś :
A stabilizacja drgań na monopodzie z mojego doświadczenia z obiektywem tele zawsze była zaskakujaco nikła, zgodnie z tym, co mówi Canon. Może przy idealnie wyważonym zestawie jest lepiej, ale raczej traktuję monopod jako podpórkę dla wygody i odpoczynek dla rak, a nie sposób na wydłużenie czasu migawki.
Nowa wersja IS ma 2 tryby pracy :
- statywowy (po wykryciu) że znajduje się na statywie
- normalny w które kompensuje wszelki drgania i w którym znajduje się gry fotografujemy z ręki lub monopodu.
Nigdzie Canon nie pisze że w trybie normalny stabilizacja jest nikła, wprost przeciwnie pisze że ma już rozwiązania nawet 4 stop
Twój komentarz :
To oznacza, że system IS nie potrafi odróżnić monopodu od fotografowania z ręki, co z kolei oznacza, że stabilizacja aparatu na monopodzie jest nikła, w porównaniu ze statywem
Jest sprzeczny sam ze sobą :
- nie można odróżnić czy z ręki czy też z monopodu więc stabilizacja na monopodzie jest nikła
- stabilizacja z ręki/monopodu jest nikła w porównaniu ze statywem
Próbowałem przyjąć że przez słowo nikła rozumiesz nie możliwy efekt działania stabilizacji a jedynie realną wielkość potrzebną do osiągniecia nieporuszonego zdjęcia.
Ale przy takiej interpretacji te zdania też/nadal są sprzeczne wewnętrze/ze sobą oraz z rzeczywistością
Reasumując :
- nowe wersje stabilizacji pracują poprawnie na statywie,
- pracują też poprawnie (do 3stop, 4stop) na monopodzie i z ręki kompensując efekty poruszenia aparatu podczas ekspozycji.
jp
PS
Jeśli masz jakieś wątpliwości (np. dotyczące startu systemu IS, zwłoki Twojego obiektywu/puszki) to po prostu zrób jakieś pomiary i przedstaw wyniki. Będzie to znacznie sensowniejsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nigdzie Canon nie pisze że w trybie normalny stabilizacja jest nikła, wprost przeciwnie pisze że ma już rozwiązania nawet 4 stop
No to teraz wiadomo skąd to całe nieporozumienie.
Nigdy nie powiedziałem, że stabilizacja Canona (zwana IS) jest nieskuteczna, lub nikła, na monopodzie.
Tylko powiedziałem, że skuteczność samego monopodu jest (dla mnie zaskakująco) nikła w porównaniu z "tripodem". "Stabilizacja" nie oznacza tylko systemu IS, VR, czy OIS czy cokolwiek. Każda podpórka stabilizuje drgania do pewnwgo stopnia, nawet taki środek jak sznurek przymocowany do aparatu i przydepnięty butem albo oparcie o drzewo.
Natomiast IS działa oczywiscie z monopodem tak samo dobrze jak z ręki.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No to teraz wiadomo skąd to całe nieporozumienie.
Nigdy nie powiedziałem, że stabilizacja Canona (zwana IS) jest nieskuteczna, lub nikła, na monopodzie.
Tylko powiedziałem, że skuteczność samego monopodu jest (dla mnie zaskakująco) nikła w porównaniu z "tripodem". "Stabilizacja" nie oznacza tylko systemu IS, VR, czy OIS czy cokolwiek. Każda podpórka stabilizuje drgania do pewnwgo stopnia, nawet taki środek jak sznurek przymocowany do aparatu i przydepnięty butem albo oparcie o drzewo.
Natomiast IS działa oczywiscie z monopodem tak samo dobrze jak z ręki.
ok, zakończmy więc sprawę i zgódźmy się, więc że Twoja wypowiedź:
była trochę "nie jednoznaczna", wyciągnijmy całą empatie i zakończmy dyskusję skoro zgodziliśmy się w sprawie efektów działania nowego rozwiązania IS (nowsze obiektywy) na monopodzie.
jp
a ja wlasnie wrocilem z krotkiej podrozy. KL + Boroneo, Malezja i Brunei, zrobilem chyba okolo 700 zdjeci (6 dni). Okolo 50 zdjec to 400mm (malpy butelkonose), dwa zdjecia 50mm i cala reszta 14mm
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
a ja wlasnie wrocilem z krotkiej podrozy. KL + Boroneo, Malezja i Brunei, zrobilem chyba okolo 700 zdjeci (6 dni). Okolo 50 zdjec to 400mm (malpy butelkonose), dwa zdjecia 50mm i cala reszta 14mm
jakim obiektywem robiłeś na 14mm?