Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Wszstkie sa odszumiane, już hardwarowo, i jeszcze softwarowo. Bez odszumiania byłaby okrutna kaszanka na każdej matrycy.
Ale właśnie; czy to pasuje do opisów tragedii, przestarzałości, dawania ciała, przepaści, itp. Itd?
Pytanie 2: jak trzeba było powiększyć żeby jakakolwiek różnicę dostrzec? W jakim przypadku taka różnica w którakolwiek stronę cokolwiek znaczy?
Pytanie 3 : a inne parametry, np. kolor?
Pytanie 4 : czy 60d wiele się röżni?
Pytanie 5: a co z Nikonem 7100? Inaczej?
Pytanie 6: czy da się te obrazki zrobić zupełnie nierozróżnialnymi via minimalne softwarowe wygładzanie?
Pytanie 7: czy mogę podać przykład gdzie pentax jest wyraźnie gorszy?
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Pytanie 7: czy mogę podać przykład gdzie pentax jest wyraźnie gorszy?
Podaj, nie jestem fanem pentaxa, nie obrażę się, ale z nikonem uważaj :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Podaj, nie jestem fanem pentaxa, nie obrażę się, ale z nikonem uważaj :mrgreen:
Proszę bardzo, tutaj widać jak Pentax totalnie eksterminuje wzór na czerwonej próbce. Canon 60D, (żeby nie było, że dopiero 70D może się równac ze znakomitą konkurencją) Pentax K-5 iis, Nikon D7100. ISO 6400, bez NR, jpeg. Jeżeli ktoś chce wierzyć , że w rawie bedzie inaczej....:roll:
Akurat na czerwonym Nikon wychodzi świetnie. Ale w różowym już nie tak bardzo. Ogólnie, na mniej wymagajacych motywach szumy na wszystkich trzech są podobne, i żeby zobaczyć różnice trzeba się dobrze przyjrzec na dużym powiekszeniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
"Np. przy ISO 6400 (moje ulubione) ciemny obszar na prawo od spinaczy biurowych."
Proponuje dla takich obszarów podciągnąć trochę ekspozycje... i porównać co wychodzi z matrycy APS-C Canona i Pentaxa K5 - może się kolega bardzo zdziwić.
Bardzo długo zastanawiałem sie (obrabiałem RAW z różnych puszek) na jakiego Canona wymienić swoje 20d i wyszło mi że w kwesti jakości obrazka Canon ze swoimi APS-C nie ma wiele do zaoferowania... niestety.
Nie mam zamiaru niczego na siłę udowadniać jak ktoś się upiera przy swoim.
Dla mnie EOT.
Czy ktos moze napisac,jak nowa pucha bedzie ostrzyla (fotki/wideo) na "starych" szklach t.zn.nie stm-ach.Czy tylko wolniej i z hałasem?To dosc istotne dla posiadajacych szklarnie.
pozdrawiam :-)
Straszna cisza na temat nowości Canona. A podobno gdzieś już pojawiają się pierwsze zdjęcia/sample z tego aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
tutaj widać jak Pentax totalnie eksterminuje wzór na czerwonej próbce. Canon 60D, (żeby nie było, że dopiero 70D może się równac ze znakomitą konkurencją) Pentax K-5 iis, Nikon D7100. ISO 6400, bez NR, jpeg. Jeżeli ktoś chce wierzyć , że w rawie bedzie inaczej...
Na tym przykładzie widać doskonale, że "psy szczekają", a Canon daje i tak najlepszy obrazek. Dobrze widać ile warta jest matryca np. na zdjęciach scenki na Optycznych. Nie patrzę już na wykresy. Ingerencja softu puszek w RAW powoduje zafałszowanie wyników. Zawsze zaczynam oglądanie zdjęcia scenki od zielonego liścia. Matryce Canona dają tam najlepszy detal. Co ciekawe, właśnie Pentax najbardziej się tam wykłada.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Na tym przykładzie widać doskonale, że "psy szczekają", a Canon daje i tak najlepszy obrazek. Dobrze widać ile warta jest matryca np. na zdjęciach scenki na Optycznych. Nie patrzę już na wykresy. Ingerencja softu puszek w RAW powoduje zafałszowanie wyników. Zawsze zaczynam oglądanie zdjęcia scenki od zielonego liścia. Matryce Canona dają tam najlepszy detal. Co ciekawe, właśnie Pentax najbardziej się tam wykłada.
Podnieś ekspozycję o 1EV w górę na takim zdjęciu, a zobaczysz "kolorową sraczkę" jaką generuje canon. Na obrazku konkurencyjnych firm "kolorowa sraczka" nie pojawi się przy korekcji o 3-4EV. Tylko błagam nie pisz że trzeba dobrze naświetlać bo nie o tym mowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Podnieś ekspozycję o 1EV w górę na takim zdjęciu, a zobaczysz "kolorową sraczkę" jaką generuje canon. Na obrazku konkurencyjnych firm "kolorowa sraczka" nie pojawi się przy korekcji o 3-4EV. Tylko błagam nie pisz że trzeba dobrze naświetlać bo nie o tym mowa.
Z tego co mi wiadomo, pentax ma auto-odszumianie rawów, powyżej jakiejś wartości. To już troszkę przekombinowana sprawa. Ale wracając do tematu podobno d7100 ma tak dobrą matryce apsc że można już naprawdę pokombinować z korekcją EV. 70D teoretycznie będzie nowszym aparatem niż 7100 - także może coś z niego będzie. Nie ma nigdzie rawów z 70d?
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jeżeli ktoś chce wierzyć , że w rawie bedzie inaczej....
Jednak jest inaczej ;)
Trudno porównywać JPG, nawet z canonów digic IV vs V.
Myślę, że ten aparat to dobry wybór dla kogoś kto przesiada się ze starszej matrycy od 18MPx (oczywiście mówimy o APS-C Canona).