Czyli nic się nie zmieniło.
Wersja do druku
Czyli nic się nie zmieniło.
To ciekawe, bo w PL nie było ani jednego takiego przypadku.
Być może to tylko kwestia czasu :confused: Lensrentals.com czyta prawdopodobnie trochę więcej użyszkodników tego tamiego niż ich jest w PL. Przypadłość wygląda na "typową" dla obiektywów tej marki.
Witam.
... mój egzemplarz, chyba jakiś wzmocniony:D, przeżył huk lądowania B-52 ...
http://www.epwa.pl/photo.php?photo=27468
Pozdr,MK.
Jak mozna zauważyć powyżej najwięcej o Tamronie 24-70 opinii niepodważalnych i jedynie słusznych wygłaszają ludzie, którzy znają to szkło ze słyszenia i z wtórnych przekazów. Ktoś gdzieś coś napisał lub słyszał i staje się to wartościowym źródłem miarodajnym i opiniotwórczym. Jestem amatorem, użytkownikiem Canona 5D MkII i kilku obiektywów. Niestety nie miałem zooma w tym zakresie ogniskowych. Dotychczas byłem zwolennikiem stałek. W tym zakresie ogniskowych mam Makro Planara ZE 50/2.0, który zapewnia super jakość, ale w pewnych warunkach może być mało wygodny. Przed urlopowym wyjazdem do Pragi postanowiłem zaryzykować i kupić Tamrona jako wygodniejszą alternatywę spacerowego szkła do architektury. W necie widziałem wiele testów tego szkła. Na ogół oceny były zdecydowanie pozytywne. Nie brakuje też ocen krytycznych i negatywnych, w większości zamieszczonych na polskich stronach. Moje doświadczenia po wykonaniu kilkuset zdjęc podczas urlopu są zdecydowanie pozytywne. Oczywiście wspomniany Makro Planar Zeissa zapewnia lepszą kolorystykę, ale oczywiste jest również to, że wielu zrobionych zdjęc nie dałoby się wykonać obiektywem bez stabilizacji. Zdjęcia zrobione z ręki bez statywu wewnątrz synagogi przy swietlle zastanym zeissowską stałką są raczej nierealne. Tamronem jest to całkowicie wykonalne. Każdy świadomy przemyślany wybór jest zawsze jakimś kompromisem, jakościowym, finansowym, funkcjonalnym itd... Ja dokonałem wyboru z którego jestem po początkowych obawach i wątpliwościach zadowolony. Zamiast przelewać z pustego w próżne na temat szkieł, które znam ze słyszenia i z widzenia na obrazkach po prostu robię zdjęcia. Fotografia to jednak wciąz robienie zdjęć. Niezaprzeczalna prawda jest taka że bez tego obiektywu w Pradze musiałbym zrezygnować z bardzo wielu wykonanych zdjęć.
Witam,
od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem tego obiektywu do 5D Mark II, canon 24-70 F2.8 II jak dla mnie jest jeszcze za drogi, pierwszej L-ki niestety w sklepach już nie ma a używka mnie nie interesuje.
Czy istnieje jeszcze jakaś inna alternatywa dla tego obiektywu, może canon 24-105 IS? zależy mi na jakości zdjęć, często wywołuję do formatu A3+
Fotografuję głównie krajobraz ale i śluby trafiają się coraz częściej.
Na ff canon 24-105 dość mocno winietuje do ok. 30mm, po założeniu filtra wada jest trudna do usunięcia bez dużej utraty jakości w rogach. W krajobrazach może to przeszkadzać. Z tą alternatywą w wersji "nówka" dla 24-70L mI ciężko będzie. Jest jeszcze sigma o tych samych ogniskowych, ale furory to szkło dotychczas nie robiło - choć może dlatego, że 24-70 mI był tylko ok.1000-1200 zeta droższy. Po wejściu mII te ceny się rozjechały...
Dołączam się do pytania ;)
24-105 pod 500D wydawało mi się idealnym zoomem na wycieczki, czasami używałem go także do reportażu. 24mm były dla mnie wystarczające, z stabilizacji nie korzystałem zbyt częczto, niemniej była ona przydatna.
Kiedyś planowałem zamienić go na 24-70L I. Teraz jednak gdy wersja I nie jest w sprzedaży, zastanawiam się nad tym Tamronem.
Docelowo - pod 5DmkII.
Czy jakiś użytkownik 5DmkII może się wypowiedzieć? Jak się go użytkuje po dłuższym czasie?
Jak z AF, da się go używać do spontanicznych akcji? Rower w locie? :D
Chyba wymagam za wiele...
Jeśli naprawdę nie jest potrzebne 2.8, to ja bym na uniwersalne szkiełko wziął 24-105. No ale czasami IS nie pomaga, jak trzeba zamrozić ruch i wtedy działka przysłony dużo daje. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, w jakich warunkach częsciej robimy zdjęcia.
Tu jest już poniżej 4k.
Tamron 2,8/24-70 SP DI VC USD A007E Canon emistomarket.pl
Jak będzie po 3900 zł to kupię a jak nie to może dozbieram do canon 24 F1.4 II,
Patrząc na poniższy link rewelacji nie ma...
Tamron 24-70mm f/2.8 Di VC USD Lens Image Quality