Ansmanna znana i solidna Niemiecka firma, i troche maja artykulow
Wersja do druku
Ansmanna znana i solidna Niemiecka firma, i troche maja artykulow
Myślę o czymś takim - z prostej przyczyny - sklep mam blisko ( z krwi i kości )
Ujdzie ??
ja kupiłem Ansmana chociaż wtedy nikt w wątku nie napisał mi czy warto. a warto:)
Jeżeli chodzi o zamienniki polecam firmę GP. Miałem okazję (w zasadzie dalej mam) testować zamiennik akumulatora BP-511. Odpowiednik GP to VCL002. Jego pojemność wynosi 1400 mAh (oryginał posiada 1100 mAh) i jest to wielkość jak najbardziej prawdziwa. Oczywiście można znaleźć tanie zamienniki "no-name" które będą miały pojemność ok. 3000 mAh, ale tylko na naklejce.
Wydajność akumulatora jest bardzo dobra. Jest dużo wydajniejszy od oryginału. Oryginał wytrzymywał ok. 400-480 zdjęć w zależności od częstości używania lampy i wyświetlacza, zamiennik GP spokojnie wystarcza na 550-640 zdjęć. Jakość wykonania absolutnie w niczym nie odbiega od oryginału, spasowanie wzorowe. Jest to ważne ponieważ czasami przy używaniu tańszych zamienników jest problem z założeniem lub wyciągnięciem akumulatora. Koszt oscyluje w granicach 100 zł. (oryginał ok. 250-270 zł.).
Kilka tygodni temu zakupilem dwie sztuki zamiennikow BP-511 firmy MaxPower. Firma jak firma. Cudow nie oczekiwalem po tanich zamiennikach, ale kupujac wczesniej podrobki do Canona 400d bylem z nich zadowolony. Z obecnymi mam jednak maly problem. Aku w koncu rozladowaly sie, a oryginalna ladowarka (40d) nie laduje akumulatorow (na innej nie probowalem). Dioda nie zaczyna migac, zadnej reakcji. Czy ma ona taka "wlasnosc", ze laduje tylko oryginalne ogniwa (mozliwe do realizacji w praktyce), czy cos nie halo z moimi aku?
Problem napewno leży w akumulatorach. Uszkodzenia ładowarek zdarzają się dużo rzadziej niż uszkodzenia ogniw. W przypadku tańszych zamienników trzeba liczyć się z faktem iż ich jakość i niezawodność jest proporcjonalna do ich ceny, chociaż nie jest to regułą.
A tak z ciekawości ile zapłaciłeś za ogniwa BP-511 MaxPower?
A czy ktoś używał i może się wypowiedzieć o zamienniku firmy TF1 (forever).
Można wyszukać tutaj: http://www.forevergsm.com/product-list.mx?fltZone=277
Jak podaj e producent: 1300mAh Li-Ion 7,4V
Na Allegro cena ok: 66-70 zł
Około 10 miesięcy temu zakupiłem 2 akumulatorki Max Power. Do tej pory działają mz bardzo dobrze, chociaż nie trzymają tak długo jak oryginał. Dziś byłem na plenerze; zrobiłem ok 550 zdjęć (70-80% to zdjęcia seryjne) i lcd nadal wyświetla 3 kreski. W cyklu mieszanym taka bateryjka zapewne wytrzyma 300-400 zdjęć, ale czego chcieć za 25zł. Moje zdanie jest takie, że do zdjęć seryjnych ta bateria spokojnie wystarczy, tzn nie trzeba się martwić, że po 200 padnie nam aparat. Natomiast podczas robienia pozostałych (nieseryjnych) zdjęć w większości przypadków mamy czas, żeby wymienić baterię. Podsumowując: jestem za zamiennikami ;)