A gdzie rozdają patyczki Cleanic za darmo?
Bo mój umysł ścisły nie przyjmuje faktu że 0.015 (koszt jednego patyczka wg ceny z ai.doz.pl ) = 0 :roll: .
Wersja do druku
Siostrze pod... ebrał ;-) To ma za darmo ;-)
Czy ktoś może ma namiar na solidnego czyściciela matryc we Wrocławiu? Syfu mam pełno i wolę odżałować xx zł na czyszczenie niż samemu się za to brać i coś spieprzyć.
Andrzej Wysocki
Fotoplastikon - Naprawa sprzętu fotograficznego
50-080 Wrocław, Psie Budy 12/13
tel. 602 24 38 94
Ale obecnie na urlopie...
troszkę zacięcia i dasz radę ...
w aptece gruszka za 10 zł
pałeczki do uszu za 2 zł
i 30 minut roboty
ja długo się przymierzałem ... i .... wyczyściłem sam ....
najpierw wydmuchałem syfy gruszką ... a potem doczyściłem wacikami do uszu .... wszystko na sucho ....
choć mam w zanadrzu zakupiony na allegro izopropanol - rozcieńczyłem go z wodą deminarelizowaną ... (ale okazało się że nie muszę bo wszystko pieknie zeszło) ....
a z Wrocka to faktycznie polecam Psie Budy (!) - jak już nie chcesz się dłubać ....
Izopropanol + woda demineralizowana
....
robiłem testy tj. wylewałem na szybkę i sprawdzałem co zostaje po odparowaniu .... i jednak rozcieńczony jest lepszy (nie zostawia praktycznie nic) - to ględziny naoczne ...
wiec nie wiem - może jednak cos tam zostawia (na zdjęciach pewnie by wylazło) i pewnie trzeba potem jeszcze doszlifowac na sucho
teraz mam matrycę ideał do przesłony 22
wcześniej paprochy już się pojawiały przy 8
Przerabiałem Dust Aid i inne cleanery, szpatułki i wynalazki i powiem Wam, że niestety (lub stety, bo darmocha) wygrywają waciki na patyczkach. Troche zabawy ale efekt najlepszy i bezpiecznie. Bałem sie na początku, że włoski z waty zostaną ale nic takiego sie nie dzieje.Pozdrawiam
Witam,
Jakiś czas temu zauważyłem dziwne plamy, które wychodzą na zdjęciach zrobionych moim 40D. Poniżej dołączam crop z kadru nieba zrobionego na f/20.
(pełny kadr po kliknięciu na zdjęcie)
Nie wygląda mi to na "zwykły" kurz, a bardziej na plamy po jakiejś oleistej substancji. Na dodatek wszystkie układają się w linię prostą. Automatyczne czyszczenie matrycy oczywiście nie daje żadnych rezultatów. Czy próbować na własną rękę wyczyścić te plamy czy odesłać aparat (jeszcze na gwarancji) na żytnią? Co radzicie zrobić?