Witam,
Zakupiłem te lampę pare dni temu, jednakże mam problem, otóż przy błysku na wprost wszystkie zdjęcia są niedoświetlone. Muszę wprowadzać ręczną korektę +2/3 a nawet +1. Aparat to EOS400D z obiektywem Canon EF-S 18-55mm IS.
Przy błysku z odbicia zdjęcia wyglądają na doświetlone, tu jestem raczej zadowolony. Przy błysku z odbicia zoom lampy (jak pisze instrukcja) ustawia sie na 50mm - czyżby zatem był problem z ustawieniem zooma przy błysku na wprost, czy ten typ tak ma? Generalnie widze (i słyzsę) że zoom w lampie pracuje, więc nie wiem co to może być... Dodam,że niedoświetlone zdjęcia wychodzą przy ustawieniu obiektywu na szerokokątny (18mm).
Drugi problem to korzystanie z funkcji FEL (flash exposure lock). Przy użyciu tej funkcji zdjęcia znowuż sa zawsze przepalone, tak jakby lampa waliła pełną mocą, nie biorąc pod uwage przedbłysku z FEL. Czy ten typ tak ma, czy możecie podzielić się podobnymi spostrzeżeniami co do pracy tej lampy? Do tej pory pracowałem z wbudowaną lampą i tu aparat nie ma żadnych problemów z dobraniem poziomu błysku. Nie wiem czy mam odsyłac Nissina do naprawy, czy może są jakieś specyficzne ustawienia aparatu o których nie wiem ?