Trochę offtop... ale... kolejne 'urban legends'
Możesz rozwinąć czemu 'nie da się podpiąć'? :lol:
Wersja do druku
Dobra, ok, mój błąd, źle sie wyraziłem. Napisałeś wcześniej, że "lada moment zobaczymy nową odsłonę tych luster" i w tym kontekscie to pisałem. Domyslam sie, że D40 nie jest Twoim targetem i celujesz nieco wyzej, więc nie przyszloby mi do głowy, żeby coś podobnego Ci proponować8) ale skonczmy to, bo faktycznie robi sie z tego OT. Pzdr;-)
Domyslam się, że kolega mogł mieć na mysli coś z bagnetami EF, EF-S, ale głowy nie dam;-)
Nie wiedziec czemu ciągle myślałem o 50-tce portretowej Canona i zacząłem mówic o bagnetach EF;-). Ale to fakt, te trzy korpusy nie maja silniczków i w przeciwnym przypadku ostrzenie tylko na manualu. Btw to znowu spora oszczędnośc ze strony Nikona. Nie dość, że trzeba płacic za stabilizacje w obiektywach, to jeszcze za napęd do autofocusa.. oj, nieładnie, ale przynamniej tanio;-)
Dokładnie... czyli 'podpiąć się da'. Da się nawet fotki trzaskać :mrgreen:
Nie wiem jak Wy ale portrety + makro to wolę na focusie manualnym robić (tak jakoś... fajniej jest? :D ), tutaj akurat te popularne stałki (50, 85) przez to że nie mają własnego napędu za mocno nie odstają. Pozostałe rzeczy (światło, przesłona) są normalnie przekazywane do korpusu. A.. i kręcąc taką stałką MF mamy normalne potwierdzenie ostrości w wizjerze i 'bip' w uszach. Także brak własnego napędu nie przekreśla w Nikonie takich stałek do używania w najprostszych korpusach bez własnego silnika napędzającego AF.
Tyle offtopu - wracamy do tematu 1000D.
a wiec na początku chcę się przywitac ,bo jestem nowa na tym forum.
Co do tematu.jak kupiłam właśnie ten model.początkowo nie brałam go pod uwagę ,chciałam kupic 400D,ale w mojej okolicy już niestety jest brak tego modelu a kiedy już znalazłam interesującą ofertę to odebrałam telefon od właściciela sklepu że model który otrzymał jest nie nadaję się do sprzedaży.tłumaczył to tym iż canon podsyła już same resztki.Sprzedawca zaoferował mi 450D,1000D lub Nikona D60.Ja wybrałam właśnie 1000D i jestem zadowolona :-D
dl00gi mnie Al SERVO działa bez zarzutu , a przynajmniej taki mi się wydaje:-D
To teraz czekamy na opinię, lub (co bardziej wskazane) recenzję8-) Jak widać trafiłaś na wyrozumiałego sprzedawcę, skoro proponowal tylko D60, bo zwykle sprzedawcy wciskają klientom najdrozsze modele znajdujace się na półkach i ich zadaniem jest przekonać ich o słusznosci wyboru:-)
PS: Do Kolekcjonera: Pisałem wcześniej o słabej reklamie Canona 1000D i braku testów korpusu. Jak widac "niektórzy" przeczytali moje posty, bo na Fotopolisie już pojawiły się sample z 1000D co zazwyczaj jest zwiastunem niedługo majacego pojawić się testu:-) zatem czekamy8)
Jest już test na optyczne.pl Link