kup 5d jedynke w dobrym stanie i zostaw te 4 kafle w kieszeni na cos innego jeszcze. jesli nie masz cisnienia na ficzery nowej piatki to bym ja sobie darowal serdecznie.
Wersja do druku
kup 5d jedynke w dobrym stanie i zostaw te 4 kafle w kieszeni na cos innego jeszcze. jesli nie masz cisnienia na ficzery nowej piatki to bym ja sobie darowal serdecznie.
Z drugiej strony : filmowanie piątką z nowym Firmware'em i 35L - marzenie :D
Byłem sobie ostatnio gościnnie na 3 weselach ze swoim sprzętem, no i niestety doszedłem do wniosku, że chyba się pozbędę 24-105 i 35/2, a kupię sobie właśnie 35L. Muszę jeszcze tylko upewnić się co do tej decyzji. Oprócz 24-105 i 35 mam jeszcze 50/1,4 85/1,8 17-40 i 70-200, oczywiście do tego 5d. Jeśli chodzi o zdjęcia ślubne to chyba nie ma nic lepszego niż 35L na 5d. Miałem to szkło od kolegi założone na parę chwil i od razu mi się spodobało. Jedyna wada jego to cena :-(
Mam do Ciebie prośbę - nie zastanawiaj się już dłużej :-P . Z tego co piszesz, to już się upewniłeś do kupna 35L tylko jeszcze może o tym do końca nie wiesz ;) . Przy tym co by Ci zostało to masz superowo ! Chyba, że czekasz na 35L mkII ale cena będzie zaporowa (po przykładzie z 24LmkII).
Pozdrawiam
A tam zaporowa. Patrzac na pozostałe stałki można strzelać że cena będzie te $500 wyższa na początku. Jeżeli zlikwidują wszystko co należy zlikwodować (CA i winieta), do tego nic nie zepsują, a co najwyższej jeszcze podostrzą to szczerze mówiąc jak mam wydać 1500zł więcej i mieć perfekcyjne szkło...to pewnie tak zrobię. Ewentualnie chwile odczekać, aż mkI zniknie cakiem, mkII opadnie o te 300 dolarów i wtedy wziąść.
Szczerze mówiąc jestem pewien, że jak zakupię to szkło pod pełną klatkę to będzie to 90% zdjęc będe produkował tym szkłem :)
W Canonie takie rzeczy :shock: :-D ;) . Żeby wszystko poprawili i nic nie popsuli...:twisted: ...to nie może być ;) . Ta "chwila", którą masz zamiar odczekać może potrwać co najmniej 1,5-2 lata więc...:) . Ale jeśli 90% fot będzie 35mm to warto poczekać. Ja wolę jednak być na bieżąco i używać dobrej 35L mkI w czasie rzeczywistym :) .
Patrząc na różnice między mkI i mkII w 24L to chyba poprawili, nie? :)
Ja tam czekać 2 lata nie zamierzam, ale i aktualnie 35L nie potrzebują (a raczej potrzebuję parę innych obiektywów bardziej od niego). Spokojnie wytrzymam. Jestem optymistą i wierze że na jesień się pojawi :) I nie mam ochoty czekać aż cena spadnie. Biorę w pierwszym sorcie ;)
Obecna cena 24/1.4II to ok. 7k PLN, jak na stałkę to wg mnie dużo:evil: i jest trudno dostępne, czekałem na to szkło ok. 2 m-cy ale warto było :shock: na
5d mkII bije na głowę 35/1.4 ( miałem i porównywałem) szczególnie w zakresie rozdzielczości na @1.4-2.8.
Sadzę ,że warto będzie czekać na 35/1.4 mkII :-D.
dajmy na to 2 lata czekac ? chyba nie warto , tzn czekac warto , ale w tym czasie jednak rownie warto kupic poprostu 35mkI i cieszyc sie z focenia
Ehhh 35L to moje marzenie, a co do usuwania winietki... to po co??
Szczerze to wlasnie jest to co mi sie w tym szkle na FF podoba, szczegolnie w fotkach slubnych.