Czarno białe bardzo ładnie, przejścia naprawdę ok, jestem przekonany, że na 100% będziesz zadowolony. Na pewno warta ceny, co do tuszy to jeszcze nie mogę się wypowiedzieć na ile starczą, za krótko ją użytkuję
Wersja do druku
Dzięki za info! Na razie będę jeszcze wyciskał ostatnie soki ze starej drukary ale myślę już o nowej. Do starej tusz (podróba bo oryginałów nie znalazłem) kosztuje 10 zł i wychodzi mi ok. 80 szt. pocztówek. Ekonomiczniejszej jeszcze nie spotkałem a jakośćkolorowych wydruków jest b. dobra. Niestety B&W jest nie do przyjęcia bo drukuje kolorowymi tuszami i nie można jej ustawić bez zafarbu. Cena C Pixma iP 4500 jest dobra tylko tusze są dość drogie.
Faktycznie ciekawy model, taka r2400 z głowica pozbawiona polowy dysz. Tylko czy ilosc dysz wplywa na jakosc czy tylko czas druku?
Osobiscie niemam o tym zielonego pojecia. Moze wypowie sie ktos kto sie orientuje w temacie ;)
No to ja używam Epsona 1400. Drukuję sobie fotografie rodzinne, na papierze epsona Glossy photo paper - i jakośc jest IDEALNA. Fotografie jak z labu a moze i lepsze. Przy użyciu profilu papieru epsona, kolory zbliżone do tego co pokazuje skalibrowany Eizo 1931. Ale ocena wierności koloru, w moim przypadku, zależy od światła, pory dnia i takie tam - czasem wydaje się, że jast idealnie jak na monitorze. W każdym będź razie przyjemność z wydruków WIELKA... aaa i wydruki fajnie pachną - jak odbitki odbierane w Labie :)
A jakie sa koszty eksploatacji? Probowales kiedys przeliczyc ile kosztuje Cie wydrukowanie jednej odbitki A3?
Bez papieru to około 6 do 10 zł. Liczy się to tak: Jeden oryginalny atrament kosztuje ok 50 zł. W drukarkach Epsona jest 6 lub 8 pojemników. Wydrukuje się na nim ok 50 fotografii A3.
Ilość dysz ma związek z jakością taki, że im więcej tym są mniejsze i bardziej wrażliwe. A jak część się zapcha to zaczyna drukować w paski. Szczególnie na ten feler podatne są tanie modele z dużą rozdzielczością.
Co do kosztów wydruków, to oceniam, bardzo "na oko", że wydruk A4 z papierem Epsona Glossy Photo Paper to koszt ok. 6-7 zł. Co do zasychania, zapychania się dysz to nie wiem, nie miałem okazji doświadczyć. Drukuję rzadko, kilka-kilkanascie wydruków fotograficznych na miesiąc + klikanaście zwykłych kartek z czarnym tekstem. Tusze zużyłem w ok. rok, tzn. czarny, a pozostałe jeszcze ledwie zipią, i mimo tak rzadkiego drukowania, póki co nic nie zasechło, nie zauważyłem też żeby drukarka jakoś niezwykle przedmuchiwała sobie dysze, nadal drukuje świetnie - mam wrażenie, że lepiej niż w labie.
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Pixmi IP 4600. Jak dla mnie naprawdę super. A kałamarze stanieją i jakoś to będzie.