Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Niech wreszcie wypuszczą na rynek rf 50 i 85 1.8 bo tego mocno brakuje
Obawiam się, że to trochę potrwa. Z wywiadu z projektantami Canona wynikało, że Canon bardzo się bał wrzasku z powodu zmiany bagnetu i całe moce projektowe skierował na superjasne szkła wykorzystujące nowe możliwości bagnetu RF,żeby pokazać co to dało. W rezultacie z doludnych stałek póki co mamy RF35/1.8 i koniec.
Liczyłem w tym roku na te szkła .
Jak dodać do tego tą pierwszą migawkę tylko elektroniczną a nie mechaniczną w rp to powoli tracę cierpliwość .
Poczekam do września . Jak nic się nie pojawi to chyba spróbuje z6.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Co? odpowiednik 160mm? Jakoś takich stałek dotąd nie było. Może lepiej 85mm by zrobili czyli odpowiednik 135mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Co? odpowiednik 160mm? Jakoś takich stałek dotąd nie było. Może lepiej 85mm by zrobili czyli odpowiednik 135mm.
jesli to by bylo 100/2 macro (IS)... to to moze byc nieglupie. nie wiem na ile jest rynek takich szkiel do M-ki, ale male szklo z tym swiatlem nie brzmi zle.
odpowiednik 135 mozna zrobic 85/1.8 z adapterem, nie wiem czy M-kowa alternatywa bylaby wyraznie mniejsza (a na pewno sporo drozsza).
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Liczyłem w tym roku na te szkła .
Jak dodać do tego tą pierwszą migawkę tylko elektroniczną a nie mechaniczną w rp to powoli tracę cierpliwość .
Poczekam do września . Jak nic się nie pojawi to chyba spróbuje z6.
To patenty - szkła mogą się w ogóle nie pojawić.
Bardziej prawdopodobne jest że ukaże się ten EFM, bo podobno druga połowa roku to ma być czas dla tego bagnetu.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Ja wolę dłuższe :).
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
jesli to by bylo 100/2 macro (IS)... to to moze byc nieglupie.
no chyba, że tak, ale macro to też większy rozmiar.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
odpowiednik 135 mozna zrobic 85/1.8 z adapterem, nie wiem czy M-kowa alternatywa bylaby wyraznie mniejsza (a na pewno sporo drozsza).
Tak robię teraz, ale mniejsze choćby o adapter to już będzie coś.
Zżera mnie ciekawość.
"The EOS R6 will NOT use the same sensor as the EOS-1D X Mark III."
Jaki jest sens, aby specjalnie od podstaw projektować nową matrycę 20 Mpix do Canona R6, która z założenia ma być gorsza od tej używanej obecnie w EOS-1D X Mark III ?
Aparat R6 najniżej pozycjonowany (wspólna półka z RP) z założenia powinien mieć gorszą matrycę niż wyższe modele: R i R5 ?
Każdy YouTubber w testach ostrzeże chętnych na R6, aby trzymali się z daleka od tego aparatu, ponieważ ma „niską” rozdzielczość, nie wspominając już o tym, że wejście do Canon Mirrorless FF jest znacznie droższe niż kiedyś z powodu kosztów szkieł z mocowaniem RF. Kolejną przeszkodą będzie to, że w sprzedaży jest RP, który ma wyższą rozdzielczość niż R6, która dla zwolenników wielkiej liczby Mpix będzie "lepsza".
Mam świeżo w pamięci jak długo Canon używał nieśmiertelnej matrycy APS-C 18 Mpix w około 15 różnych korpusach aparatów, od Rebels do EOS M. A czujnik 6D II pojawił się również w EOS RP, czujnik 5D IV również w EOS R. itp.
Kwestia gorszej obudowy, 4K, kastracji górnego LCD i gorszego EVF to oczywista-oczywistość.
Będzie zaskoczenie i niespodzianka ?
https://www.canonrumors.com/the-cano...ed-in-may-cr2/
moim zdaniem to nie da się żadnego FF juz niżej pozycjonować niż RP - oczywiście kreatywność naszej ulubionej firmy jest spora więc się mogę zdziwić - nie znam jakoś dokładnie specyfikacji RP (korpus całkowicie po za moimi amatorskimi zainteresowaniami) ale mz ta domniemana specyfikacja R6 jest lepsza od RP - rozdzielczość matrycy to tylko jeden z parametrów, jedni potrzebują większej inni mniejszej (zawsze mnie zadziwiało jak pisali że 16mpix w matryczce m4/3 wielkości paznokcia było pro, a prawie 13 mpix w starym 5D to było mało) r6 ma mieć dwie karty - toż to cecha profesjonalna ibis i 12/20fps jak odpowiednio wycenią to może być hit
a sensor można zepsuć programwo lub filtrem górnoprzepustowym i mikrosoczewkami możliwości psucia jest wiele i już nie będzie "ten sam" a stare maszyny będą dalej tłukły temat
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Zżera mnie ciekawość.
"The EOS R6 will NOT use the same sensor as the EOS-1D X Mark III."
Jaki jest sens, aby specjalnie od podstaw projektować nową matrycę 20 Mpix do Canona R6, która z założenia ma być gorsza od tej używanej obecnie w EOS-1D X Mark III ?
Bardzo wątpię żeby to było projektowane od podstaw.
Też coś tu nie gra, R6 nie będzie raczej pozycjonowany niżej niż RP, a w segmencie entry liczba MPix jest dosyć ważna marketingowo. Pierwsze lepsza porównywarka pokaże: "RP has more MPix".
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Bardzo wątpię żeby to było projektowane od podstaw.
No raczej, będzie programowa kastracja i tyle.