Konia z rzędem temu, kto rzetelnie i skutecznie sprawdzi szkło w sklepie (zanim zostanie z niego wyrzucony :mrgreen:).
Wersja do druku
Nigdy nie miałem z tym problemu, zawsze mogłem pstrykać do woli ( robiłem zakupy na Studenckiej, Karmelickiej, Placu Boh. Getta i Westerplatte). Moglem też wyjść na zewnątrz. Kupując sigmę ograniczyłem się tylko do celności af-u.
A nawet się zdziwiłem ostatnio, bo nie podbito mi gwarancji od razu, tylko dano możliwość sprawdzenia sprzętu ( 7 dni ) i ewentualnej wymiany na inny.
Chcieć to móc :-)
Ja się rozstawiłem z lapkiem w Sigmie w Wawie i sprawdzałem. Bo na 5D nie da się ocenić ostrości. Słabe warunki oświetleniowe też by się znalazły.
Ja jakoś też nie miałem problemów żeby zejść z kierownikiem na parking podziemny i postrzelać do woli, w końcu szkła nie mają licznika a przy sprzęcie za takie pieniądze nikt problemów nie robi.
Dziwne tylko że kilka dni po zakupie wychwalałeś tą Sigmę pod niebiosa, dopiero po miesiącu Ci się odwidziało.:shock:
Już kiedyś tu podawał, z tego co pamiętam to był to całkowicie ciemny teatr, aktor oświetlony jednym reflektorem punktowym, zdjęcie z ponad 12m.
http://www.canon-board.info/testy-sp...ml#post1170850
http://www.canon-board.info/testy-sp...ml#post1170884
I jeszcze małe uzupełnienie
http://www.canon-board.info/testy-sp...ml#post1171486
Wtedy przez chwilę miałem nadzieję że kolega YaneC zrozumiał w czym może być problem, niestety się myliłem.
...a więc wojna :)
Ktoś gdzieś pisał kiedyś, że w 5DIII na prezycyjnym AF dużo słabiej niż na normalnym, prawda to?
U mnie prawda, ale precyzyjny jest przewidziany do szczególnych sytuacji, tyle że ja jeszcze nie bardzow wpadłem na to do jakich.
szczegolne sytuacje, to np. portret na f/1.4 z 1 metra, albo focenie na f/1.4 i ostrzenie na przedmiot oddalony o powiedzmy 15 metrow
czyli warunki mocno zwiazane ze srodowiskiem onanistow sprzetowych (czyt. portfolio załamka)
--- Kolejny post ---
ja tam jestem po calym sezonie slubnym z Sigma 35/1.4 i nie wyobrazam sobie, ani nawet nie biore pod uwagi zeby sprzedac to szklo.
przyklady jak ladnie ten obiektyw rysuje i jak dobrze sprawdza sie w zdjeciach dynamicznych dawalem nie raz.
wiecej zdjec jest na mojej www, kto chce ten znajdzie ;)
Cena nowego szkła już <3tys. na allegro. Ciekawe, czy po nowym roku ta tendencja się utrzyma? Na razie widać dużą podaż, raczej niski popyt (jest raczej po sezonie). Na wiosnę popyt z pewnością wzrośnie.
Ale to jest licytacja, a nie oferta "kup teraz"
A czy ktoś zna w ogóle ten sklep z allegro? Bo na niektóre rzeczy maja bardzo konkurencyjne ceny, tylko stosunkowo mało komentarzy mają.
Zanim coś tam kupisz zadzwoń, sprawdź czy na 100% mają i w jakiej cenie. Kiedyś chciałem u nich kupić 35mm f2 od Canona. Nie skorzystałem z oferty "kup teraz" bo wolę żeby sprzedawca zaoszczędził te parę zł na prowizji z allegro. Po wejściu do sklepu okazało się że Pan musi sprawdzić na zapleczu czy cena z aukcji jest aktualna. Jak wrócił to ta aukcja z 2 dostępnymi obiektywami nagle skończyła się przed czasem ale "na moje szczęście" mieli towar dostępny, tylko droższy o jakieś 100zł. Nie lubię takich zagrywek więc skończyło się na tym, że wkurzony wyszedłem i kupiłem obiektyw u sąsiadów na studenckiej.
Wcześniej kupowałem lampę EX 580 II, po zakupie okazało się że lampa nie pochodzi z polskiej dystrybucji, nie ma więc polskiej instrukcji, więc panowie dołączają ją w formie pdf wypalonego na zwykłej płytce CD.
Tu jest taka cena. Nie widzę kruczka:
Sigma EX 35mm F1.4 DG HSM for Canon PROMOCJA (3765737237) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
...a jeżeli ktoś się spodziewa gości z Australii na święta, to można mieć za 2tys. zł (699AU$). Cena jak w czarny piątek w US.
Sigma 35mm F1.4 DG HSM Lenses :: Sigma :: Lenses - eGlobaL Digital Cameras Online Store
Kupował ktoś w tym sklepie z dostawą do Australii ? Mam rodzinę na antypodach ale podany sklep jest w Hong Kongu. Ciekawe czy jest pewny, sprawdzony ?
Jeszcze się nie dorobiłem, ale miałem pożyczone szkiełko dwa razy. Raz w kościele, drugi raz w teatrze. Po pierwszym razem obiecałem sobie że zakupię to szkło, drugi raz tylko mnie utwierdził w przekonaniu, że muszę je posiadać.
Nie wiem od kiedy to jest, ale teraz dokonując rejestracji obiektywu na stronie:
gwarancja.sigma-foto.pl
mamy gwarancję dłuższą o rok.
Wątek o tym jest w tym dziale:
http://www.canon-board.info/obiektyw...-vision-93661/
Kupując obiektyw na odległość ( internet ) jakie jest prawdopodobieństwo że nie będzie on zestrojony z Canonem 6D ?
W przypadku kupna obiektywu w sklepie stacjonarnym jak sprawdziśc jego poprawność dotyczącą ostrości i innych parametrów z puszką 6d
To akurat jest proste pytanie. Prawdopodobieństwo wynosi 50% ;).
To czy ustawia ostrość prawidłowo jest łatwo sprawdzić i nie trzeba chyba tego tłumaczyć. Trudniej jest ocenić szerokie szkła, bo tu kadr jest dość duży i punkt AF rożnie może trafić, to wyjdzie dopiero podczas użytkowania, ale łatwo to zniwelować w korpusie.
Co do samej ostrości obiektywu, to najlepiej żeby mieli 2-3 szt. Podpinasz każdą i porównujemy. Oceniając jedną nie masz odniesienia.
wysyłasz body z obiektywem do sigmy i Ci kalibrują :> za darmo. Płacisz za kuriera w jedną stronę ( przynajmniej tak jest w tamronie )
Moja była jedyną w sklepie - jest ostra i celna.
A ja miałem 3 sztuki w rekach dwie były celne, jedna nie ale po zakupie sigmy dokupiłem jedno body w ciemno i też wszystko gra ;)
Chyba nie chodziłeś jednak na tę matematykę, a nawet jeżeli to nie słuchałeś zbytnio. Albo Twoja teoria znacząco uprościłaby rachunek prawdopodobieństwa. Ale w takim razie szansa wygrania w totka też jest 50%. Bo albo wygrasz, albo nie.
Jasno chyba napisałem, że żeby cokolwiek liczyć trzeba mieć dane, jak ich nie masz, to zawsze masz szanse 1:1. To policz to prawdopodobieństwo byle czego - obiektywu, chleba, coli czy czego tam chcesz. Ale policz i przedstaw a nie się mądrzysz... Na podstawie postu kolegi określ zbiór zdarzeń, moc zbioru i policz zdarzenie elementarne. Jak potrafisz, to możesz zacząć przepowiadać przyszłość.
P.S. Zanim coś napiszesz przeczytaj ze zrozumieniem. W Polsce ok. 95% populacji umie czytać, ale tylko 20% ze zrozumieniem :).
Nie macie co robić w święta? Idziesz do sklepu albo zamawiasz na necie i albo będzie dobrze albo będziesz musiał skalibrować i tyle. Jak kupujesz używany to nawet jak kupisz L za 5-8 tys. to nie masz pewności. Ostatnio kupiłem 85mm na gwarancji i na 50d lipa z ostrością a 5d super.
I zmieniać obiektywy.Cytat:
Ja też pozdrawiam. Skończymy OT. Dziś jest fajna pogoda, można wyjść z aparatem na powietrze .
Matsil, lepiej po prostu przyznać się do pomyłki, czyli tzw. brainfarta (zdarza się) zamiast brnać dalej w nonsens....
Kompletnie nie rozumiem tych wszystkich wypowiedzi. Każdy mi zarzuca, że nie mam racji a nikt nie potrafi tego policzyć. Nic łatwiejszego niż zamieścić prostą kalkulację, a nie pisać teoretyczne bzdety.
Po co? Można biegać po mieście z 50-ką, też są super kadry :mrgreen:.
Matsil, po prostu nie mając/znając wszystkich składowych równania nie powinieneś nawet zaczynać jego układania bo wychodzą absurdy... (no offence)
Nie absurdy, tylko nie mając innych danych szansa jest 1:1, to nie absurd tylko fakt. I to napisałem choć sporo znawców musiało wtrącić swoje 3 grosze. Żeby to dokładnie policzyć trzeba byłoby zrobić badania, zebrać opinie itd. A tak albo trafisz, albo nie, proste i taka była moja odpowiedź.
Matsil, prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia to byt obiektywny, istniejący niezależnie od czyjejkolwiek wiedzy na jego temat, w tym Twojej. Wilk w Puszczy Białowieszczańskiej istnieje, niezależnie od tego czy wiesz o nim, czy nie. Prawdopodobieństwo wyrzucenia jedynki w kostce do gry jest 1/6, niezależnie od tego, czy wiesz, że kostka ma 6 ścian, czy może tylko 2. Bartosz resztę powiedział.
Do podania rzeczywistego prawdopodobieństwa kupna wadliwego obiektywu potrzebne są dane z działu jakości producenta, serwisów, sklepów itd. i to też nie bezpośrednie, ale odpowiednio zebrane i zinterpretowane. Powstała cała wielka gałąź nauki o tym: statystyka. Więc na tym forum raczej nikt nie powie o rzeczywistym prawdopodobieństwie, bo nikt (chyba) nie ma dostępu do takich danych.
Ale ja to wszystko rozumiem i napisałem...
Spędziłem na polibudzie 5 lat licząc nie tylko konstrukcje.
Prawdopodobieństwo wypadnięcia 6 w rzucie kostką jest 0.5. Wypadnie, albo nie wypadnie. :)
Pochwal się zdjęciami.
Co do Sigmy to patrząc po forum to prawdopodobieństwo potrzeby kalibracji to pewnie około 20% może i trochę mniej. Aczkolwiek nie są to ścisłe dane. A takie wyczytane z postów. Generalnie trzeba się liczyć z potrzebą wysłania body i obiektywu do kalibracji. Ale raczej warto.
To po co te wszystkie szkła? Co ona dają takiego? Po co ta magia, skoro jej nie ma? I gdzie są niegdysiejsze śniegi? BTW to i tak najważniejsze by focić. :) Bo zakładam, że się jednak ruszyłeś. :)Cytat:
W przeciwieństwie do ciebie nie mam się czym pochwalić.
Nie można być dla siebie zbyt krytycznym. Inni zrobią to za ciebie.Cytat:
Widocznie poziom mojej samokrytyki jest znacznie wyższy.
Czy ktoś zauważył poprawę pracy AF w Sigmie 35 1.4 po aktualizacji firmware? Sprzedawca w Pro Centrum użył tego argumentu żebym zakupił USB Dock. Na razie się wstrzymałem ale ciekawość została ;)
W lutym będę w Australii i będę kupował sobie tą sigmę i 6d. Mogę jednej osobie przywieść jedną sztukę. Cena 2500 PLN. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt na prv.
Wysyłane z iPad przy użyciu Tapatalk HD