Najlepiej dodac z boku male złącze + otworki na mocowanie wkrecane i osobno w sprzedazy odchylane LCD. Jak ktos bedzie chcial sobie kupi takie LCD.
Wersja do druku
Najlepiej dodac z boku male złącze + otworki na mocowanie wkrecane i osobno w sprzedazy odchylane LCD. Jak ktos bedzie chcial sobie kupi takie LCD.
Od kiedy mkII filmuje to na rynku jest pełno świetnie do tego pasujących dodatkowych monitorów HDMI o różnej wielkości. Można je odchylać, są też większe co podczas filmowania jest zdecydowaną zaletą.
Skoro już tak chrzcimy Mark III jako sprzęt do bojowych warunków... to może od razu "na testach" ciśniemy aparatem o ziemię żeby sprawdzić jak aparat się zachowa? Od razu urośnie mit "niezniszczalny":
Skoro Canon 5D nie ma odchylanego monitora to można go dokupić. Ciekawe jak bardzo zawodny są tego typu udogodnienia:
Coś co może się oderwać prędzej czy później komuś się oderwie...
Coś co może się przydać prędzej czy później komuś się przyda...
Ot co! hehehe ;-)
ale urwal... :!:
ale tak serio - rzucanie o ziemie zdaje sie nie jest podstawowym zastosowaniem 5D ;)
a co do odchylanego monitorka - mnie sie bardzo podoba ten pomysl w xxD, bo taki ekranik widze przede wszystkim do macro, a to wole cropem obleciec. poki co szkoda mi kasy na zamiane 40D na 60D, ale juz od dnia premiery 60D mi sie strasznie podoba i mam zamiar kiedys go zanabyc (kiedys = jak mnie koszt zmiany wyniesie mniej niz 250 EUR :) )...
uchylany ekranik w 5D... raczej nie. IMHO, to kwestia kompromisu miedzy tym ile odbiorcow mozna stracic przez taki ekranik (wlasnie z uwagi na te obawy o niezawodnosc) a ile zyskac - i jak widac Canon szacuje, ze ten rachunek wyjdzie pod kreska.
Jestem pewien,ze Canon zrobił badania marketingowe i sprawdzil jakie sa oczekiwania klientów. Zreszta na CB widac ilu ludzi się krzywi na odchylany ekranik w 5D.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
No ale to że Ty nie biegasz nie oznacza, że inni tego nie robią i to widać z myślą o nich Canon uchylnego ekranu nie dał.
Co do tego co napisałeś wyżej - to nie tak działa - nie jest ważne żeby było łatwiej tylko żeby był pewniej.
Wiem zaraz ktoś użyje koronnego argumentu - a co jak spadnie z 10 piętra na beton :lol:.
Jakby Canon tak podchodził do sprawy to dawno by 5D uszczelnił przyzwoicie i dawał gwarancję, że aparat przeżyje mycie w zlewozmywaku.
Wyszło im że coś muszą dać do mk4.
Uważam, że większość użytkowników byłaby zadowolona a malkontenci zawsze się znajdą. Kiedyś ludzie też się pytali na co komu AF?
rozchodzi sie o to, czy przypadkiem ta wiekszosc uzytkownikow nie uwaza, ze bez ekraniku jest lepiej. uzytkownikow, w znaczeniu tych, ktorzy na mkIII zaglosuja swoja kredytowka...
a jesli wierzyc marketoidom Canona, niestety fenomenalnym w swoich ocenach, to jest dokladnie tak, a nie inaczej. w przeciwnym wypadku mkIII taki ekranik mialby.
osobna kwestia jest to, czy w ocenie konkretnej osoby dana cecha jest wada czy zaleta...
Czy zna ktoś aparaty z tej półki cenowej innych firm posiadające taki uchylny ekranik?
[Ja bym tego za Chiny nie wziął,no ale może dziwny jestem :confused: ]
Ktoś musi być pierwszy ;p
Może powinien zrobić tak jak Nikon D800; D800e u nas byłaby 5D IIIe e- jak ekranik, ruchomy ma się rozumieć :-)
Jak ktoś się boi, że urwie niech nie dotyka, nie odchyla. Ja bym, w niektórych sytuacjach nie pogardził, ale to już chyba dywagowanie nad mk IV.
Pozdr
Tak, już wszystko jest rozpoznane, wiemy wszystko o aparacie, tylko ten odchylany ekranik...
pewnie czytali moje wpisy o tym że ruchomy lcd w 5d3 byłby mało poważnym rozwiązaniem :lol:
Nie kraczcie tak na ten obrotowy, bo wycofają dostawy i będziemy czekali pół roku na modyfikacje :)
Takie wątki powinny być moderowane, bo dziennie dochodzi 3strony pieprzenia o niczym... Masakra jakaś...
A co w tym zlego?
Poza tym taki urok tego forum :)
Odnośnie Olka E-3, E-5
http://www.youtube.com/watch?v=Gv2oR_RzIR4
http://www.youtube.com/watch?v=A15Mg...ture=endscreen
http://www.youtube.com/watch?v=DxoYP...eature=related
Był jeszcze gdzieś filmik jak E-3 czyszczona jest z błota.... pod prysznicem:mrgreen: ale znaleźć nie mogę. Gdyby to miało lepszą matrycę:?:
Żeby nie było że nie na temat 5dmk3 ma uszczelnienia, kto chętny udostępnić do testów porównawczych?
Ja mialem nieraz E-3 w rece. Ekranik? Znajomy znalazl dla niego tylko jedno zastosowanie. Zamknal LCD zeby czuc wiekszy "analog feeling" :D
Oly uszczelniony byl niezle - prawda. Ale takiego klocka to uzywa sie z rozkazu a nie z wlasnej woli. A obraz z niego...biedny wiadomo :(
Witam może było już na forum ale jakoś szukaczka nie znalazła . Na kiedy została wyznaczona premiera 5-teczki? mam zamówioną i zastanawiam się kiedy to może nastąpić ,trzeba było by troszkę roszad w sprzęcie zrobić.
To, ze jest do d***, to bylo wiadomo od poczatku.
Jeszcze trwaja ustenia z jakich powodow w szczegolnosci.
Eee tam, gdyby Canon dał gwarancję zwrotu 70% kwoty nadpłaconego podatku od nowości to pewnie już bym zamówił a tak to na pewno będę go miał 2012 / 2103.
Gadalem kilka dni temu z gosciem z cyfrowe.pl powiedzial ze prawdopodobnie na poczatku kwietni powinni juz miec aparat na stanie.
Spokojnie możesz wpaść po kolejnych 15 stronach. Na razie ma tylko banding (po wyciągnięciu 5EV z cieni) i pliki są nieostre (oceniane na podstawie mocno skompresowanych jpegów). Jak już się pojawi u użytkowników, to pewnie jeszcze będzie AF beznadziejny i pewnie coś jeszcze.
15 kwietnia kolejne premiery Canona, tak więc nudzić nam się nie będzie :-)
http://cdn.canonrumors.com/wp-conten...ce-575x391.jpg
Ja także czekam na coś sensownego z gibanym LCD.
Jak na razie to nowa "piątka" idzie w dobrym kierunku - 6kl/s, super AF...
W następnej edycji jest szansa na gibany LCD ;)
Tylko po co...???
Jeśli ktoś naprawdę potrzebuje, to można użyć smartfona i DSLR Controller
Pozdrówka!
Nie wiem czy już było
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=6365
http://www.eprice.com.hk/dc/talk/1417/3156/
[QUOTE=Kolekcjoner;1054919]Ale ja nie pytałem o Olki tylko o 5D mkIII, bo z nimi porównywałeś więc myślałem, że masz skoro wyrażasz tak kategoryczne opinie.
Sorki, ale gdzie w swojej wypowiedzi wyrażam jakąkolwiek opinię? A filmiki o olkach to na określenie piąteczki jako plastikowej wydmuszki w porównaniu do olków. Moim zdaniem Olki są znacznie bardziej pancerne niż powyższy canon, chyba że 5d mk3 będzie dużo mocniejszy niż mk2, w co wątpię.
Odchylane ekraniki...oslonki...stronki...pierdonki...a ludzie umierali by miec dzialajacy AF w fajf di! Do czego to doszlo... :mrgreen:
Czy Canon używa w ekranach LCD szkła "Gorilla Glass"?
Poza zderzeniem czołowym z mocowaniem statywowym od 70-200 moim LCDkom nic nie zaszkodziło, włączając w to zamki, zasuwaki, metalową klamrę od paska od spodni i wiele innych, potencjalnie szkodliwych rzeczy. Polecam jednakże szybkę GGS. Uratowała przed soczystym pajączkiem od wymienionego na samym początku incydentu.
Próbowałeś, że tak piszesz czy powtarzasz jakieś stereotypy tak jak ludzie w tym wątku, którzy 5DIII na oczy nie widzieli a co dopiero mówić o robieniu nim zdjęć a już wiedzą, że jest słabiutki? Robiłem kiedyś reportaż o dożywianiu i ta zupka u brata Alberta wcale nie była cienka. Może idź i spróbuj.