I przesuwałeś statyw po podłodze, czy na głowicy kulowej jeszcze coś do odsunięcia aparatu dalej od punktu obrotu głowicy?
Wersja do druku
I przesuwałeś statyw po podłodze, czy na głowicy kulowej jeszcze coś do odsunięcia aparatu dalej od punktu obrotu głowicy?
Nic specjalnie zaawansowanego - uzyte czasami panoramowanie glowicy benro + najazdy na 2 nogach statywu. :)
fabuła nie najciekawsza, ale efekt dobry :)
jakos po dodaniu filmu z rl tutaj nie zagladalem, watek rozwija sie preznie problem w tym, ze strasznie duzo 'podwatkow' nie ma oficjalnego zakonczenia. Chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej nt stabilizacji 5, bo to najlepsza metoda, zeby video wygladalo jakos tak jak trzeba. Wypada miec 2 zestawy, jeden chodzony, drugi na statyw.
Prowadzilem dluugie badania internetu nt tego co sie dzieje w tej kwestii i doszedlem do wniosku, ze manf 585 do niczego sie nie nadaje w kwestii 5d i jakiekogolwiek szkla, nastepnie steadicam merlin to zabawka 8 razy drozsza i porownujac warta swojej ceny, choc za tego rzedu pieniadze mozna sobie przy odrobinie manualnych zdolnosci wykonac jakiego diy i miec juz calkiem stabilnie umieszczanego dslr w ruchu.
Ostatnia sprawa to kwestia foto kalisz, ktory prezentuje kilka calkiem ciekawych produktow w naprawde przystepnych cenach, teraz tylko problem czy ktos tego uzywal ?
do tego jeszcze opcja stabilizacji na statywie, jak sie sprawuje 701hdv ?
Mam nadzieje, ze chaos mojej wypowiedzi nie odstraszy nikogo zbytnio.
pozdrawiam serdecznie wszystkich indie filmowcow
Kupiłem niedawno 501hdv, sprawdza się świetnie - niebo a ziemia jeśli chodzi o śledzenie np par tanecznych na turnieju w stosunku do 410RC :razz:
http://www.foton.kalisz.pl/?strona=s...grupa3=&pid=86
mam coś podobnego - mogę polecić.
w miarę stabilnie można "prowadzić" ujęcie. minusem jest że przy dłuższych ogniskowych widać na ekranie oddech operatora... - trzeba to dobrze opanować, przećwiczyć...
druga sprawa to pseudo steady cam:
http://www.foton.kalisz.pl/?strona=s...upa3=&pid=1821
używałem do nagrania jednego teledysku.
poniżej link do tego teledysku - nagrałem to canonem HV30, więc głębia ostrości nie jest "lustrzankowa"..... według mnie efekt jest niezły jak na statyw steady cam za 300 zł.
http://www.youtube.com/watch?v=pQVWq...layer_embedded
Podsumowując - mogę polecić foto kalisz.
Niebawem na polskim rynku pojawi się Canon 1D mark IV. Jakie są wasze odczucia - czy warto wymienić 5D mrk II na 1D mrk IV? Pytam pod kątem filmowania.
1D będzie kosztował pewnie dwa razy tyle co 5D. Czy taka różnica w cenie ma swoje uzasadnienie dla filmowca?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Do konwertowania są inne lepsze narzędzia. Tutaj jest ładnie wszystko wyjaśnione :lol:
A propos konwersji z poprzednich postów.
Obrabiając filmy stanąłem przed problemami dotąd zupełnie mi nieznanymi od strony praktycznej.
Bo mając taki film chciałoby się go chociażby przyciąć albo połączyć dwa kawałki.
A tu kupa. Niby operacja prosta jak bieg fotonu, ale w każdym programie, jaki biorę w ręce, operacja ta przypomina sięganie lewą ręką przez prawe ramię.
Najnormalniej jest jeszcze w VirtualDub - po ustawieniu Video na Direct Stream Copy możemy ustawić kawałek <od,do> i go wyciąć, resztę zapisać i już. Ale za to tylko w formacie .avi ;)
Szukając czegoś do przycinania i łączenia .mpg nie znalazłem żadnego programu operującego bezpośrednio na streamach (a szukałem kilka dni i testowałem kilkanaście programów). Wszystkie, jakie znalazłem (przeszukując różne fora), robią takie podstawowe operacje konwertując jednocześnie materiał źródłowy albo nie nadają się w ogóle do użytku.
Może się mylę i nie miałem szczęścia po prostu, ale straciłem już wiarę w ludzi... No, może nie ludzi, programistów ;).
Ja w Sony Vegas montowałem mpegi bez rekompresji (ewidentnie przepisywał streamy, bo klatki podczas renderu leciały jakieś 6x real-time). Trzeba tylko odpowiednio dobrać Project Properities i opcje Renderu.
a szukałeś jakiegoś splitter'a i joiner'a ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
w ew. mpeg streamclip masz możliwość wybrania formatu
No właśnie szukałem programu mającego własności split i join :).
Sprawdziłem też mpeg streamclip. Nie wiem, zapewne dla posiadaczy Appla jest to program działający, u mnie sama informacja, że najpierw należy zainstalować QuickTime (QT Alternative 1.81) zadziałała ostrzegawczo, a po instalacjach mam kłopoty z programem. Streamclip się odpala, ale wygląda całkowicie nieintuicyjnie, a poza tym otwarcie pliku .mpg powoduje zwis programu.
Dzięki więc za info, ale podtrzymuję tezę z poprzedniego wpisu...
Ja uzywam darmowego avidemux - dziala ok, przycinam i lacze org MOV'y z piątki i zapisuje na co chce.
Ustawiam na format video "COPY', ale nie sprawdzalem czy dziala z kazdym formatem. Sam nigdy problemow nie mialem.
no tośmy popełnili potrójny debiut,
-ja za kameruna,
-Michał, ten łysy jako montażysta i aktor;
-Gerard Linder- Mistrz Świata w kickboxingu- jako aktor
proszę o wyrozumiałość, film składany w corel video studio i ponoc te ludki B&W z kolorowymi spodenkami to efekt uboczny zmniejszania nasycenia (proponowałem w crossie, ale w CVS ponoc takiej opcji nie ma)
dla wyjaśnienia Gerard z Michałem (tym łysym) piszą sobie i komponują takie hip-hopy.
http://www.youtube.com/watch?v=lIAKre76kC8
Jak dla mnie super tylko przy takiej produkcji brakuje mi wiesz napisów poczatkowych i koncowych, kto, co czym i gdzie i po co?
Wtedy bylo by juz profi jak Lafforet
Bijatyki za bardzo wyglądają na ustawiane, wręcz takie scenki jak się ogląda na filmach instruktażowych.
Za mało zabawą GO.
Słaby grading (poszukaj jakiegoś lepszego programu do montowania...)
To i ja dodam coś od siebie.http://www.youtube.com/watch?v=QfNjgHFrQEE
ŚWIE-TNE ŚWIE-TNE i JESZCZE RAZ : ŚWIETNE. Aż mi się morda śmiała jak to oglądałem, że takie coś powstało "u nas". Jedyną rzeczą, która ściągnęła mnie ze świata fantastycznych teledysków na ziemię była polska tablica rejestracyjna samochodu :D
Oby więcej takich arcydzieł!
tak jak w tytule, jeżeli post się powtarza z góry przepraszam ...
było ;) sorry za zaśmiecanie :)
Nie no Babilon rewelka nakręcone ;) choć osobiście fabuła i zdjęcia się średnio podobają ale od strony technicznej 5 ;) a z jakim equipmentem kręciliście? Jakiś shoulder ring czy tylko statyw (jak możesz to powiedz jaki ;)
A w czym montowaliście Avid? Final? No zdradz jak możesz jakie ustawienia video czy tylko standard w picture style czy flat ew. merlin?
Świetna robota ;)
Pozdro
Czy ktoś mogłby mi powiedziec, czy da się pauzować nagrywanie filmu? Przeszukałem manual i nie znalazłem :/
Zrobiłem test 5d + "Glidetrack"
http://www.youtube.com/watch?v=8iE-2SD9UgQ
powinno odtwarzać się płynnie
http://www.cinema5d.com/viewtopic.php?f=29&t=3512
Dość sprytny sposób na szybsze montowanie filmów. Pokrótce wyłożę pomysł :
1) Ściągamy footage z piątki, pakujemy wszystkie klipy do jednego folderu.
2) Odpalamy skrypt, który tworzy "proxy" naszych klipów, w niższej rozdzielczości (przykładowo 1/2 każdego z wymiarów).
3) Otwieramy program do montowania (każde NLE powinno działać) i wrzucamy na timeline folder z proxy.
4) Montujemy film na proxy
5) Zapisujemy projekt, wyłączamy program do montowania, podmieniamy foldery (nazwę folderu z oryginałami zamieniamy z nazwą folderu z proxy)
6) Odpalamy projekt i renderujemy
Zalety :
- obróbka w czasie rzeczywistym, podgląd nawet z nałożonymi efektami potrafi wyświetlać się w pełnym framerate'cie
- zerowa utrata jakości (renderujemy z klipów prosto z 5d2)
Wady :
- preview tylko w małej rozdzielczości, każdy wgląd w fullresa wymaga wyłączenia programu do montażu
- może wystąpić niestabilność po podmianie (nie wiadomo co tam pliki projektu w sobie trzymają i czy im to pasuje, że sobie podmieniliśmy klipy z których korzystały)
Help.
Mam od niedawna nową piątkę, nakręciłem kilka filmików w trybie Av - wszystko OK. Natomiast jak przełączam na tryb M to w trybie live view pojawia się lekkie ale wkurzające migotanie ekranu, zarówno w podglądzie jak i na nagraniu / odtwarzaniu.
To samo jest gdy w trybie "tylko zdjęcia" mam podgląd obrazu w live view - w trybie AV obraz OK, natomiast w trybie M lekko migocze. Dodam że w świetle żarowym....ale w różnych ustawieniach.
W instrukcji nic nie znalazłem, mam soft 1.1.0
co jest grane ?
thx
Miga, bo prąd jest w polskich gniazdkach głównie zmienny. Również na prąd zmienny działa większość urządzeń emitujących światło (żarówki, tv, ...). Prąd zmienny to prąd "biegnący" sinusoidalnie. Żarówka przygasa przy każdym przecięciu wykresu z osią ox. Jeżeli nie ustawisz odpowiedniego czasu na aparacie (takiego który będzie pokrywał się jakkolwiek z częstotliwością migania żarówek (częstotliwością prądu zmiennego) to obraz będzie migał.
Fakt. Sprawdziłem dokładnie i w trybie AV też miga, po prostu wcześniej miałem fart i się wstrzeliłem z czasem i to w różnych pomieszczeniach. Najgorzej gdy jest jedno źródło światła i jest go dużo. W trybie M najszybicej to zauważyć.
http://www.canonrumors.com/2010/02/n...s-and-plugins/
Coś działają w temacie ułatwienia editing workflow. W końcu.
No to jeszcze jedno... ściągnąlem sobie unlead videostudio 11 ( 13 też) bo koledzy w tym wątku pisali że styka do prostej obróbki (przeczytałem cały) i ... nawet nie potrafię otworzyć plliku zrzuconego z karty w tym edytorze :|
Czy to oznacza że najpierw musze je konwertować? Czym?
Z góry dziękuję za odpowiedź na to lamerskie pytanie :mrgreen:
.
.
.
.
.edit: się okazało że nie miałem wgranego quick time playera w windzie, stąd nie odczytywał plików .mov :eek: może komuś się przyda kto zaczyna jak ja ;)
witam,
miałem duży problem z montażem klipu z 5d mark II - montuję w sony vegas movie studio 8. - podgląd klipu w vegas beznadziejny, rwał strasznie, nie dało się montować.
Ściągnąłem programik - kodek w wersji trial "Neo Scene" - przekonwertowałem plik .mov z 5 d mark II na plik avi w tym programiku i można montować bez problemu w vegas, odtwarza się w miarę płynnie, nawet kilka efektów dałem i daje radę.
Niestety Neo Scene w wersji normalnej kosztuje coś koło 100 USD.
znacie jakąś alternatywę dla tego programu ?
nie za dużo zachodu ?
ja ściągnąłem kodek Neo Scene - podobno bezstratny.
Działa nieźle jak pisałem, ale kosztuje, trzeba znaleźć alternatywę...
Nie za dużo zachodu, bo do wszystkiego są batch'e i wystarczy kliknąć ze 3 razy i już wszystko gotowe. Szukałem alternatywy dla NeoScene, dość długo, ale nic sensownego nie znalazłem. Możesz spróbować nowego kodeka hd od Avida (mi nie zadziałał)
kurcze, ale musi coś być za free a la Neo Scene.... to duży rynek przecież....
będę szukał.
mpeg streamclip?
No ale to już stratne.
The Story Beyond The Still - pierwszy zwycięzca, film "Job Security
Fajny :)Cytat:
Autorzy - Josh Thacker i Brian Slater - używali aparatów Canon 7D do scen z dialogami i 5D Mark II do ujęć z wykorzystaniem szerokiego kąta.
Tu więcej filmów zgłaszanych do konkursu.
nie ma 720p, no aż do nich zadzwonie i nawrzucam im. Ulży mi.
Kolejna marna zagrywka Canona. Moge zrozumiec, ze w jakis tam sposob nie da rady przerobic 720p/60 przez marka, gdzie takie 550D np. juz zostalo technicznie przystosowane, ale nie rozumiem braku 720p w 30/24.... Czasami zalezy na mniejszym pliku, a 720p jest wystarczajace juz. Ehhh.
luźno, w marku trzecim będzie :)