-
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
chcę kupić osłonę do tego szkła i trudno mi uwierzyć,że oryginalna zaprojektowana przez producenta nie jest optymalnym wyborem. Co z nią jest nie tak? Naprawdę osłona od 24-105 będzie lepsza?
Oryginalna optymalnie zasłania, ale przez to jest mało praktyczna i paradoksalnie przez to przestaje się jej w ogóle używać. Zatem lepsze coś mniej optymalne na stałe niż idealna dopasowana osłona w domu lub w plecaku. Drugi plus z 24-105 to proste zakończenie tulipana,więc możesz postawić obiektyw na ziemi. Na oryginalnej jest to niemożliwie.
A trzeci plus to taki, że 24L wchodzi z osłoną (24-105) do LensCase 1W, a z oryginalną już nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzysztofr
A taką flarę z 24LII widzieliście :D
Bez osłony i filtra.
Jak na takie mocne światło to efekt zjawy naprawdę znikomy! To pewnie dzięki SWC zastosowanym w tym szkle.
Kontrast i kolorki też w porządku poza tym najjaśniejszym miejscem oczywiście.
-
Szwayko nie ma czegos takiego jak 'mniej' czy 'bardziej optymalne'. Moze byc co najwyzej gorsze lub lepsze :) Optymalne nie oznacza najlepsze.
-
szwayko a sprawdzales moze, do ktorego futerala lowepro wchodzi 24LII wraz z dedykowana oslona przeciwsloneczna?
katalog lowepro lens matrix jest niejednoznaczny (tzn nie ma wyszczegolnione do ktorych pokrowcow wchodza obiektywy z oslonami lub bez)
najwiekszy futeral jaki mam to lowepro lenscase 1W i do niego 24LII z zalozona oslona przeciwsloneczna wchodzi ledwo ledwo i zamek sie domyka doslownie na styk.
juz pomijam, ze o szybkim wyciaganiu i wkladaniu obiektywu z futeralu mozna zapomniec..
.. dlatego poki co foce z 24L bez oslony :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Drugi plus z 24-105 to proste zakończenie tulipana,więc możesz postawić obiektyw na ziemi. Na oryginalnej jest to niemożliwie.
Zawsze mam traumatyczny ból w okolicach zakończenia pleców, kiedy widzę, że ktoś stawia obiektyw na osłonie. Obiektyw się kładzie tak, żeby juz bardziej nie mógł upaść.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
szwayko a sprawdzales moze, do ktorego futerala lowepro wchodzi 24LII wraz z dedykowana oslona przeciwsloneczna?
Następny po 1W to 4S. 1W to 10x12,5cm, 4S to 11x15 cm, więc akurat. Nie sprawdzałem fizycznie. Chyba 1W czy 4S już nie produkują i są jakieś inne oznaczenia tych nowych. 4S to już odstające pudło - naprawdę lepiej kup osłonę od 24-105 jest też węższa i w miarę bezsiły wchodzi do 1S.
-
Tak się zastanawiam czy używa ktoś może 24 L II na cropie (1.6), np 7D :?: :?: :?:
Wtedy robi się ekwiwalent 38mm. Sytuacja jest o tyle fajna, że jak ktoś ma pełną klatkę, cropa i ten obiektyw to tak jakby miał 24 L na FF oraz "35 L" na cropie :twisted:
Z plusów używania tego obiektywu na cropie to pozbycie się dużej winiety oraz możliwe, że mniejsze zniekształcenia po bokach.
Minusy to wiadomo większa głębia ostrości oraz ogólnie nieco gorsze obrazowanie.
Niestety na photozone.de nie znalazłem testu tego obiektywu pod aps-c. Jest tam tylko pierwsza wersja 24 L w tym dziale :???:
Jakby ktoś miał doświadczenie w tej sprawie to proszony jest o udzielenie info :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lazy13bones
Tak się zastanawiam czy używa ktoś może 24 L II na cropie (1.6), np 7D :?: :?: :?:
Wtedy robi się ekwiwalent 38mm. Sytuacja jest o tyle fajna, że jak ktoś ma pełną klatkę, cropa i ten obiektyw to tak jakby miał 24 L na FF oraz "35 L" na cropie :twisted:
Z plusów używania tego obiektywu na cropie to pozbycie się dużej winiety oraz możliwe, że mniejsze zniekształcenia po bokach.
Minusy to wiadomo większa głębia ostrości oraz ogólnie nieco gorsze obrazowanie.
Niestety na photozone.de nie znalazłem testu tego obiektywu pod aps-c. Jest tam tylko pierwsza wersja 24 L w tym dziale :???:
Jakby ktoś miał doświadczenie w tej sprawie to proszony jest o udzielenie info :grin:
Do tego co napisałeś, uzupełnię - gorsze obrazowanie- mniej przyjemny, bardziej nerwowy bokeh na 7d, lepsza praca AF niż na 5dII. Pozostałe w pełni się zgadzam, zdecydowanie wolę jednak to szkło na pełnej klatce :-D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Do tego co napisałeś, uzupełnię - gorsze obrazowanie- mniej przyjemny, bardziej nerwowy bokeh na 7d, lepsza praca AF niż na 5dII. Pozostałe w pełni się zgadzam, zdecydowanie wolę jednak to szkło na pełnej klatce :-D.
Ok, thx za info :grin:
Czyli w sumie wolałbyś na bank używać 2x FF i mieć osobno 24 L II oraz 35 L ?
Potrzebowałeś dokonywać mikroregulacji AF z tym szkłem na 7D?
Ja jak zrobiłem kilka testowych fotek tym szkłem na 7D to za bardzo mi nie trafiał w obiekt. Może to była wina tego, że testowałem w pośpiechu :-|
Co do bokehu to się zgodzę - też mnie nie urzekł... No i kolorki prosto z aparatu też już nie te...
Ale np. już z 85 L bokeh jest bardzo przyjemny nawet na cropie 8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lazy13bones
Ok, thx za info :grin:
Czyli w sumie wolałbyś na bank używać 2x FF i mieć osobno 24 L II oraz 35 L ?
Potrzebowałeś dokonywać mikroregulacji AF z tym szkłem na 7D?
Ja jak zrobiłem kilka testowych fotek tym szkłem na 7D to za bardzo mi nie trafiał w obiekt. Może to była wina tego, że testowałem w pośpiechu :-|
Co do bokehu to się zgodzę - też mnie nie urzekł... No i kolorki prosto z aparatu też już nie te...
Ale np. już z 85 L bokeh jest bardzo przyjemny nawet na cropie 8-)
Mam szczęście ;-), gdyż posiadam jeden z pierwszych egzemplarzy tego szkła i nie ma generalnie problemu z AF :-D. Mój egzemplarz nie wymagał mikroregulacji z 7d, za to z 5dII owszem tak. 85LII ma również lepszą rozdzileczość na APS-C. Bokeh owszem bardzo fajny ale i tak bardziej wolę ten z CZ 100/2 macro :D.
-
Ja używam tego obiektywu z canonem 60d, po zakupie aparat i obiektyw zostały oddane do regulacji w ramach gwarancji i od tej pory nie ma żadnych problemów. Uwielbiam ten obiektyw w sumie 90 % zdjęć robię właśnie nim, do kompletu mam 70-200 ale niezbyt często go wyciągam. Mi bardzo odpowiada ogniskowa na cropie te 38 mm. W sumie sprzedałem 17-40 i 28 po to żeby kupić 24 i nie żałuje i jakoś specjalnie nie tęsknie za zomem, może poza sytuacjami gdy robiąć zdjęcia jestem uziemiony w jednym miejscu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
24L wchodzi z osłoną (24-105) do LensCase 1W, a z oryginalną już nie.
potwierdzam.
dzisiaj przyjechala do mnie oryginalna, uzywana EW-83H kupiona na allegro.
pasuje idealnie do Lowepro Lens Case 1W.
wsadzanie i wyciaganie 24LII z zalozona EW-83H z pokrowca Lens Case 1W bez problemu.
nie wiem jak tam z jej glownym przeznaczeniem - czyli oslanianiem przed promieniami slonecznymi, ale podejrzewam ze tragedii nie bedzie ;]
no i tak jak pisal szwayko - mozna postawic obiektyw na czyms plaskim z zalozona oslona EW-83H
fajna sprawa ;) (dinderi, tak tak - wiem.. :mrgreen: )
-
Odp: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens
-
fajny bokeh tylko że pewnie zdjęcie robione z 0,5 m bo dłoń zniekształcona, nienaturalna. Mógłbyś zrobić zdjęcie z przysłoną 1.8 i z odległości 1,5 metra byłbym wdzięczny. Takim obiektywem nie powinno się robić zdjęć blisko tylko od 1-1,5 m. bo wychodzą wtedy przerysowania. A nie masz problemów jak robisz zdjęcia 5DIII i obiektywem 24 f/1.4 L II usm na przysłonie 1.4 w warunkach słabego oświetlenia to nie pudłuje Ci wogóle af czy może musisz wtedy przymknąc przysłone. Jak się sprawuje ten zestawik?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelo1
fajny bokeh tylko że pewnie zdjęcie robione z 0,5 m bo dłoń zniekształcona, nienaturalna. Mógłbyś zrobić zdjęcie z przysłoną 1.8 i z odległości 1,5 metra byłbym wdzięczny. Takim obiektywem nie powinno się robić zdjęć blisko tylko od 1-1,5 m. bo wychodzą wtedy przerysowania.
Ok, poszukam czegos z 1,5 metra i wrzuce. Co do przerysowan to bez przesady, to tylko reka i biedronka, jesli bedzie chodzilo mi o poprawny srodowiskowy portret to wrzuce z odpowiedniej odleglosci, chociaz jak obiekt bedzie z brzegu to minimalne zniekszyalcenia tez beda, aczkolwiek katy widzenia tego obiektywu sa tego warte IMHO :)
-
Spoko jeśli to było twoim zamierzeniem to oki. Ja tylko odniosłem się do tego zdjęcia. Mógłbyś odpisać czy nie masz problemów jak robisz zdjęcia 5DIII i obiektywem 24 f/1.4 L II usm na przysłonie 1.4 w warunkach słabego oświetlenia bez użycia lampy to nie pudłuje Ci wogóle af nawet na bocznych punktach w al servo, trafia w punkt czy może musisz wtedy przymknąc przysłone. Dzięki wielkie z góry
-
Wstawiam zdjęcie z 1 - 1,5m, ale też na f/1.4 bo nie korzystam raczej z f/1.8 - chyba że są dwie osoby w kadrze to wtedy f/2.0. Ostrość na dziewczynkę. Foto prosto z aparatu.
Dobrze się fotografuje dzieci i nie widzę znaczących zniekształceń w ich przypadku. Gorzej kobitki, które mają długie nogi - wtedy robią im się jeszcze dłuższe! :lol:
Generalnie na one shot nie ma problemu na f/1.4 w każdych warunkach. Może nie jest taka żyleta jak z 85L na f/1.4 albo jakiegoś makro, ale nie o to chodzi przecież w tak szybkich szkłach; no chyba że się przymknie do f/2.0 czy 2.8 to już ostrzej być nie może.. :roll:
Co prawda musiałem dokonać mikroregulacji +10 w body z tym obiektywem i od tamtej pory jest bajka; bardzo lubię to szkło i chociaż nie powaliło mnie na początku to teraz zaczyna pokazywać pazur jak już je wyczułem. :-D
Jesli chodzi o AI Servo na f/1.4 to chyba nie najlepszy pomysł... Korzystałem z ciągłego ustawiania ostrości, ale na f/2.0 w słabszych warunkach oświetleniowych (mocno zacienione miejsce) i nie było problemu. Aczkolwiek niedługo sprawdzę też f/1.4 z ciekawości i dam znać.
-
Nie mogę w pełni ocenić bo nie wiem na jakim sensorze robione, FF czy APS-C.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
welury
Nie mogę w pełni ocenić bo nie wiem na jakim sensorze robione, FF czy APS-C.
5D mark III
-
hehe dobre z tymi kobitkami:lol:. Dzięki wielkie fajny piesek i zdjęcie:) To jak porobisz zdjęcia w słabszych warunkach oświetleniowych na al servo na 1.4-1.8 na iso 6400 czy większym to wrzuć od razu oczywiście bez użycia lampy. Kurcze a ja myślałem że na 5DIII to mikroregulacji nie będzie trzeba używać a jednak, ale dobrze że po niej jest oki co widać na zdjęciu. Pozdro
-
Mam to szkło od początku roku. Moją ulubioną ogniskową nadal jest 35mm, ale 24L nie raz uratowało mi tyłek np. na parkiecie ciasnej sali weselnej ze ścianami z czerwonej cegły i laserowymi światłami. Obrazek jest IMHO bardziej kontrastowy i kolorowy niż z 35L, ale ogniskowa już zupełnie inna. Zamiast uniwersalnego szkła jak 35mm, którym można obskoczyć całą imprezę mamy szeroki kąt, którym popełnienie udanego portretu jest znacznie trudniejsze, a na zdjęciach często zdarza się niechcący pokazywać zupelnie nieistotne elementy po bokach i w tle (jest szeeeerokooo). Świetna ostrość i praca pod światło. Autokfokus na 5DII jest irytujacy. Nie wiem jak na mkIII, ale płytka głebia ostrości i UWA wymaga wyobraźni, do tego dochodzi mała liczba punktów ostrości i ich zgupowanie w centum kadru. Nie powinno się przekadrowywać więc z AF jest słabo.
Lubię go mieć i zabieram go ze soba częściej od 35L. Z pewnością szkło to wiele wnosi w mojego systemu. Myślę jednak,że kiedy pojawi się 35L mkII, które dorówna a pewnie i przebije osiagi 24L II pod względem koloru i kontrastu to ono będzie moim ukochanym obiektywem :D
Podsumowując: szkło bardzo drogie, ale jego posiadanie w niektórych sytuacjach jest nieocenione. Jestem zadowolony tak jak pisaliście :-D
Przykładowe zdjęcie na f/1.4
-
i jeszcze jedno na f/1.4
--- Kolejny post ---
wszystkie zdjecia robione z ręki
Pkt 9 regulaminu forum
-
Po przejsciu 3 slubow po zamianie 24-70 na 24L musze powiedziec ze za zoomem nie tesknie wogole.
Na poczatku jechalem na 1.8 dzis juz odwazylem sie jechac czesciej na 1.6 i 1.4.
Miazga, naprawde ostre szklo!
Dalej niestety moge go uzywac jedynie ze stara piatka bo na nowej AF idzie w las nawet na f3.5
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Dalej niestety moge go uzywac jedynie ze stara piatka bo na nowej AF idzie w las nawet na f3.5
??? Tzn., ze na 5D MK III jest gorzej z AF'em niz na MK II? :shock:
Z kazdym szklem czy tylko z 24L II?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
??? Tzn., ze na 5D MK III jest gorzej z AF'em niz na MK II?
Mad_Mac już pisał wcześniej o tym problemie poczytaj sobie bo niepotrzebnie panikujesz :) AF jest dużo lepszy, a kolega wydaje się że źle trafił z egzemplarzem :((((
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
a sprawdzałeś na jakimś innym 5D2?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
??? Tzn., ze na 5D MK III jest gorzej z AF'em niz na MK II? :shock:
Skórki chodziło mi o mkII
Cytat:
Zamieszczone przez
kawalek
a sprawdzałeś na jakimś innym 5D2?
Niestety nie znam nikogo z tym body.
-
Prawie już jesienny, dzisiejszy, bokeh. Oczywiście f=1.4 z 5dII.
-
Witam,
jako, że stałem się posiadaczem 7D... od razu przez myśl wpadło mi 24 L II. Czy jest ktoś na forum, kto używa właśnie tego szkła z 7D ?
Mam 28 f1,8 ale na sali jest jednak trochę za ciasno. Proszę dajcie znać jak się spisuje to szkło pod 7D. Jakieś sample..
Z góry THX.
PS.
Przeglądam temat od końca ale póki co wszystko pod 5D MKII lub MKIII :cry:
-
Na 7d zrobic ci sie z tego taki fajny standard. Cos ala 35L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Witam,
jako, że stałem się posiadaczem 7D... od razu przez myśl wpadło mi 24 L II. Czy jest ktoś na forum, kto używa właśnie tego szkła z 7D ?
Używam :), choć zdecydowanie wolę to szkło z 5dII.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Na 7d zrobic ci sie z tego taki fajny standard. Cos ala 35L
Dokładnie o to mi chodzi :) widomo że pod 5D będzie lepiej... ale mnie interesuje jak jest pod 7D :)
-
Może sigma 20 1.8 ? pod cropem da ci kąt jak 35 na FF. Wiem, że jakość nie ta itp. ale może to też jakieś rozwiązanie.
-
penie 20 1,8 było by ok... ale jakoś zaczyna mnie nudzić co rusz mienianie szkła ;) 24 L było by dobrym wyborem... potem przyszła by pełna klatka i było by urozmaicenie ;)
Widzę że 7D mało osób ma... szkoda trochę bo może yć to ciekawy zestaw.
-
Ostatnio znalazłem teorię że lepiej nie stosować optyki pod większy format matrycy na mniejszej matrycy. Dodatkowe światło w komorze lustra może powodować spadek kontrastu, flary, etc.
Tutaj artykuł:
Fotopolis.pl: Z notatnika optyka: Co za dużo, to robi flarę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
penie 20 1,8 było by ok... ale jakoś zaczyna mnie nudzić co rusz mienianie szkła ;) 24 L było by dobrym wyborem... potem przyszła by pełna klatka i było by urozmaicenie ;)
Marzy mi się to szkło, zwłaszcza, że na jakimś portalu widziałem kilka fotek z tego zestawu. Mam 28 1.8 i jak dla mnie momentami jest za ciasno.
Po za tym 24 zdaje się być ostre od pełnej dziury i podoba mi się bokeh.
Niestety cena sprawia, że pozostaje w sferze moich marzeń, musiałbym sprzedać 28 i 10-22 i jeszcze by mi brakło, no i zostałbym bez szerokiego.
Wysłane z mojego GT-I9000
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merauder
Marzy mi się to szkło, zwłaszcza, że na jakimś portalu widziałem kilka fotek z tego zestawu. Mam 28 1.8 i jak dla mnie momentami jest za ciasno.
Po za tym 24 zdaje się być ostre od pełnej dziury i podoba mi się bokeh.
Niestety cena sprawia, że pozostaje w sferze moich marzeń, musiałbym sprzedać 28 i 10-22 i jeszcze by mi brakło, no i zostałbym bez szerokiego.
To szkło jest ostre ale nie widzę go kompletnie na 7D IMG_7513 | Flickr - Photo Sharing! f.1.4 5dII
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
To szkło jest ostre ale nie widzę go kompletnie na 7D
Ponieważ? To, że zmienia się kąt widzenia i GO jest oczywiste raczej. Ale to jest twierdzenie bez sensu IMHO, równoważne z "nie widzę EF 35/2 kompletnie na FF"...
-
To szeroka stałka dedykowana pod FF a na cropie tracisz bardzo dużo z kąta i pod tym względem nie widzę sensu wydawać 6k na ten obiektyw. Po prostu nie ta ogniskowa się robi a co za tym idzie nie ten końcowy efekt. PZDR.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
To szeroka stałka dedykowana pod FF a na cropie tracisz bardzo dużo z kąta i pod tym względem nie widzę sensu wydawać 6k na ten obiektyw. Po prostu nie ta ogniskowa się robi a co za tym idzie nie ten końcowy efekt. PZDR.
Źle to tematu podchodzisz - ten obiektyw należy traktować jako odpowiednik 35 mm na FF. Chyba nie powiesz, że 35 mm na FF nie ma sensu, bo ogniskowa nie ta?
Mając cropa po prostu musisz kupować odpowiednio szersze obiektywy, ale to jest cecha, nie wada i chyba każdy posiadacz ma tego świadomość. Przecież dotyczy to każdego rodzaju ogniskowej...
-
Należy traktować jako odpowiednik kąta 35mm bo na pewno nie obrazowania i możesz być lekko rozczarowany obrazkiem. Oczywiscie jeśli go porównasz do 35L na FF a wiem bo miałem 35L na FF a teraz mam 24LII i oba na FF. Miałem bezpośrednie prownanie dwóch kadrów z 24L na 7D i 5dll i niestety obrazek z 7d nie jest wart tylu pieniedzy IMHO. Nie mam cropa więc nie mój problem i nie muszę wcale do tematu podchodzić a chciałem tylko wyrazic opinnię na forum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Należy traktować jako odpowiednik kąta 35mm bo na pewno nie obrazowania i możesz być lekko rozczarowany obrazkiem. Oczywiscie jeśli go porównasz do 35L na FF
To oczywiste, bo będzie większa głębia ostrości i mniejsza winieta. Ale to znów nie wada, tylko cecha.
Dlatego też świadomie w poście #888 pisałem o EF 35/2, nie 1.4.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Należy traktować jako odpowiednik kąta 35mm bo na pewno nie obrazowania i możesz być lekko rozczarowany obrazkiem. Oczywiscie jeśli go porównasz do 35L na FF a wiem bo miałem 35L na FF a teraz mam 24LII i oba na FF. Miałem bezpośrednie prownanie dwóch kadrów z 24L na 7D i 5dll i niestety obrazek z 7d nie jest wart tylu pieniedzy IMHO. Nie mam cropa więc nie mój problem i nie muszę wcale do tematu podchodzić a chciałem tylko wyrazic opinnię na forum.
To porównaj dwa kadry z FF i 35 1.4 oraz cropem i 24 1.4. Wtedy będzie można mówić o porównaniu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Ja mam ;)
Taki mały przykład:
Jak dla mnie to ciężko się robi tym zdjęcia. Trzeba maksymalnie być skoncentrowanym nad perspektywą kadru :/. Pierwszy raz jak obleciałem imprezę to się trochę podłamałem, brakowało mi dobrze wykadrowanych klatek :/
Tak więc jak ma ktoś jakieś pytania to śmiało ;)
-
Oczywiście że obrazek 7D i 5DMKII da inny... ale czy to wada? Jest to raczej cecha i świadomy wybór. Dlatego pytam tylko posiadaczy 7D i tego obiektywu... co i jak w tym temacie...
lusaczek, wrzuć coś bardziej ostrego... chyba że nie masz :mrgreen:
-
Ja mam teraz dylemat czy do 28/50/85 i 50d dokupić stare 5D czy sprzedać 28 i kupić 24L.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
lusaczek, wrzuć coś bardziej ostrego... chyba że nie masz :mrgreen:
nom... nie mam... ale na szczęście to nic komercyjnego... i nie mów państwu młodym może się nie kapną :P
kilka mniej lub bardziej ostrych... również tak specjalnie z flarą... jest i EXIF
-
Miałem jakiś czas 5D II i 7D.
Miałem też w tym czasie 24 1,4 i 35 2,0
Obrazek z 24 na 7D w ogóle mi nie podszedł, to szkło baaardzo traci na cropie.
ładniej obrazowało 35 2,0 na 5D niż 24L na 7D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lusaczek
nom... nie mam... ale na szczęście to nic komercyjnego... i nie mów państwu młodym może się nie kapną :P
Spoko ;)
Nie jest tak źle... obrazek bardzo podobny do 35L + kolory.. Jak się spisuje AF? Szybki celny ? czy loteria?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Nie jest tak źle... obrazek bardzo podobny do 35L + kolory..
kolory nawet mi się podobają tak nawet od razu z puszki... pod warunkiem że jest dobre śwatło - to przed kościołem tak na przykład. nie musiałem nawet kontrastu za bardzo w LR podkęcać ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
jak się spisuje AF? Szybki celny ? czy loteria?
co do AF to jakoś nie mam zbytnio jeszcze wyrobionego zdania, choć sporo było bym powiedział delikanie chybionych, ale to raczej moja wina ponieważ zachciało mi się eksperymentować z SERVO :/