1 i pół :)
Wersja do druku
1 i pół :)
i jeszcze jedno :)
W swojej galeryjce na forum wrzucałem ale tu też nie zaszkodzi ;).
Chłoptaś nie mój ;).
Możecie się czuć współautorami (choć pewnie nie chcecie ;)
Mój pierwszy dzień z lustrzanką, zdj. nr 96 - chciałam kasować, ale jak wrzuciłam do komputera chwyciło mnie za serce :)
Tego chłopca znamy dobrze :)
Dużo zdjęć, nic o technice.
Idź na początek wątku - wtedy jeszcze było co nieco o tym jak robić zdjęcia małym ludziom. Ostatnio to zrobiła się z tego wątku galeria prokreacyjna ... "popatrzcie jakiego ładnego/ładna zmajstrowałem ;)". Jednak pojawia się też trochę bardzo fajnych zdjęć.
idę dzisiaj na typowe kinderparty - Akcja będzie miała miejsce w plenerze. W jakim Trybie mam fotografować dzieci i z jakimi rozsądnymi ustawieniami - pogoda słoneczna. Nie mam lampy zewnętrznej. Poproszono o bliskie ujęcia.
Ja bym się do tego zbrał tak:
- zapiął 70-200 - im dalej będziesz od dzieci, tym mniej beda się interesowały, czym Ty do nich celujesz. Zoom pozwoli równiez na szybką zmianę ogniskowej, czego nie uda Ci się ze stałką.
- zrobił kilka zdjęć testowych na AV, światłomierz na spot, popatrzył na wyniki/histogram i ustawił na M. Ewentualnie, jak to b. czesto robię, ustawił na AV ze stałą korektą +2/3-1EV. Zdjęcia w plenerze będa prawdopodobnie w stałych warunkach świetlnych, a ew. małe niedoświetlenia można podciagnać przy wołaniu rawa.
- Dużo cierpliwości i bez przesady z tym "szybkim poruszaniem się". Oczwiście, kiedy dziecko biegnie do Ciebie na wprost, złapanie ostrości to będzie wyzwanie, ale w plenerze "szybkość" poruszania się jest dużo mniejsza, niż ta sama "szybkość" w małym pokoju w M2 na Ursynowie.
Takie pytanie na koniec. Skąd do jasnej, weźmiesz dzisiaj "słoneczną pogodę"? Leje od tygodnia i nie widać żeby miało przestać lać.
Np.Przysłona wg.oczekiwanej głebi.Światło zmierzyć na trawę, ewentualna korekta na jasność ubranka,tryb M ,czas możliwie najszybszy,ostrość ustawić na miejsce gdzie za chwilę Ono będzie, czekać i serią.Tak polowałem na swoje jesli całe sylwetki i bieganie.Oczywiście po pierwszych podglad histogramu i korekta.Powstaje dużo ujęć czasem zaskakujących.
Generalnie to jak zwykle nie ma jednej najlepszej metody,Dinderi podał w poście powyżej
w zasadzie wszystko.Pozdrawiam
Dlatego napisałem, jak JA bym się do tego zabrał. :) Dzieci fotografuję regularnie, kilka razy w tygodniu, od kilku lat. Swoje i nie swoje :) W plenerze, najlepiej sprawdza się długi zoom. Z kitem 18-55 będzie trudniej, ale nie zniechęcać się. :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A bo Wy tam w tych miastach na W., to zawsze sobie umiecie załatwić.
hi hi
ja tam przez rok do fotografowania dziecka używałem prawie wyłacznie 50/1.4 i sie dało ;-)
A teraz nie mam aparatu ;-) :-(
ale i tak uważam, że to najlepsza dla mnie ogniskowa i przy zakupie następnego aparatu [ kiedyś tam ] z całą pewnością "pięćdziesiątka" będzie pierwszym obiektywem.
W domu czy studio pomagają rodzice dziecka, stoją tuż za mną i starają się zwrócić uwagę małego modela. Dzieci są bardzo ruchliwe i spontaniczne więc ja fotografuję tylko to co dziecko zaproponuje mi swoją ekspresją.
Seweryn Czarnocki foty fajne, ale na 2 to tło jest IMHO ohydne.
Mówisz o podłodze :) ale nie to ładne co ładne tylko co się komu podoba a mi ta podłoga właśnie pasuje :D
Twoja fotka fajna, tylko dlaczego taka mocna obróbka?
Mocna pod jakim względem?
Na 2 mi po prostu nie pasuje w tle ta podłoga, ale wiadomo jak to jest ;) na ostatnim jest ok :).
Amadeusz
mastercheat świetne!
dzięki :)
zdjęcia w akcji są zawsze najfajniejsze ;)
Mastercheat to zdjecie jest rewelacyjne. Czyzby gratulacje sie nalezaly?
Ja ostatnio wymodzilem cos takiego:
Dzieki, to powyzej to takie moje poczatki z tego typu zdjeciami.
No to jeszcze raz gratulacje, moja cora ma juz 2,5 roku ;-)
Amadeusz
Mój bobas (pierwsze apsc,reszta 5D):
te lubię naj:
to z aps-c najlepiej wykonane :)
Może dlatego, że dopalane lampą. Reszta w zastanym. I żadne pozowane.
AniaCzajka zamieszczasz zdjęcie sprzeczne z Zasadami Wstawiania Zdjęć. Regulamin CB.pkt 9. Rozmiar [150 kb] Ze względu na to że jesteś początkującym użytkownikiem a temat zdjęc jest wyjątkowy :) zdjęć nie usuwam i nie stosuję kary regulaminowej.Ale proszę przeczytać regulamin pkt9. istosować zawarte tam zasady.
Następne niezgodne z zasadami zdjęcia zostaną usunięte + kartka ostrzegawcza.
PS.Trwają prace które być może zwiększą dopuszczalny rozmiar zdjęć.Ale na tą chwilę obowiązuje aktualny regulamin.
Pozdrawiam
Nic specjalnego, ale takie mi się udało chwycić :-)
Czytam Wasze wpisy odnośnie sprzętowego podejścia do fotografii dziecięcej i stwierdzam, że zupełnie inaczej do sprawy podchodzę.
Od zawsze 50/1.4-1.8, praktycznie zawsze przymykany najwyżej do 2.8 a często na pełnej dziurze. Tym obiektywem robię plener, domowe zastane światło, zdjęcia pozowane i niepozowane, ruch i zabawę. Do studia zapinam kita i finito ekspresji twórczej.
Nie lubię być daleko, więc długich obiektywów praktycznie nie używam (chyba, że zależy mi na perspektywie, wtedy 135/2.8 lub coś podobnego.