Trochę za dobrze. Hobby RF zaczyna mi wyglądać kosztownie :roll:
Z kolei same szkła EF to jakby nie na temat. C16-35/4 z adapterem wygląda już monstrualnie.
Wersja do druku
400gram wagi?mam nadzieje ze to nie będzie miało baterii i wizjera-(o powiekszeniu)jak w m50!
A co jeśli evf do tego RP będzie dodatkowym gadżetem wpinanym w stopkę lampy? ;)
bez jaj...
nie pamietam (no dobra, to obejmuje tylko ostatnie 15 lat) premiery Canona, ktora nie bylaby "*owa, za droga i 5 lat za konkurencja". nie mam zadnych watpliwosci, ze RP nie bedzie tu zadnym wyjatkiem. a jak ktos wierzy, ze mu Canon da za 1500$ wywalona pelna klatke, kiedy nadal 1,5-letni model lustrzanki (o duzo nizszych kosztach R&D) nadal stoi w okolicach tej ceny... to moze czas sie obudzic? :) za ta cene, jesli w ogole cos sie pojawi, to to bedzie taki trabant, ze 300D przy nim to bedzie Audi A4...
No górnego LCD to na pewno ma nie mieć. Faktycznie to może być jakiś modularny korpusik z dołączanymi opcjonalnie modułami jak np. grip EG-E1 czy EVF wszystko by zredukować koszt i wagę. Najbardziej zastanawia mnie jaki będzie ten sensor. Stawiam jednak na to samo co w 6DmkII.
Rumorsy piszą o jeszcze 3 możliwych dodatkowych obiektywach. Szybko canon z tym RF idzie :) ciekawe czy coś poprawią w tym RP w kwestii dpaf-u - śledzenie, rozpoznawanie oka, twarzy itp. ?
Podobno ma być zasilany bateryjką LP-E17 jak Rebelki czy M3, M5. Szkoda bo liczyłem na LP-E6N których mam dużo.
Fajny kurdupelek ten 70-200 ;)..
Załącznik 1723
Zdjęcie z https://www.canonrumors.com/
Podobno mają być jeszcze trzy szkła ale nie do RF???
W tym ujęciu wygląda jeszcze bardziej interesująco, choć oczywiście tubus będzie wysuwany (coś jak 70-300 L):
Załącznik 1724
szkła bez węwnętrznego ogniskownia oprócz oczywistych wad mają pewne zalety np. nie oddychają - ciekawe jak będzie wyglądać RF 70-200/4LIS jeśli podobnie to będzie to bardzo kompaktowe szkło
Zgaduj, zgadula jakiej firmy brak w wiosennych promocjach sprzętu foto https://www.cyfrowe.pl/wszystkie-promocje.html ? :)
Może dlatego, że w tymże sklepie można było kupić na początku stycznia Canon R z polskiej dystrybucji z gwarancją wydając równe równe 1500 zł mniej niż za okazjonalne Sony A7 III dziś?.
--- Kolejny post ---
Przepraszam, ale nie zaznaczyłem, że to odpowiedź na zagadkę Candara, ale to moje początki!
Leica, Panasonic :D
Co można wygrać?
Bateria RP to mały dramat http://thenewcamera.com/canon-eos-rp...comment-116699
takie aparaty z mocowaniem RF tworzą system (powiem więcej tworzą system nawet z aparatami z mocowaniem EF ale aż takiego wizjonerstwa nie wymagam od naszego ulubionego producenta), zasilanie jest częścią tego systemu ale zawsze znajdzie się mędrek który chce napisać w ulotce że jest to "najlżejszy FF ever" i zmieni bateryjkę na inną bo mu się tak ubrdało i system diabli biorą - ale oczywiście za tym się kryje na pewno jakaś myśl - na pewno. Ci co chcą lekko i nigdy nie będą mieli 2 korpusów będą mieli "najżejszy FF ever" czy będą zadowoleni - watpię - wolałbym mieć wiekszą baterię i robić więcej zdjęć na jednej baterii.
ten aparat (i każdy inny ale ten w szczególności) mozna będzie ocenić w pelni dopiero po premierze bo skala kastracji może być trudna do wyobrażenia.
Bez jaj.
Niektorzy na tym forum pamietaja wynalazki takie jak EOS 500 (taka "prawie jak" 300-tka), 300D, 1000D czy 4000D, albo M i M2 (18mpix siempre vive!)
Wspolny mianownik tych kastratow - a sa nawet dwa: 1. kazdy jeden byl okrzykniety jeszcze bardziej ciulowa premiera niz zwyczajowo Canon to robi (a kazdy jeden model Canona od 15 lat jest - patrz wyzej :) ), 2. sprzedawal sie dobrze do znakomicie (300D, 1000D) nabijajac Canonowi gruba kapuste...
Nie inaczej bedzie z takim pelnoklatkowym trabantem. Ba, zaloze sie, ze za 10 lat bedzie pamietany jako krok milowy. A wczesniejszy R bedzie kultowy ;)
@akustyk DOKŁADNIE! Myślę, że najlepszy ruch canona to był właśnie 300d. Ogromna ilość fotografów weszła w świat cyfrowych lustrzanek właśnie tym modelem, następnie dokupili obietywy, lampy, pokochali proste, praktyczne menu i ergonomię...a potem było już za późno :D
Kolejne najbardziej znaczące dla Canona to wg mnie 20d, 5d, 5dmkII, 6d, 5dmkIII. Być może ten uproszczony EOS RP będzie kolejny, bo będzie dostępny dla każdego. 1300$ to nie 3500$ :)
Canon zobaczył dobrą sprzedaż M50 i chce coś takiego powtórzyć dla FF.
Czytam wątek z zainteresowaniem, ale bez wypieków na twarzy, bo posiadam jeden z wymienionych powyżej "kultowych" aparatów (raczej z produktów nowszych niż starszych), co pozwala mi spokojnie podjąć następne decyzje zakupowe za 5-7 lat :mrgreen:
M50-tki odpowiednikiem to jest raczej R. i to tez nie rozpedzalbym sie :)
https://www.youtube.com/watch?v=OvDWQz0Z1lw
RP, jesli wierzyc specyfikacji (i prorokowanej cenie) to bedzie blizej M100 albo nawet M1000 :mrgreen:
a jak beda kupowac tego RP, panie... Japonczyk plakal jak sprzedawal :D :D :D
Dokładnie też tak miałem. 300D to była pierwsza cyfrowa lustrzanka dostępna dla przeciętnego zjadacza chleba - szczególnie jak przenosił się z analogowego EOS'a - ekosystem już był.
Pewnie nowe R ma być takim pierwszym pełnoklatkowym body dla wszystkich. To może być doskonały ruch - w końcu jest wielu takich, którzy na FF chętnie się przeniosą choćby dlatego, że w końcu będzie ich na to stać no i będzie to wymarzone FF. Magia.
p,paw
i z tym się zgodzę będą kupować jak wściekli - też przepowiadam duże słupki sprzedaży i 1 miejsce w sprzedaży bezluster FF, trochę gorzej będzie z obiektywem (tym jednym) do tego ale coś się wymyśli - ludzie jak kupują to zwykle nie myślą o optyce i nie sprawdzają jej cen.
co do 500D z poprzednego posta to miałem 500D :) zdjęcia robił, czasem nawet niezłe :mrgreen: ale do moich celów nie nadawał się kompletnie (spory błąd zakupowy męczysz się tymi zdjęciami, marnujesz kasę na dojazd w ciekawe miejscowki, potem trzeba taki korpus sprzedawać ze stratą, jakąś optykę człowiek nabędzie drogą kupna i trzeba też sprzedać), a trzeba było wtedy brać 5Dc.
napiszę tak skoro jest rynek na 2000D czy 4000D to będzie i na RP - każda potwora znajdze swego amatora jak to mawiają u mnie na wsi - jeśli matryca będzie sensowana, a będzie nawet jak będzie bezsensowna :mrgreen: to takie coś będzie robiło fajne zdjęcia bo w końcowym rozrachunku liczy się wnętrze :mrgreen:
też nie mam wypieków na twarzy mój aparat nadal robi zdjęcia optykę mam docelową i nic kupować nie muszę. tylko autostrady żal
a miales to bez D? analogowe 500?
bo to do dzisiaj jest tajemnica jak Canon z tego zrobil trzycyfrowke :) nawet w dniu premiery to byl dramat i placz, skrzypiacy plastik, malenki celownik... i matryca... Panie... mizerny DR, malo megapikseli... sto lat za Sony :mrgreen:
nie - analogowo w tym czasie (ok 94 roku) używałem minolt 7000i i 7xi ale 500 bez D znam dobrze bo go kiedyś razem z kumplem dla niego kupowałem, a potem miałem kilka razy w rękach - rebel to był ogromny sukces sprzedażowy - kumpel był bardzo zadowolony kupiliśmy wtedy zwrot sklepowy za mniej niż pół ceny i kumpel tłukł tym slajdy jak opętany
Kupię ten nowy aparat i powiem Wam co i jak, bo miałem chwilę Rkę ;) Mam M50. Co do M100 to jego matryca nie jest taka zła - poziom szumów M50, wiadomo, źle się to trzyma, wszystko pourywane ale waga około 300 gram?
Czyż nie jestem śliczny?
Załącznik 1729
Załącznik 1730
Załącznik 1731
Załącznik 1732
26.2 Million Pixels Full Frame Sensor
Dual Pixel CMOS AF
DIGIC 8
Continuous shooting performance: 5 frames / sec
ISO sensitivity: 100 to 40000 (equivalent to extended ISO: 50, 51200, 102400)
Organic EL EVF
3.0 type touch panel variable angle liquid crystal
Dual Sensing IS
DLO in camera, RAW development in camera, C-RAW compatible
Size: 132.5 x 85.0 x 70.0 mm
Weight: Approximately 440 g (body only), about 485 g (including batteries)
Kit lens: RF 24-105mm f/4L IS USM
Jak widać matryca z 6D Mark II.
nie no nie jest tak źle - przycisk AF ON się ostał, może coś jeszcze się prześlizgnie
wizjer jest a miało nie być nawet czujnik przyłożenia oka chyba ma - coś czego zabrakło w 6D
sensor jednak z recyclingu czyli w zdaniu "Expect the performance similar to EOS R" słowo similar jest słowem kluczem
ale widzę przed nim przyszłość ogromną
za ile to chcą w końcu sprzedać 6600? czy 8200?
Całkiem fajny ! Jak po roku cena spadnie na 800-1000£ z importu to go kupie.Czy coś wiadomo czy migawka do 1/4000 czy 8000?
czyli taki wykastrowany 6D mkII.
nawet w podobnej cenie ;) no chyba ze sie dolozy adapter, zeby miec co do niego zapiac (bo bo z obecnych i nadchodzacych RF-ow to co najwyzej 24-105 i 24-240 beda w budzecie odbiorcy RP). i dokupi do niego bateryjek (wychodzi mi ze z 5 sztuk), tak zeby dzien w plenerze wytrzymal :)
nie no... nowe jest. lepsze. rewolucja. bezlusterkowa. male i lekkie. a ja tak tylko gadam, bo borowym dziadkiem jestem :) i takie zludzenie optyczne mam, ze wciskaja mi cos gorszego za ta sama cene :)
EDIT: ja wiem po co jest ten RP :) po to, zeby 6D mkII sie lepiej sprzedawal. i oryginalna R-ka tym gadzeciarzom, ktorzy rzucaja sie na podatek od nowosci a ktorzy mysleli, ze da sie taniej kupic nakretke do tych wypasnych RF-ow. otoz nie, nie da sie :mrgreen:
EDIT2: ale poniekad... jesli faktycznie wypuszcza to w cenie w okolicach 1500 EUR (cena 6D mkII) i dadza znosne cenowo kity z RF 24-105 (circa 2300 EUR), to to bedzie po raz kolejny mistrzostwo swiata. aparat tak znakomicie pokastrowany, ze kazdy jego uzytkownik po dwoch latach w zebach zaniesie kolejne 2000 EUR za cos, co da sie w rece trzymac i przestanie wk* sztucznie pocietymi mozliwosciami. a wczesniej uswiadomi, ze tego nijak nie da sie uzywac z EF-ami i trzeba kupowac RF-y... mistrzostwo swiata, stada jeleni beda pedzic do sklepow :)
akustyk jaki Ty masz ten bezlusterkowiec M jeśli mogę zapytać?
Jeśli RP dadzą cenę na starcie 8 tys to nie wezmę go, dołożę i kupię jednak Rkę. Ale jeśli ceną będzie ok 6 tys, to inna rzecz.
Welcome to dyndający palec style ! :)
Ehhh wie jak canon podnieść na duchu sfrustrowanych użytkowników R. Ciekawe jaki EVF, jak poniżej 3MPIX to już... gwóźdź w kolano i żyletka w ścięgno.
M5
jak to bedzie na bateryjki LP-E17 czy co tam, to ja nie widze ceny 2000 EUR. nawet z podatkiem od nowosci. poki co szklarnia RF jest o wiele za droga, zeby mogli sobie pozwolic na drogie korpusy. RP raczej ma byc ta tania marchewka.
educated guess: pojdziesz do sklepu, wezmiesz do reki z adapterem i szklami, ktore chcialbys uzywac (EF-ami, zakladam)... i wyjdziesz z 6D mkII. w tej samej cenie ale niepokastrowanym uzytkowo :)
no chyba ze docelowo planujesz wiekszy zestaw lepszych RF-ow... ale wtedy nawet bym sie nie zastanawial nad RP, bo R to i tak minimum
Tak, postanowiłem już przejść z EF na RF. Fociłem najdłużej ostatnio 6D - bardzo fajny aparat, ale do bezluster przekonał mnie... M50. Ja czekam tylko aż canon zrobi małe, lekkie szkła (nie muszą być wcale jasne) do RF. Używałem LP-E17 w M6 i nie jest tak źle. Zawsze mogliby dać LP-E12 :D Te baterie są bardzo lekkie, jeśli RF wyciągnie 350 zdjęć na jednej to nie będzie tak źle. Dobrze, że nie ma tego głupiego wizjera górnego który cały czas pobiera energię.
i z powodu szkiel, ktore pojawia sie moze za 5 lat, juz teraz chcesz kupic korpus?
nie kracz
ale ogolnie LP-E17 do LP-E6N maja sie mizernie. w 6D(2) nawet z zracym baterie GPS-em jeden LP-E6N wystarcza na bardzo dlugi dzien focenia (taki od switu 4:00 do cmawki o 23:00). do RP do tego samego bedzie potrzeba minimum 3 akumulatorow. i podwojnej ladowarki, zeby w nocy za czesto nie wstawac
z wylaczonym podgladem elektronicznym moze wyciagnie :)
czego?
tak jak celownik/ekranik zra baterie, tak nic innego nie potrafi :) ekranik LCD na gornym panelu aparatu nie zuzywa praktycznie nic, w porownaniu z wyswietlaczami
e tam nie chcesz na autostradę?
żeby murował cenę R od dołu który w obecności RIPa nie będzie sprawiał już takiego entry level :) jakie sprawia
czemu twierdzisz że tego się nie da używać z efami? np. EF50 1.8 :) - czy jest coś o czym jeszcze nie wiem, a chciałbym wiedzieć - ponoć R działa dobrze z EFami ? ponoć tak samo dobrze jak z natywnymi ? (akurat 50 1.8 nie mam, ale mam 85 1.8) - tyko proszę bez teorii że "cajs coś gdzieś kiedyś i rejestr wymaga zaprojektownia"
pytam z ciekawości bo to korpus raczej nie dla mnie - jak robię coś na długich czasach to potrafię baterię 6D na jeden wieczorek rozładować, więc mam spore wątpliwości nawet co do baterii R
akustyk canon idzie szybko ze szkłami, ma do tego potencjał - zobacz ile szkieł wydali w ciągu 4 lat początków systemu EF. Na razie wystarczy mi przejściówka i to co mam, a co się pojawi to będę zamieniać powoli. Rzeczywiście LP-E6N to są zacne akumulatory ale zajmują więcej powierzchni aparatu i ważą prawie dwa razy więcej. Zawsze coś za coś.
Używacie 6D Mark II z ciągle włączonym wzijerem live view? Pewnie nie... no właśnie - to zjada baterię tu i tu, tego na razie się obejść nie da. W Rce jest LP-E6N a robi też niewiele zdjęć.
dobrze, ale kupisz RP po to, zeby korzystac tylko z 50-tki?
dla mnie osobiscie korpus R(P) ma sens albo jak sie chce zmienic szklarnie na RF, gdzie poki co pitolenie jest po proznicy, tej szklarni jest tyle co kot naplakal. a ta co jest i/lub ma sie pojawic, ma tak kosmiczne ceny, ze oszczedzac na R i kupowac RP wydaje sie srednio optymalnym pomyslem.
a jesli do EF-ow... to ja widze duzo wad z polaczenia takiego pudelka od fajek z normalnej wielkosci L-ka. taki 16-35/4 to bedzie kolos w polaczeniu z RP. lub tez: very autostrada, bardzo Sony... niektorym to odpowiada, ja najwyrazniej nie jestem millenialsem wole czuc co trzymam w rece :)
jest to jakies rozwiazanie. ale dotknalbym tej kombinacji w sklepie i ocenil czy lezy w lapie. dla mnie w M5 juz 50/1.4 przez adapter praktycznie traci racje bytu - a to jest male szkielko. sek w tym, ze korpusik jest jeszcze mniejszy :)
IMHO ten RP bedzie atrakcyjny jak dadza RF 28/2 IS (wielkosci starego EF 28/1.8), RF 50/1.8 IS (rozmiar jak EF 50/1.4, optyka jak EFM 32/1.4), RF 85/1.8 IS (wielkosci 60/2.8 macro). nad cenami chwilowo zamilcze (zaplacilem za EF-M 32/1.4, wiec potrafie je sobie wyobrazic) ale to by bylo cos, dla czego IMHO mialby sens takie RP. do szkiel EF... ? nawet do stalek wole 6D mkII.
na pewno nie chciałbym zmieniać 16-35/4LIS bo będę go potrzebował do korpusów EF, co do 24-105 to już taki przywiązany nie jestem, w przypadku tele to raczej zakręka jest a nie korpus, mam kilka stałek, S50A :mrgreen: podpieta przez adapter też fajnie by wyglądała - tak jak pisze to raczej korpus nie dla mnie z wielu względów.
ale ogólnie to sie z tobą zgadzam to będzie hit i kamień milowy i co tam jeszcze można wymyślić - chociaż marketing korpusu za 1500ojro z obiektywem kitowym za 2300ojro co dla mnie jest zrozumiałe i naturalne będzie karkołomy muszą szybko dać coś pokroju słynnego 17-85 wycenić na 2600PLN i liczyć kasę - podwójną bo po jakimś czasie przyjdą po następny tym razem dobry a ten sprzedadzą za 600zł :)
akustyk miałem Rkę, ale oddałem - trochę za dużo jak za taki aparat. Z kolei za ten RP w cenie 6 mogę dać, resztę odłożyć na PRO body które pewnie nie wyjdzie zbyt szybko. Potrzebuję dwóch body, wtedy pozbyłbym się M50 i szkieł do niego, ale tylko pod warunkiem, że canon wypuści małe i lekkie szkła do systemu RF. Korzystania na dłużej ze szkieł EF na RF nie przewiduję, to bez sensu - miałem z erką ten konwerter i to sporo wydłuża obiektyw, body jest źle wyważone - konwerter jest dość lekki, body tak samo a szkło ciąży ku przodowi.