Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
określenie bardzo słaba może paść tylko z ust zagorzałego fana Sigmy :D.
Oj tam, oj tam, od razu fan Sigmy ;) Ostrość to ten parametr gdzie Lka najbardziej od Sigmy dostaje bęcki. Dyskusje o ostrości Sigmy vs 35L miały miejsce jakieś 2-3 lata temu, myślałem,że do dziś wszyscy mniej więcej ogarniają czym te szkła się różnią (lepszy AF i bokeh Lki vs ostrość, rozdzielczość i niższa cena Sigmy).
Dla potwierdzenia rozdzielczość Lki
i Sigmy
i tutaj 35L
vs Sigma 35 Art
No więc ową ostrość/rozdzielczość mogli by podnieść na nowy poziom przy zachowaniu lub poprawie rozmycia.
Przykładowo Nikon z 24-70 f/2.8 G z 2007 roku (podobnie do 35L) którego AF jest wręcz legendarny wypuści na dniach następcę ze stabilizacją i AFem o 1,5x szybszym niż poprzednik. No więc jednak da się poprawiać nawet wyśrubowane parametry, a co dopiero słabsze punkty.
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
To albo Ty masz słaby egzemplarz, albo ja tak dobry.Ostrość mojej 35 jest znakomita, a określenie bardzo słaba może paść tylko z ust zagorzałego fana Sigmy :D.
Jest jeszcze jedno wyjście, może nie powiększasz zdjęć na tyle żaby liczyć rzęsy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Mówimy o szkle w przedziale cenowym do ok. $1500. Więc kilka razy tańszym, na pewno nie L. Canon mógłby wykorzystać bagnet EF-S/EF-M i zrobić naprawdę konkurencyjne tanie, lekkie i dobre optycznie szkło tak jak w przypadku 55-250 STM. Np. 250-500/6.3 STM. Ale jak mawia Maeda, "We are slow" :lol:
Zoom EFs w okolicach 500mm - nie uwierzę - oczywiście że mogą zrobić - ale po pierwsze dla kogo - nie ma takiej grupy docelowej (znaczy grupie się wydaje że jest - uprzedzając głosy że ja, ja i ja bym kupił - ale tak naprawdę jej nie ma - ja bym nie kupił :mrgreen:), po drugie nie zrobią bo liczą kasę i to się liczy, po trzecie nie zrobią bo mają inaczej ustawione priorytety. Wytwarzanie telebiektywów EFs nie ma tak wielkiego sensu jak w przypadku szkieł szerokokątnych (szerokokątne EFSy muszą być wytwarzane), teleobiektywy nie, posiadacz cropa kupi sobie krótszy tele EF za mniejsze pieniądze będzie szczęśliwy.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Zoom EFs w okolicach 500mm - nie uwierzę - oczywiście że mogą zrobić - ale po pierwsze dla kogo - nie ma takiej grupy docelowej (znaczy grupie się wydaje że jest - uprzedzając głosy że ja, ja i ja bym kupił - ale tak naprawdę jej nie ma - ja bym nie kupił :mrgreen:), po drugie nie zrobią bo liczą kasę i to się liczy, po trzecie nie zrobią bo mają inaczej ustawione priorytety. Wytwarzanie telebiektywów EFs nie ma tak wielkiego sensu jak w przypadku szkieł szerokokątnych (szerokokątne EFSy muszą być wytwarzane), teleobiektywy nie, posiadacz cropa kupi sobie krótszy tele EF za mniejsze pieniądze będzie szczęśliwy.
Też jestem zdania, że Canon nie zrobi supertelezooma EF-S. A szkoda.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Też jestem zdania, że Canon nie zrobi supertelezooma EF-S. A szkoda.
Canon nie zrobi, Tamron pewnie zrobi, pytanie czy ktoś to kupi
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Canon nie zrobi, Tamron pewnie zrobi, pytanie czy ktoś to kupi
Tamron już zrobił ale to EF a nie cropowy EFs, następnego robił nie będzie bo nie ma takich potrzeb.
dyskusje o nowym 35/1.4 przenioslem do osobnego watku. tak zeby ten pozostal na ploty i mokre sny... ;)
http://www.canon-board.info/obiektyw...l-mkii-100888/
Przy tej wielkości może być kiler.