Cytat:
ciekawe "szara strefa" zawsze kojarzyla mi sie z czyms nielegalnym, czyli albo mam cos z legalnej dystrybucji europejskiej z dobrze wypisana gwarancja i dowodem zakupu, albo nie.
Gray market to import własny np. z rynków azjatyckich z pominięciem lokalnego dealera, 100% legalny, ciut tańszy ale z gwarancją sklepu.
Cytat:
hmm ciekawe jaka mam gwarencje na to ze nie chca zniknac, ze np. w tym roku nie bedzie jakiegos super obrotu i moze ktos nie zechce odprowadzic vatu tylko sobie go zatrzymac, czy do kazdego obiektywu doklada Pan pisemna gwarancje ze nie chce zniknac?
To gwarantuje oficjalna dystrybucja, umowy i stabilne źródło dochodu. Ile znasz dobrze prosperujących sklepów, które po kilku lub kilkunastu latach działalności chcą zrobić wałek na VAT? To jest sposób dla krótkodystansowych oszustów, poza tym do tego trzeba kupować w cenach netto a więc poza oficjalną dystrybucją, w której zaopatrują się na przykład procentra. Twoje argumenty są nierealne, wręcz nieprawdopodobne. Równie dobrze możesz wymyślić inną bajkę. Poza tym jest jeszcze jedna rzecz, nawet jak taki sklep zbankrutuje zostajesz z dokumentem od oficjalnej dystrybucji a nie z ręką w nocniku bo sprzedawca posprzątał po sobie. Co do super obrotu – nie wiesz jak rozlicza się VAT? Jak robisz wałek rejestrujesz firmę na wujka Mietka aby nie było z kogo ściągać i kupujesz netto bo tak masz tylko różnicę z VAT marży więc odpada Ci lukratywne 22% od całej kwoty, legalne firmy z tradycjami działają z prawdziwymi wpisami i pełna odpowiedzialnością.
Cytat:
tylko oni jedni musza placic czynsz ?(to se zle miesce wybrali) rozne sa umowy, ale umowa chroniaca jeden sklep ? przeciez nie kazdy musi byc procentrum sigmy, pozatym ciekawe ze sigmie bardziej zalezy na oplaceniu czynszu przez jeden sklep niz na cenach dla klientow z ktorych to tak naprawde zyje. szczerze powiedziawszy to taka umowa to bardziej Panu zwiazauje rece niz pomaga sprzedawac (bo nie dosc ze laduje Pan pieniadze w wystawe aby klient mogl sobie zobaczyc bez problemu drogie obiketywy, to jeszcze nie moze Pan sprzedawac taniej niz ktos kto kupuje z polskiej dystrybucji ale nie jest pro centrum i np. sprzedaje po kosztach). ciekawe czy jak wynegocjuje u pana w procentrum cene nizsza niz sugerowana i wysle na gwarancje to mi ja uznaja, bo przeciez moga mi powiedziec ze Pan jest oszustem bo sprzedaje ponizej ceny ochronnej zapisanej w umowie.
Kompletnie nie rozumiesz co o chodzi i naginasz to co napisałem. W tym kraju, w prawie i w serwisie oraz oficjalnej dystrybucji nie ma bezprawia, wałków i braku logiki. To TY nie rozumiesz jak to działa, mimo że masz to napisane wyraźnie. Nie wymyślaj więc sytuacji nieprawdopodobnych, nie gdybaj i fantazjuj bo forum od takich rzeczy jest gdzie indziej. Bo dojdziesz do wniosku, że wszyscy kradną a cała dystrybucja to jeden wielki spisek, mający na celu okradania społeczeństwa.
Cytat:
Chciałem zapytać z Foto net czy do Pana obiektywu jest dołączona gwarancją WorldWide czy tylko Polska?
W zestawi e jest komplet dokumentów upoważniających do serwisowania obiektywu niezależnie od serwisu i potwierdzających legalną drogę nabyci sprzętu z możliwością jej sprawdzenia.
Cytat:
A numery seryjne to chłopcy randomem generują ot tak dla picu żeby serwis miał co sprawdzac
Kolego numery seryjne nic nie dają na przykład z tego względu, że obiektyw mógł być modyfikowany gdzieś po drodze w serwisie, może to być składak refurbihed, przyczyn może być wiele, kolejna taka, że fabryka mogła nie dostarczyć wymaganych informacji. Lekarz nie postawi diagnozy bez zbadania pacjenta a serwis nie zawrze umowy na naprawę obiektywu dokąd go nie zobaczy. To jest bardzo logiczne, czego tu nie rozumiesz?
Cytat:
A co mam napisać - że Pan z Sigmy podczas rozmowy telefonicznej zażądał ode mnie opłaty celnej bo obiektyw był zakupiony poza granicami Polski
Bzdura. Nawet napisali na tym forum jakie są wymagane dokumenty.
Cytat:
999 zł - ale oni są źli i oszukują ok - patrzymy dalej
1169 zł - fotobis.net.pl - oj sklep znowu na czarnej liscie
Zaraz nie rozmawiamy o reszcie tylko o japanfoto. Nie dziwi różnica? 170 zł? tylko tu jest tak duża. Poza tym podałem po ile można kupić ten obiektyw w Niemczech poczytaj dokładnie. Część z tych firm kupuje na rynkach azjatyckich. Pozostałe ceny są prawdopodobne.